Βρετανικό fund ποντάρει σε πτώση της μετοχής της ΔΕΗ

Βρετανικό fund ποντάρει σε πτώση της μετοχής της ΔΕΗ

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τα τέλη του 2017, το βρετανικό fund Lansdowne Partners έχει βάλει στο στόχαστρό του τη μετοχή της ΔΕΗ και, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, αυξάνει από τότε αργά αλλά σταθερά τις short θέσεις του στη μετοχή της εταιρείας.

Παρόλο που τοποθετήθηκε λίγο πριν από τη δυναμική ανάκαμψη του ελληνικού χρηματιστηρίου, η οποία ξεκίνησε στις αρχές Δεκεμβρίου και κράτησε δύο μήνες (πριν ανακοπεί από την ισχυρή διόρθωση που ταρακούνησε τις διεθνείς αγορές στις αρχές του Φεβρουαρίου), το Lansdowne δεν πτοήθηκε από το +49% που σημείωσε η μετοχή της ΔΕΗ εκείνο το διάστημα, και συνέχισε να ποντάρει στην πτώση της μετοχής, «βλέποντας» αναταραχές γύρω από το θέμα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων.

Αυτή την εβδομάδα αποφάσισε να ενισχύσει εκ νέου τις επιθετικές του διαθέσεις στη ΔΕΗ, λίγα 24ωρα πριν από την ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή. Συγκεκριμένα, στις 23 Απριλίου το fund αύξησε τις short θέσεις του στο 1,01% επί των μετοχών της ΔΕΗ, αξίας περί τα 6,5 εκατ. ευρώ, από 0,91% που τις είχε αυξήσει στις 4 Απριλίου. Αξίζει να σημειώσουμε πως στις 29 Νοεμβρίου του 2017, όταν και ξεκίνησε να ποντάρει στην πτώση της ΔΕΗ, οι θέσεις του ήταν στο 0,53% και σχεδόν στο μισό από τις τρέχουσες. Από τότε και σχεδόν κάθε μήνα τις αυξάνει σταθερά.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, μία εξήγηση αυτής της στάσης του Lansdowne είναι ότι «βλέπει» προφανώς «τρικλοποδιές» στην πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα. Αξίζει να σημειώσουμε πως από το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου τη Δευτέρα (23/4) έως και χθες, η μετοχή της ΔΕΗ υποχωρεί κοντά στο 4,4%, ενώ παρά το δυναμικό ριμπάουντ της αγοράς μετά την τετραήμερη πτώση, αποτέλεσε εξαίρεση υποχωρώντας 1,59% στα 2,7360 ευρώ.

Μία άλλη εξήγηση, σύμφωνα με παράγοντα της αγοράς, είναι ότι «τα funds μπορεί να συνεχίζουν να ποντάρουν σε πτώση αλλά δεν σημαίνει ότι θα τους βγει. Ηδη έχουν σημαντικές απώλειες και απλά υποστηρίζουν την θέση τους. Μην ξεχνάμε πως από τις αρχές του έτους η μετοχή της ΔΕΗ έχει τα μεγαλύτερα κέρδη στον δείκτη FTSE 25, πάνω από 40%».

Σε ό,τι αφορά την τεχνική εικόνα της μετοχής, σύμφωνα με την κ. Ηλία Ζαχαράκη της Fast Finance, η ΔΕΗ πρέπει να περάσει τα 2,92 ευρώ σε κλείσιμο αν θέλει να δοκιμάσει και πάλι τα υψηλά της (το υψηλό από τις αρχές του έτους είναι τα 3,3 ευρώ). Tα 2,72 ευρώ βραχυπρόθεσμα είναι στήριξη, ενώ διάσπαση μπορεί να δώσει το επίπεδο των 2,63 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή