Διαγωνισμούς για την αξιοποίηση των ακινήτων ξενικάει η ΕΤΑΔ

Διαγωνισμούς για την αξιοποίηση των ακινήτων ξενικάει η ΕΤΑΔ

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σταδιακή προκήρυξη διαγωνισμών για τη μίσθωση ή άλλης μορφής παραχώρηση τουριστικών ακινήτων της, αρχής γενομένης από τον επόμενο μήνα με ορισμένα Ξενία και ακολούθως με άλλα, καθώς και με μεγάλη παραλιακή έκταση, προχωράει η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, το επιχειρησιακό της σχέδιο, που κατατέθηκε προς παρατηρήσεις και έγκριση στη μητρική της Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), περιλαμβάνει πλάνο για την αξιοποίηση του χαρτοφυλακίου τουριστικών ακινήτων. Η έμφαση δίδεται τόσο στα Ξενία όσο και σε εκτάσεις «φιλέτα», για τα οποία, υπό προϋποθέσεις, αναμένεται να εκδηλωθεί ενδιαφέρον λόγω και της ισχυρής ανάπτυξης που γνωρίζει ο τουρισμός στη χώρα.

Το χαρτοφυλάκιο των τουριστικών συγκροτημάτων Ξενία, κάποια από τα οποία είναι ήδη εκμισθωμένα ή έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, θα βγει σε διαγωνισμούς παραχωρήσεων ενδεχομένως και πριν από το καλοκαίρι, με τα Ξενία της Βυτίνας, της Καστανιάς, και της Εδεσσας να βρίσκονται σε πιο ώριμη φάση και να ακολουθούν αργότερα αυτά της Κομοτηνής, της Ανδρου και του Καρτερού στην Κρήτη. Ορισμένα εξ αυτών πιθανολογείται πως μπορεί να τύχουν του ενδιαφέροντος και των δήμων έναντι ετήσιου μισθώματος ή ποσοστού από τα μελλοντικά έσοδα αξιοποίησης.

Η ΕΤΑΔ κατέχει μεγάλα τουριστικά ακίνητα, όπως ξενοδοχεία, μαρίνες, κάμπινγκ, γκολφ, χιονοδρομικά και ιαματικές πηγές. Το χαρτοφυλάκιο τουριστικών ακινήτων περιλαμβάνει ακίνητα σε όλη την Ελλάδα, σε αρκετά από τα οποία είχαν αναπτυχθεί από τον ΕΟΤ τουριστικές υποδομές, ενώ υπάρχουν και σημαντικής επιφάνειας και προοπτικών ακίνητα που, κατά την ΕΤΑΔ, «αποτελούν κρυμμένη δυναμική του τουριστικού χαρτοφυλακίου της χώρας».

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η μεγάλη έκταση του τουριστικού ακινήτου της Αλυκής Αναβύσσου. Πρόκειται για παραθαλάσσια έκταση 688 στρεμμάτων, επί των οποίων δεν υπάρχει καμιά διεκδίκηση, όπως για γειτονικά οικόπεδα που είχαν απαλλοτριωθεί προ δεκαετιών υπέρ του ΕΟΤ, αλλά εξαιτίας ολιγωριών του Δημοσίου έγινε ανάκληση των απαλλοτριώσεων υπέρ των παλαιών ιδιοκτητών τους από το ΣτΕ. Το μοντέλο αξιοποίησής τους, όμως, δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, αν και όλα δείχνουν πως μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα περιουσιακά στοιχεία της ΕΤΑΔ για τα οποία ίσως να υιοθετηθεί το «εργαλείο» του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ). Το συγκεκριμένο «εργαλείο» μπορεί να αντιπαρέλθει πολεοδομικά και άλλα προβλήματα, αφού εγκρίνεται με Προεδρικό Διάταγμα.

Η συγκεκριμένη έκταση έχει επιχειρηθεί, ανεπιτυχώς, να αξιοποιηθεί πολλάκις τις τελευταίες δεκαετίες. Κάποιες προσπάθειες έγιναν μετά το 1970 από τον EOT, ενώ οι παλαιότεροι θυμούνται και τα σχέδια για εκμίσθωση της έκτασης προς κατασκευή και λειτουργία έργων τουριστικής αξιοποίησης το 1989, την πρόταση μεταφοράς του Ιππόδρομου το 1992, την απόπειρα χαρακτηρισμού της ως περιοχής ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης το 1995, σχέδια για την κατασκευή γηπέδου γκολφ, συνεδριακού κέντρου και άλλα για την ίδρυση θεματικού πάρκου και ξενοδοχειακής μονάδας στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Το 2014, αξιολογήθηκε ως νέο έργο παραχώρησης και από το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο τότε έλεγχε την ΕΤΑΔ, αλλά τελικά με τη δημιουργία του υπερταμείου, δηλαδή της ΕΕΣΥΠ, επέστρεψε στον πλήρη έλεγχο της ΕΤΑΔ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή