ΕΛΛΑΔΑ

Βολές Γαβρόγλου, Φίλη στο ΣτΕ για Θρησκευτικά

«Θα ήθελα να ξέρω πού θα σταματήσει αυτή η ιστορία, όταν γνωρίζουμε και συνταγματικά ότι η ευθύνη για σύνταξη προγραμμάτων σπουδών είναι της πολιτείας», είπε ο κ. Γαβρόγλου (αριστερά). Από την πλευρά του, ο κ. Φίλης ανέφερε ότι «το ΣτΕ προσβάλλει την ελευθερία της προσωπικότητας».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

«Προφανώς το ΣτΕ το κάνει επίτηδες για να μη βαριόμαστε», απεφάνθη χθες ο νυν υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου. «Δεν έχουν τον Θεό τους», πρόσθεσε ο τέως υπουργός Νίκος Φίλης. Τα σχόλιά τους αφορούν τη νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που έκρινε αντισυνταγματική την απόφαση του Νίκου Φίλη για τη διδασκαλία των νέων προγραμμάτων σπουδών των Θρησκευτικών στο λύκειο. Είχε προηγηθεί ανάλογη απόφαση του ΣτΕ για τα προγράμματα στο δημοτικό και το γυμνάσιο.

Ειδικότερα, ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε (ΕΡΤ) ότι η νέα απόφαση του ΣτΕ δεν έχει επίπτωση στη διδασκαλία του μαθήματος, η οποία βασίζεται σε νέες υπουργικές αποφάσεις από τις 16/6/2017. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «με δεδομένο τον σεβασμό στους θεσμούς, ως δημοκρατική κοινωνία έχουμε και το δικαίωμα μιας κριτικής στάσης και πραγματικά θα ήθελα να ξέρω πού θα σταματήσει αυτή η ιστορία όταν γνωρίζουμε και συνταγματικά ότι η ευθύνη για τη σύνταξη προγραμμάτων σπουδών είναι της πολιτείας. Τελεία!».

Μάλιστα, συμπλήρωσε ότι «η γνώμη μου είναι ότι αυτά τα πράγματα θα πρέπει να αφεθούν να τα χειρίζεται η πολιτεία συντεταγμένα με τους θεσμούς της». Πάντως, με τις δηλώσεις του ο κ. Γαβρόγλου δείχνει να μην αναγνωρίζει στους πολίτες το δικαίωμα να προσφύγουν στο ΣτΕ και να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της θέσης ότι μια κυβερνητική ρύθμιση είναι αντισυνταγματική. Επίσης, δείχνει να μην αναγνωρίζει ότι το ΣτΕ έχει την εν λόγω θεσμική αρμοδιότητα για τις αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας.

Από την πλευρά του, ο κ. Φίλης ανέφερε (ΣΚΑΪ) ότι «η πλειοψηφία του ΣτΕ αποφασίζει πράγματα τα οποία είναι σκοταδιστικά, μεσαιωνικά». Και πρόσθεσε: «Η μειοψηφία με πολύ ισχυρή νομική θεμελίωση έχει απαντήσει στα θέματα αυτά, αλλά και παλαιότερες αποφάσεις της Ολομέλειας έχουν απαντήσει. Αυτές ανατρέπει τώρα το ΣτΕ. Το ΣτΕ δεν ακυρώνει δικές μου υπουργικές αποφάσεις για τα Θρησκευτικά. Αυτό είναι το έλασσον. Είναι ότι ανατρέπει τη φιλελεύθερη νομοθεσία του Συμβουλίου της Επικρατείας. Το ΣτΕ προσβάλλει την ελευθερία της προσωπικότητας και το θέμα της ουδετερόθρησκης λειτουργίας του κράτους. Το ΣτΕ δεν είναι Ιερά Σύνοδος όπως εμφανίζεται και γνωρίζω ότι υπάρχουν αντιδράσεις και μέσα αλλά και από προσωπικότητες του ΣτΕ παλαιότερα».

Από την άλλη, στην ίδια συνέντευξη ο κ. Γαβρόγλου σχολίασε και τις ξεχωριστές προσφυγές στο ΣτΕ της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) και του μητροπολίτη Πειραιώς, με τις οποίες ζητούν να κριθούν αντισυνταγματικές οι διατάξεις που περιλαμβάνονται στο Π.Δ. (18/2018) για το νέο οργανόγραμμα του υπουργείου. Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι στο νέο οργανόγραμμα, παρά τη συνταγματική επιταγή, δεν περιλαμβάνεται ως αποστολή του υπουργείου η «ανάπτυξη της θρησκευτικής συνείδησης». «Στο οργανόγραμμα, δηλαδή το πώς λειτουργεί το υπουργείο Παιδείας, δεν βάλαμε ότι σκοπός του υπουργείου είναι η καλλιέργεια της θρησκευτικής συνείδησης. Αυτός είναι ένας στόχος της Παιδείας μας. Δεν είναι ένας στόχος του υπουργείου», είπε. Πάντως, η προσφυγή μεμονωμένων μητροπολιτών δυσχεραίνει την προσπάθεια να βρεθεί συναινετική λύση ανάμεσα στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο και το υπουργείο Παιδείας, η οποία θα προϋποθέτει την απόσυρση της προσφυγής εκ μέρους της ΔΙΣ.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ