«Χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή δεν θα υπάρχει φθηνή χρηματοδότηση τραπεζών»

«Χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή δεν θα υπάρχει φθηνή χρηματοδότηση τραπεζών»

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τέλος της φθηνής χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, λόγω της εξόδου της Ελλάδας από το πρόγραμμα, χωρίς προληπτική πιστωτική γραμμή, προαναγγέλλουν δύο πηγές που είναι κοντά στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με χθεσινό τηλεγράφημα του πρακτορείου Reuters από τη Φρανκφούρτη.

Επιπλέον, η απώλεια της πρόσβασης στη χρηματοδότηση της ΕΚΤ απομακρύνει περαιτέρω την πιθανότητα να συμπεριληφθεί η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της κεντρικής τράπεζας, έστω και στο τελευταίο της στάδιο, συμπληρώνει το πρακτορείο.

Οι πληροφορίες επιβεβαιώνουν τους κινδύνους για τους οποίους έχει κατ’ επανάληψιν προειδοποιήσει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, τασσόμενος υπέρ της προληπτικής πιστωτικής γραμμής. Οι προειδοποιήσεις αυτές προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης, επειδή αμφισβητούσαν τα οφέλη από το αφήγημά της για καθαρή έξοδο από το μνημόνιο, χωρίς προληπτική γραμμή. Την περασμένη εβδομάδα, ο κ. Στουρνάρας επανήλθε στο θέμα, σε ομιλία του στον σύλλογο αποφοίτων του London School of Economics, λέγοντας ότι ακόμη κι αν η κυβέρνηση δεν επιθυμεί την προληπτική γραμμή, πρέπει να διερευνήσει άλλους τρόπους για να διατηρηθεί η δυνατότητα κατ’ εξαίρεσιν αποδοχής των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ (waiver), ώστε να συνεχιστεί η φθηνή χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών.

Οπως προκύπτει από το τηλεγράφημα του Reuters, το τελευταίο δεν θα είναι εύκολο. Οι πηγές που μίλησαν στο Reuters ανέφεραν ότι η ΕΚΤ δεν θα κάνει καμία εξαίρεση και θα άρει το waiver για τα ελληνικά ομόλογα, όπως έκανε και στην περίπτωση της Κύπρου στις αρχές του 2016. Σημειώνεται πως το waiver εξασφαλίζει την αποδοχή των ομολόγων από την ΕΚΤ, παρότι κατατάσσονται σε μη επενδυτική βαθμίδα από τους οίκους αξιολόγησης, μόνο και μόνο επειδή η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα. Μια προληπτική γραμμή θα συνοδευόταν επίσης από πρόγραμμα, οπότε θα μπορούσε να συνεχιστεί το waiver.

Το κόστος της επιλογής για έξοδο χωρίς προληπτική γραμμή περιγράφεται στο τηλεγράφημα του πρακτορείου. Οπως επισημαίνεται, οι ελληνικές τράπεζες δανείζονται σήμερα 4,5 – 5 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ. Αν χάσουν την πρόσβαση σε αυτήν θα υποχρεωθούν να δανειστούν από τον ELA, τον μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, με επιτόκιο 1,25% (έναντι του μηδενικού επιτοκίου κύριας αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ και του 0,25% επιτοκίου οριακής χρηματοδότησης).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή