Σοβαρά προβλήματα στον νόμο περί εξωδικαστικού συμβιβασμού παραδέχεται ο Δραγασάκης

Σοβαρά προβλήματα στον νόμο περί εξωδικαστικού συμβιβασμού παραδέχεται ο Δραγασάκης

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων στον νόμο περί εξωδικαστικού συμβιβασμού που παρά τις σχετικές προειδοποιήσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ψηφίσει η συγκυβέρνηση, και τα οποία ακυρώνουν στην πράξη την υλοποίησή του, παραδέχθηκε σήμερα στη Βουλή ο κ. Ι. Δραγασάκης, με αφορμή σχετική επίκαιρη ερώτηση της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη.

Από την απάντησή του προκύπτει μεν κυβερνητική βούληση για «διορθώσεις», πλην όμως άμεση δρομολόγηση ριζικών αλλαγών, ώστε ο νόμος να γίνει αποτελεσματικός και να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των «κόκκινων δανείων», δεν διαφαίνεται, καθώς -όπως ελέχθη χαρακτηριστικά- το ζήτημα αποτελεί αντικείμενο της διαπραγμάτευσης με τους Θεσμούς, στο πλαίσιο της τέταρτης αξιολόγησης.

Η κυρία Μπακογιάννη στην ερώτησή της έκανε εξ' αρχής λόγο για «παταγώδη αποτυχία του εξωδικαστικού συμβιβασμού», και υπενθύμισε ότι η ΝΔ είχε προειδοποιήσει τη σημερινή κυβέρνηση για την ανεπάρκεια του νόμου. «Δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε», είπε η ερωτήσω βουλευτής τηα αξιωματικής αντιπολίτευσης και παρουσίασε συγκεκριμένα στοιχεία που καταδεικνύουν την αποτυχία: Σύμφωνα με τις προβλέψεις του τέως υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου, θα δρομολογούνταν προς διευθέτηση 300 χιλιάδες περιπτώσεις. Εως τον Μάρτιο ζήτησαν να ενταχθούν στον νόμο 29.375 επιχειρήσεις. Μόλις 23 κατόρθωσαν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους, πρόσθεσε η κυρία Μπακογιάννη.

Ο σημερινός υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης παραδέχθηκε την ορθότητα των εν λόγω στοιχείων. «Είναι τεράστιο το πρόβλημα, αλλά δεν δημιουργήθηκε επί των ημερών μας», πρόσθεσε ο κ. Δραγασάκης και συνέχισε: «Προσπαθούμε να κάνουμε βελτιώσεις, να απλουστεύσουμε σύστημα. Είναι έτοιμη προς υπογραφή Κοινή Υπουργική απόφαση για τις βελτιώσεις αυτές, έχουμε και μια δέσμη αλλαγών που συζητούμε με Θεσμούς. Ελπίζουμε σε ταχύτερη διεκπεραίωση υποθέσεων».

Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε στο πλαίσιο αυτό ότι και οι Τράπεζες πρέπει να κάνουν κινήσεις ώστε τα προβλήματα που υπάρχουν να ξεπεραστούν, ενώ παράλληλα εξέφρασε την αισιοδοξία του πως οι λύσεις θα προκύψουν και από τη γενικότερη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος, που επιτυγχάνεται –όπως υποστήριξε- από την δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης και από την επικείμενη έξοδο από τα μνημόνια.

Στο πλαίσιο της συζήτησης της επίκαιρης ερώτησης, πάντως, κατεγράφη και πολιτική αντιπαράθεση δεδομένου ότι ο κ. Δραγαάκης όχι μόνο κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις και τις Τράπεζες για την τακτική τους κατά το παρελθόν, αλλά και στράφηκε κατά του σημερινού προέδρου της ΝΔ, υποστηρίζοντας ότι σε πρόσφατη ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά απέτρεψε όσους έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό να τις φέρουν άμεσα στις ελληνικές τράπεζες.

«Εχουμε καλέσει όλους να φέρουν τις καταθέσεις τους στην Ελλάδα», απάντησε αμέσως η κυρία Μπακογιάννη, και επισήμανε τις ευθύνες της κυβέρνησης στις δυσλειτουργίες των τραπεζών και των επιχειρήσεων, εξαιτίας της ύπαρξης των capital controls που επέφεραν οι επιλογές της συγκυβέρνησης και το τρίτο μνημόνιο. «Μην παριστάνετε ότι το μνομόνιο δεν άφησε τίποτα», είπε μεταξύ άλλων η βουλευτής της ΝΔ.

«Το τρίτο μνημόνιο ήταν μνημόνιο, δεν επιθυμούσαμε να έχουμε. Ως μνημόνιο σημείωσε την μετάβαση στην ανάκαμψη από την ύφεση. Η ελληνική οικονομία πέρασε από βαθιά ύφεση στη σταθεροποίηση και ανάκαμψη» ανταπάντησε ο κ. Δραγασάκης και συμπλήρωσε ότι η επανεπένδυση των επιχειρηματικών κερδών στην ελληνική οικονομία δεν συνδέεται με τα capital controls.

Εμμένοντας στο θέμα της επίκαιρης ερώτησής της, η κυρία Μπακογιάννη επανέλαβε: «Χρειάζεται αυτοματοποιημένη διαδικασία. Απαιτούνται πληθώρα δικαιολογητικών. Είναι προβληματική ως τώρα η στελέχωση αρμόδιας γραμματείας: δεν έχει ούτε προσωπικό, ούτε μπορεί να λειτουργήσει. Οι επιχειρήσεις έχουν γονατίσει. Κάτι πρέπει να γίνει πάρα πολύ γρήγορα».

Ο κ. Δραγασάκης από την πλευρά του πρόσθεσε: «Υπάρχουν προβλήματα στην υλοποίηση, είμαστε εδώ για να λύσουμε. Δεν είναι κάτι απλό για να λύσουμε το πρόβλημα γυρνώντας έναν διακόπτη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή