Οι «γκρίζες» αμμονησίδες του Εβρου

Οι «γκρίζες» αμμονησίδες του Εβρου

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ο Εβρος πλημμυρίζει, τα βλέμματα των ανθρώπων στη μεθόριο στρέφονται στον… Κοπέρνικο, τον ευρωπαϊκό δορυφόρο που καταγράφει τις πλημμυρισμένες εκτάσεις. Με βάση τους χάρτες που στέλνει στη Γη, αποζημιώνονται οι γεωργοί και οι κτηνοτρόφοι για τις καταστροφές.

Πλην των γεωργών και των κτηνοτρόφων, τον Κοπέρνικο «παρακολουθούν» και οι αρμόδιες για τη φρούρηση του ποταμού Αρχές. Ξέρουν ότι στα σημεία όπου ο Εβρος πλημμυρίζει, όταν τα νερά υποχωρήσουν (90.000 στρέμματα παραμένουν ακόμη πλημμυρισμένα από τις 200.000 συνολικά πριν από λίγο καιρό), θα κάνουν την εμφάνισή τους στην κοίτη του αμμονησίδες, που χρησιμοποιούνται από τους διακινητές ως φυσικά «προγεφυρώματα» για τη διάβαση προσφύγων και μεταναστών. Κανείς δεν τις έχει «χαρτογραφήσει», ούτε θα μπορούσε άλλωστε, καθώς μετά κάθε πλημμύρα άλλες εξαφανίζονται, ούτε οι δύο πλευρές, ελληνική και τουρκική, γνωρίζουν σε ποιον ανήκουν, αφού η κοίτη του Εβρου, που αποτελεί στο μέσον της το νοητό σύνορο, μεταβάλλεται διαρκώς. Οι αμμονησίδες αυτές θεωρούνται «γκρίζες», αλλά αυτό για τους διακινητές δεν έχει καμία σημασία. Τα κυκλώματα τις νύχτες προωθούν με βάρκες τους «πελάτες» τους και τους εγκαταλείπουν εκεί μέχρις ότου φέξει για να τους εντοπίσουν οι συνοριοφύλακες. Κάθε φορά που εντοπίζονται «ναυαγοί» σε τέτοια αμμονησίδα, ανακύπτει το ερώτημα ποιοι θα αναλάβουν τη διάσωση, η ελληνική συνοριοφυλακή ή η τουρκική και μαίνεται ένας «ακήρυχτος πόλεμος».

Σε ένα τέτοιο περιστατικό, το οποίο αφηγήθηκε στην «Κ» άνθρωπος που παρακολούθησε την εξέλιξή του, ελληνική περίπολος εντόπισε σε αμμονησίδα πριν από δύο χρόνια, στις οχτώ το βράδυ, 80 μετανάστες, γυναίκες και παιδιά. Αμέσως ενεργοποιήθηκε η διαδικασία σύλληψής τους, όμως το ίδιο έγινε και από την απέναντι πλευρά που θεώρησε ότι το σημείο εκείνο στο ποτάμι ανήκε στην Τουρκία. «Ολη τη νύχτα και οι δύο πλευρές είχαν στραμμένες τις κάννες των όπλων στην αμμονησίδα και τελικά το πρωί κατέληξαν στο ότι η διάσωση έπρεπε να γίνει από τους Ελληνες», είπε.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες Ελληνες και Τούρκοι δημιουργούν στο ποτάμι αμμονησίδες για να επηρεάσουν το νοητό σύνορο της κοίτης. Σύμφωνα με μαρτυρίες, βυθίζουν στο ποτάμι «προβόλους», πέτρες συσκευασμένες σε συρματόπλεγμα, για να εκτρέψουν νερά στους «απέναντι», ώστε να μετατοπιστεί το νοητό σύνορο και γύρω από τον πέτρινο όγκο να εγκλωβιστούν φερτές ύλες και να σχηματιστεί «ημέτερη» αμμονησίδα.

Εν αναμονή της υποχώρησης των νερών και της εμφάνισης αμμονησίδων και δεκάδων νέων περασμάτων, ο αντιπεριφερειαρχης Εβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς ζητάει την ενίσχυση της δύναμης του Frontex και στην τουρκική μεθόριο. «Πρέπει οι Ευρωπαίοι να αναπτύξουν δυνάμεις Frontex και από την άλλη πλευρά» λέει στην «Κ» ο κ. Πέτροβιτς. Χωρίς τον έλεγχο των ροών στην τουρκική μεθόριο, εδώ δύσκολα μπορεί να αναχαιτιστούν. Οι Ευρωπαίοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και στο θέμα του Εβρου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή