Μαζική επιστροφή τουριστών σε Τουρκία, Τυνησία, Αίγυπτο

Μαζική επιστροφή τουριστών σε Τουρκία, Τυνησία, Αίγυπτο

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αψηφώντας τον κίνδυνο της τρομοκρατίας και κωφεύοντας στις σχετικές ταξιδιωτικές οδηγίες, οι τουρίστες επιστρέφουν μαζικά στην Τουρκία και στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, όπου οι κρατήσεις σημειώνουν αυξήσεις-ρεκόρ. Καθοριστικοί παράγοντες είναι η εκτίναξη του κόστους των διακοπών στην Ισπανία, αλλά και η υποτίμηση της στερλίνας μετά τον Ιούνιο του 2016 και το δημοψήφισμα για το Brexit. Αυτοί οι δύο παράγοντες έχουν ενισχύσει την προτίμηση των Βρετανών για τις χώρες της περιοχής που ανταγωνίζονται τον ελληνικό τουρισμό. Επίσης, οι Γερμανοί, που χρειάστηκαν αρκετό καιρό για να ξεχάσουν τις τρομοκρατικές επιθέσεις που έγιναν το 2016 στην Κωνσταντινούπολη, τώρα αυξάνουν τις κρατήσεις σε Ελλάδα, Τουρκία και Αίγυπτο.

Η εικόνα αναδύεται από στοιχεία που δίνουν αφενός ο βρετανικός ταξιδιωτικός όμιλος Thomas Cook Group και αφετέρου οι μεγάλοι ταξιδιωτικοί όμιλοι της Γερμανίας Altours και FTI. Ειδικότερα για την Τουρκία, ο Thomas Cook αναφέρει αύξηση των πακέτων διακοπών κατά 84% σε σύγκριση με το 2017, ενώ μεταξύ όλων των τουριστικών προορισμών που προσφέρει ο όμιλος, η Τουρκία προσελκύει στον μέγιστο βαθμό τουρίστες που την έχουν ήδη επισκεφθεί. Πρόκειται για θεαματική ανάκαμψη μετά την πτώση που σημείωσε η τουριστική κίνηση στη γειτονική μας χώρα πριν από δύο χρόνια, όταν σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων συνδυάστηκε με την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, ο γενικός διευθυντής της Thomas Cook,Κρις Μότερσχεντ, χαρακτήρισε την Τουρκία «βασικό τουριστικό προορισμό για το 2018». Μιλώντας, άλλωστε, στο Bloomberg, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Πίτερ Φανκχάουζερ, επισήμανε ότι η τουριστική κίνηση στην Τουρκία επιστρέφει στα προ του πραξικοπήματος επίπεδα, ενώ ανάλογες τάσεις καταγράφονται σε Αίγυπτο και Τυνησία.

Στην Αίγυπτο η αύξηση των κρατήσεων είναι ακόμα μεγαλύτερη από την αύξηση των κρατήσεων για την Τουρκία – φθάνει στο 89% σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά. Αυτό συμβαίνει ενώ δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις για το δημοφιλές θέρετρο της Ερυθράς Θάλασσας, Σαρμ ελ Σεΐχ, και ενώ παραμένει σε ισχύ ταξιδιωτική οδηγία της αρμόδιας βρετανικής υπηρεσίας FCO. Στην Τυνησία, στην οποία επίσης είχε διακόψει τις πτήσεις, η Thomas Cook επέστρεψε με τρεις πτήσεις την εβδομάδα από Βρετανία, τις οποίες θα αυξήσει σε 11 την εβδομάδα στη διάρκεια του καλοκαιριού. Πριν από την τρομοκρατική επίθεση που έγινε τον Ιούνιο του 2015, αυτή η τουριστική χώρα της Βόρειας Αφρικής είχε απευθείας ανταπόκριση από Βρετανία με 35 πτήσεις την εβδομάδα.

«Επιστρέφουμε πολύ προσεκτικά», δήλωσε στο Bloomberg ο κ. Φανκχάουζερ και προσέθεσε ότι ζητούμενο για τον ταξιδιωτικό όμιλο είναι «να βεβαιωθεί ότι πληρούνται οι όροι ασφαλείας, έστω κι αν δεν μπορεί ποτέ κανείς να τις εγγυηθεί απολύτως». Οι πέντε πρώτοι προορισμοί της Thomas Cook παραμένουν η Ισπανία, η Ελλάδα, η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η Καραϊβική.

Την ίδια στιγμή, οι Γερμανοί δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στην Ελλάδα και στην Τουρκία και μεγάλοι γερμανικοί ταξιδιωτικοί όμιλοι προβλέπουν ότι μπορεί να παρουσιασθεί έλλειψη κλινών στη χώρα μας αλλά και στη γείτονα. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση Tornosnews, που ειδικεύεται σε θέματα τουρισμού, ο εν λόγω όμιλος αναφέρει μεγάλη ζήτηση για την Ελλάδα και την Τουρκία, όχι μόνον από τη Γερμανία αλλά και από τη Ρωσία. Ο όμιλος Altours αναφέρει ότι τα πακέτα διακοπών σημείωσαν διψήφια αύξηση πωλήσεων για φέτος το καλοκαίρι όσον αφορά την Ελλάδα, την Τουρκία και την Αίγυπτο. Διψήφια αύξηση κρατήσεων για Τουρκία, Ελλάδα και Αίγυπτο αναφέρει, άλλωστε, και ο ταξιδιωτικός όμιλος FTI, και ειδικότερα για την Ελλάδα επισημαίνει αύξηση κρατήσεων κατά 50%. Τα ίδια στοιχεία και από τον όμιλο Schaunsland-Reisen, ο οποίος σε ό,τι αφορά την Πορτογαλία, τη Βουλγαρία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τονίζει ότι έχουν αυξηθεί οι κρατήσεις κατά 20% σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή