Ο ΔΗΚΤΗΣ (27/04/18)

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στήριξη Μάριο Ντράγκι στον Γιάννη Στουρνάρα

«Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τυχόν ενδείξεις πίεσης, ασκούμενης ιδίως σε διοικητές εθνικών κεντρικών τραπεζών, και αδικαιολόγητης παρέμβασης κατά την άσκηση των σχετικών με το ευρωσύστημα καθηκόντων τους, οι οποίες θα ήταν ασύμβατες με τη νομική προστασία που παρέχουν η Συνθήκη και το Καταστατικό, όσον αφορά την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών». Με αυτά τα λόγια έστειλε διακριτικά, αλλά με σαφήνεια, το μήνυμά του στην κυβέρνηση για τον Γιάννη Στουρνάρα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, απαντώντας σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου για την υπόθεση Novartis. Στην ερώτησή του, στις 13 Φεβρουαρίου, ο κ. Κούλογλου έκανε αναφορά σε άμεση εμπλοκή του κ. Στουρνάρα σε πρακτικές διαφθοράς, με βάση τα πρώτα στοιχεία της δικογραφίας. Ο κ. Ντράγκι απάντησε ότι η ΕΚΤ ενδιαφέρεται για την ορθή συμπεριφορά των μελών της, ενώ υπενθύμισε με νόημα το τεκμήριο της αθωότητας.

Στον «αέρα» το επικουρικό ταμείο των δημοσιογράφων

Στα χαρτιά παραμένει, πέντε μήνες μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, η δημιουργία του νέου επικουρικού ταμείου των δημοσιογράφων. Οπως ενημερώνει τα μέλη του το διοικητικό συμβούλιο του ΕΔΟΕΑΠ, η συνεργασία με τον ΕΦΚΑ, το υπουργείο Εργασίας αλλά και το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής είναι ανύπαρκτη. Οπως ανύπαρκτα παραμένουν και τα νέα μέλη του ταμείου και, βέβαια, οι ασφαλιστικές εισφορές των νέων ασφαλισμένων που τις εισπράττει ο ΕΦΚΑ… Ο οποίος, μάλιστα, τις εισφορές υγείας τις στέλνει στον ΕΟΠΥΥ, χωρίς και αυτό να προβλέπεται από τον νόμο… Και κάπως έτσι, ο ΕΔΟΕΑΠ βρίσκεται στον… αέρα.

Εως τις 18/5 θα πληρωθούν οι εισφορές του Μαρτίου

Προθεσμία έως τις 18 Μαΐου αναμένεται να λάβουν 1,4 εκατ. μη μισθωτοί ασφαλισμένοι του ΕΦΚΑ προκειμένου να πληρώσουν τις εισφορές Μαρτίου, οι οποίες θα έπρεπε να εξοφληθούν έως τα τέλη Απριλίου. Η καθυστέρηση στην έκδοση των ειδοποιητηρίων οφείλεται στην αδυναμία του συστήματος να ολοκληρώσει τον συμψηφισμό των εισφορών για το 2017, που, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει προς τα τέλη της επόμενης εβδομάδας. Αυτό πάει πίσω τον προγραμματισμό για όλη τη χρονιά, με το υπ. Εργασίας να καθορίζει το νέο χρονοδιάγραμμα πληρωμών.

Ανεβάζει ταχύτητες η ΔΕΗ για τις λιγνιτικές μονάδες

Τις ασφυκτικές προθεσμίες για την έναρξη των διαγωνισμών πώλησης των λιγνιτικών μονάδων Φλώρινας και Μεγαλόπολης τρέχει να προλάβει η ΔΕΗ, ανεβάζοντας ταχύτητες από την επομένη της ψήφισης του σχετικού νόμου. Η διοίκηση της Επιχείρησης έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για την προβλεπόμενη από τον νόμο απόσχιση των λιγνιτικών κλάδων Φλώρινας και Μεγαλόπολης και προσανατολίζεται να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση στα τέλη Ιουνίου. Η έναρξη των διαγωνισμών θα ακολουθήσει αμέσως μετά και, όπως εκτιμούν αρμόδια στελέχη της Επιχείρησης, είναι πολύ πιθανό το χρονοδιάγραμμα να μετατεθεί για την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, δηλαδή μία εβδομάδα αργότερα από αυτό που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς.

Οταν έρχεται η έμπνευση, η ενημέρωση απογειώνεται

Εμπνευσμένη η ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το μετρό της Θεσσαλονίκης, για να εξαγγείλει τη συνέντευξη Τύπου που θα δώσει σήμερα, με θέμα «Μετρό και Ποίηση». «Οπως εφέτος οι Θεσσαλονικείς είδαν έκπληκτοι ένα τεράστιο πανό στο εργοτάξιο Αγίας Σοφίας να γράφει “Σαν πρόκες πρέπει να καρφώνονται οι λέξεις να μην τις παίρνει ο άνεμος”, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, σε λίγες μέρες, και για το καλωσόρισμα της 15ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου, ένα μεγάλο πανό στο Σιντριβάνι στο εργοτάξιο του μετρό θα αναγράφει: “Θεσσαλονίκη πόλη του ανοιχτού βιβλίου”. “Με φόντο ένα παράθυρο ανοιχτό πάνω απ’ το κύμα. Να φέγγει προς την άλλη όψη της αγάπης”. Αυτές οι δράσεις προωθούν την ανάγκη για επικοινωνία των πολιτών με τα μεγάλα έργα της πόλης, της χώρας με τον δρόμο του σύγχρονου πολιτισμού, σε έναν κόσμο που τον έχει άμεση ανάγκη πάντα». Πάντως, οι πολίτες δεν θέλουν κυρίως να… επικοινωνούν με τα έργα, αλλά να τα χρησιμοποιούν όταν επιτέλους ολοκληρωθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή