Στο ΥΠΠΟ τρέχουν να προλάβουν

Στο ΥΠΠΟ τρέχουν να προλάβουν

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση κομπάζει για την αύξηση του τουρισμού, αλλά μάλλον δεν έχει τίποτα να πει για τη μεγάλη απώλεια εσόδων από τα 60 πωλητήρια των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων που δεν λειτουργούν. Θα περιμένουμε το τέλος Ιουνίου, παραδέχθηκε χθες ο υφυπουργός Πολιτισμού Κώστας Στρατής, στην πρώτη του ενημερωτική συνέντευξη Τύπου. Πόσα μουσεία λειτουργούν με το θερινό ωράριο 8 το πρωί με 8 το βράδυ; «Δεν θα κρυφτώ. Εχει καθυστερήσει η διαδικασία πρόσληψης. Δεν έχω να σας πω νούμερα», απάντησε, αποκάλυψε ωστόσο πως «όλα τα πωλητήρια είναι κλειστά»!

Τέλος Ιουνίου –δηλαδή σχεδόν στη μέση της τουριστικής περιόδου– τοποθετεί τις ρυθμίσεις που θα επιτρέψουν να λειτουργήσουν τα 44 αναψυκτήρια, τα οποία παραμένουν επίσης κλειστά. Οσο για το ηλεκτρονικό εισιτήριο, που πιλοτικά θα ξεκινούσε την 1η Ιουνίου σε επιλεγμένους χώρους –σύμφωνα με ανακοινώσεις της υπουργού Λυδίας Κονιόρδου και της νέας προέδρου του ΤΑΠΑ Αθηνάς Χατζηπέτρου–, ο κ. Στρατής μας προσγείωσε: «Αυτός ο στόχος είναι ιδιαίτερα φιλόδοξος».

Το δυσλειτουργικό ελληνικό Δημόσιο έδειξε το αληθινό του πρόσωπο και σε μία ακόμη υπόθεση: στην παραποίηση παραστατικών πληρωμής κατά την εκτέλεση σύμβασης μεταξύ του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων (ΤΑΠΑ) και μεταφορικής εταιρείας που ανάγκασε τον υφυπουργό να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. «Εγινε ένας δειγματοληπτικός έλεγχος στο ΤΑΠΑ για την εκτέλεση μιας σύμβασης με τη μεταφορική εταιρεία που μεταφέρει προϊόντα από τις αποθήκες του Ρέντη στα πωλητήρια των αρχαιολογικών χώρων και των μουσείων. Ο δειγματοληπτικός έλεγχος για το 2018 έδειξε πάρα πολύ μεγάλη απόκλιση ανάμεσα στις πραγματικές διακινήσεις και στα ποσά που πληρώθηκαν», εξήγησε, τονίζοντας πως για πραγματικό μεταφορικό έργο αξίας 3.000 ευρώ η πληρωμή ανήλθε στις 30.000 ευρώ. Η εταιρεία συνεργάζεται χρόνια με το ταμείο, με διαδικασίες διαγωνιστικές αλλά και αναθέσεις σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Στο ΥΠΠΟ τρέχουν να προλάβουν-1

Οι υπάλληλοι που κλήθηκαν να δώσουν εξηγήσεις υποστήριξαν πως οι υπογραφές είναι πλαστογραφημένες. Η νέα διοίκηση του ταμείου ασχολήθηκε με το θέμα, ενώ η ιστορία έγινε αντιληπτή ήδη από το 2016 εξαιτίας των μεγάλων αποκλίσεων στα ποσά πληρωμής. «Εγώ ούτε εισαγγελέας είμαι ούτε δικαστής – γι’ αυτό αποφάσισα να στείλω την υπόθεση στο ανώτατο επίπεδο και να αποφασίσει η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου». Ο υφυπουργός κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά και για τη μη ανεύρεση βιβλίων πρωτοκόλλου του Ταμείου Αλληλοβοήθειας Υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού, για τα έτη 2015, 2016 και 2017, κατά τον έλεγχο που διενήργησε κλιμάκιο του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Οι άξονες

Κατά τα άλλα, ανακοίνωσε και αυτός τους άξονες στους οποίους θα κινηθεί. Οπως την επικαιροποίηση της τιμολογιακής πολιτικής εισιτηρίων αρχαιολογικών χώρων, μουσείων και μνημείων και της πολιτικής τελών παραχώρησης, καθώς και την απλοποίηση των σχετικών διαδικασιών αδειοδότησης. Ανάπτυξη της πολιτικής για τα πολιτιστικά προϊόντα, και αν αναρωτιέστε τι θα έχουν φέτος τα πωλητήρια, εάν με το καλό ανοίξουν προς το τέλος Ιουνίου, ο κ. Στρατής έκανε λόγο για πιστά αντίγραφα, απευθείας αναθέσεις προϊόντων, διαγωνισμό ντιζάιν, μικρές αναθέσεις από τις εφορείες, συνεργασία με το Εικαστικό Επιμελητήριο για την παραγωγή κυρίως αντιγράφων εικόνων. Ωστόσο, η παρακαταθήκη προϊόντων που είχε προτείνει η πρόεδρος του ΤΑΠΑ δεν φαίνεται να τον βρίσκει σύμφωνο: «Οικονομικά δεν βλέπω να πετυχαίνει το εγχείρημα».

Η λειτουργία των αναψυκτηρίων, τουλάχιστον για τη φετινή μεταβατική χρονιά, προβλέπει νέο πλαίσιο διαχείρισης με βραχυχρόνιες συμβάσεις, αφού είναι σαφές ότι η εκμίσθωση δεν είναι κατάλληλη για τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μουσεία. «Αντιμετωπίζεται νομικά σαν να είναι εμπορική εκμίσθωση». Ανοικτό παραμένει και το θέμα του οργανισμού του ΤΑΠΑ, που υποτίθεται ήταν έτοιμος αλλά μπαίνει πάλι σε τροχιά επεξεργασίας. Καλό Σεπτέμβριο…

Πολιτική βιβλίου

Σε ερώτηση για τις προχθεσινές ανακοινώσεις της κ. Κονιόρδου σχετικά με το ιδιόκτητο κτίριο του ΥΠΠΟΑ στην Πλάκα που θα στεγάσει τον νέο φορέα, ο οποίος θα έχει αποκλειστικό αντικείμενο την πολιτική βιβλίου, είπε αμήχανα: «Δεν μπορώ να τοποθετηθώ πάνω σ’ αυτό». Και προσέθεσε: «Ισχύει η εξαγγελία. Τι να πω; Πάντως νέος φορέας θα δημιουργηθεί». Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει έλλειψη συνεννόησης στην ηγεσία του υπουργείου, καθώς και η υπουργός, από την πλευρά της, δεν γνώριζε για τις μηνυτήριες αναφορές που κατέθεσε ο υφυπουργός.

Τουλάχιστον συμφωνούν ως προς την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης – Ελευσίνα 2021 και το βάρος που πρέπει να δοθεί. Εκεί, ο κ. Στρατής επιδιώκει «να αφήσουμε ένα αριστερό αποτύπωμα σε έναν θεσμό πανευρωπαϊκής εμβέλειας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή