Το Κονκλάβιο (27/04/18)

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτικός πολιτισμός

Αν είχε τίτλο ή έστω υπότιτλους το χθεσινό γεύμα προς τιμήν του προέδρου της Κομισιόν στο Προεδρικό Μέγαρο, ο καταλληλότερος θα ήταν μάλλον κάτι που θα παρέπεμπε σε μεγάλο χασμουρητό. Κι αυτό, διότι η αμηχανία στην ατμόσφαιρα ήταν διάχυτη. Λογικό. Δεν κάθονται και πολύ συχνά στο ίδιο τραπέζι ο Αλέξης Τσίπρας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, παρουσία μάλιστα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και του Προκόπη Παυλόπουλου. Παρόντες, ήταν ακόμη ο Νίκος Βούτσης, ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας Γιώργος Γεννηματάς, ο «σέρπα» του πρωθυπουργού για τα ευρωπαϊκά θέματα Τάκης Παυλόπουλος και φυσικά ο Μαργαρίτης Σχοινάς. Πληροφορούμαι ότι όλες οι πλευρές κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια να μην αγγίξουν ευαίσθητες χορδές, όπως για το πόσο καθαρή ή βρώμικη είναι τελικά η έξοδος. Οπότε, επικράτησε πολιτικός πολιτισμός και κλίμα ενότητας.

Τα αυτόγραφα του Γιούνκερ

Ο Γιούνκερ δεν είναι χθεσινός. Εξ ου και αναγνώρισε τη σπανιότητα του κάδρου στο οποίο βρέθηκε, χθες, το μεσημέρι. Μαθαίνω, μάλιστα, ότι είπε κάτι του τύπου «αυτό το τραπέζι, με αυτή τη σύνθεση, δεν έχει πολλά προηγούμενα». Πρόσθεσε ότι θέλει να θυμάται αυτή τη μεγάλη στιγμή, γι’ αυτό και ζήτησε να του υπογράψουν το μενού (με κυρίως πιάτο το ψάρι)! Σας πληροφορώ ότι δεν μπόρεσαν να του το αρνηθούν. Ο Γιούνκερ έφυγε κολακευμένος και ικανοποιημένος. Και με ανά χείρας μια κάρτα μενού που φέρει τις υπογραφές του Τσίπρα, του Παυλόπουλου, του Βούτση και του Μητσοτάκη. Περιττό να προσθέσω ότι το τεκμήριο είναι συλλεκτικό.

Απουσίες με νόημα

Το ΠΑΣΟΚ, αλλά κυρίως η ώρα ΠΑΣΟΚ, ποτέ δεν πεθαίνει. Δεν αποκλείω ο Γιώργος Παπανδρέου να έχασε τον δρόμο για την αίθουσα της Ολομέλειας – πάει καιρός, άλλωστε. Πάντως, έχω την αίσθηση ότι είναι ο μόνος που κάθησε στη θέση του, αφού ο πρόεδρος της Κομισιόν είχε μπει στην αίθουσα της Ολομέλειας. Οσο για τον Αντώνη Σαμαρά, δεν άργησε. Απλά δεν εμφανίστηκε. Αν κρίνω απ’ όσα είπε ο Γιούνκερ για την κυβέρνηση και για το πρωτογενές πλεόνασμα, η απουσία δεν ήταν τυχαία. Αν μάλιστα θυμηθώ ότι ο Σαμαράς ήταν απ’ τους πρώτους που στήριξαν σθεναρά την υποψηφιότητα του Λουξεμβούργιου για την Κομισιόν, τότε τα πράγματα είναι σοβαρά.

Νότες δροσιάς

Ευχάριστη, ή μάλλον, αλλόκοτη νότα στη Βουλή, η εμφάνιση στο περιστύλιο του Παναγιώτη Λαφαζάνη λίγο πριν από την άφιξη του Γιούνκερ. Πηγή μου που τον εντόπισε φοβήθηκε προς στιγμήν ότι ο Λαφαζάνης ίσως να ετοίμαζε σόου πάνω στα κόκκινα χαλιά. Κανένα σόου δεν έκανε τελικά, παρότι δεν πιστεύω να χάρηκε με αυτά που άκουσε να λέγονται στην Ολομέλεια.

Γερμανοτσολιάδες

Δεν ήταν ο μόνος. Ωτακουστής μου εντόπισε τον Ανδρ. Λοβέρδο φουριόζο να βγαίνει από την αίθουσα μετά το τέλος του σόου και να φωνάζει στην Ντόρα Μπακογιάννη ότι οι συριζαίοι που χειροκροτούσαν χθες τον Γιούνκερ ήταν αυτοί που τον χαρακτήριζαν «γερμανοτσολιά». Περασμένα ναι, ξεχασμένα όχι.

Πηγαδάκια

Από νωρίς είχαν μπει στην αίθουσα της Ολομέλειας ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι βουλευτές του. Κάποια στιγμή, ο πρόεδρος της Ν.Δ. είχε πηγαδάκι με την Ολγα και τον Γιάννη Κεφαλογιάννη, τη Μαρία Αντωνίου, τον Γιώργο Κουμουτσάκο και τον Ανδρέα Κατσανιώτη. Υπάρχει και φωτογραφικό ντοκουμέντο, στο οποίο κάτι δείχνουν με τις γραβάτες τους. Εψαξα και έμαθα ότι σχολίαζαν τη γραβάτα του Κατσανιώτη που θύμιζε ουράνιο τόξο. Κάποιος είπε ότι η γραβάτα θύμιζε gay pride.

Νέο Νο 3 του Στ. Ντιπάρτμεντ

Λιγότερο από ένα χρόνο πριν, είχε έρθει στην Αθήνα για να μιλήσει στο Concordia Summit. Τότε ήταν υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Δημοκρατίας. Αναφέρομαι στην Πόλα Ντομπριάνσκι και όχι τυχαία. Η κυρία αναβαθμίζεται και αναλαμβάνει υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων στη θέση του Τόμας Σάνον, ο οποίος έχει δηλώσει ότι συνταξιοδοτείται. Θυμίζω ότι η καρέκλα ισοδυναμεί με το Νο 3 του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, καθώς σε αυτήν είθισται να τοποθετείται διπλωμάτης καριέρας, ο οποίος επιβλέπει όλα τα περιφερειακά και διμερή ζητήματα και όλα τα επιμέρους γραφεία του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Με απλά λόγια, η Ντομπριάνσκι θα ασχοληθεί και με την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή