Κανονικότητα και ιδιαιτερότητα

Κανονικότητα και ιδιαιτερότητα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν αναμενόμενο ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα εξέφραζε την ικανοποίησή του για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης και για την πορεία της χώρας, καθώς, μία μέρα πριν από το σημερινό Eurogroup, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ελληνική κυβέρνηση ήθελαν να δώσουν θετικά μηνύματα στους πολίτες χωρίς να τραβούν την προσοχή στην εποπτεία, που θα συνεχιστεί για πολλά χρόνια. Αναμενόμενο, επίσης, ήταν ότι ο Γιούνκερ θα ανταπέδιδε με λόγια θερμά και ενθαρρυντικά την τιμή να είναι ο πρώτος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που μίλησε στη Βουλή των Ελλήνων. Σε όλη τη διάρκεια της κρίσης ο βετεράνος Ευρωπαίος πολιτικός στάθηκε φίλος της χώρας μας και αυτό δεν θα άλλαζε τώρα.

Τι το ήθελε, όμως, ο Γιούνκερ να αναφερθεί στην Ελλάδα ως «κανονική» χώρα; «Η Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην επιστροφή στην κανονικότητα», δήλωσε στη Βουλή (σύμφωνα με το κείμενό του στη γαλλική γλώσσα). Στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλέξη Τσίπρα, είπε πως «πριν από το τέλος αυτού του καλοκαιριού η Ελλάδα θα γίνει μια χώρα τόσο κανονική όσο και οι υπόλοιπες της Ευρωζώνης». Τα ίδια δήλωσε ο πρωθυπουργός: «Πολύ σύντομα η Ελλάδα θα έχει επιστρέψει σε αυτό που εμείς ονομάζουμε ευρωπαϊκή κανονικότητα». Μάλλον ο Γιούνκερ εννοεί ότι κανονικότητα αποτελεί το μια χώρα να έχει τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τις άλλες, ενώ ο Ελληνας πρωθυπουργός θεωρεί κανονικότητα την ελευθερία κινήσεων της κυβέρνησης.

Μια ματιά σε κάποια θέματα της χθεσινής μόνο ημέρας αρκεί για να καταλάβουμε ότι για την Ελλάδα «κανονικότητα» είναι η ιδιαιτερότητά της. Σε ποια άλλη χώρα θα υπήρχε τέτοια σύγχυση μεταξύ πρωθυπουργού και μελών της κυβέρνησης για ένα κορυφαίο ζήτημα όπως η ενοικίαση φρεγατών; Πού αλλού θα βλέπαμε επιστήμονα διεθνούς φήμης να αναγκάζεται να παραιτηθεί από την προεδρία εθνικής επιτροπής λόγω της αθέτησης υποσχέσεων από την ίδια την κυβέρνηση που τον κάλεσε να αναλάβει το εγχείρημα; Σε πόσες άλλες χώρες κυκλοφορούν χωρίς φόβο σύλληψης ακτιβιστές που προκαλούν ζημιές ή καταλαμβάνουν ιδιοκτησίες, μεταξύ αυτών και ξένων χωρών; Πού αλλού αποφυλακίζονται πρόωρα άνθρωποι που βρέθηκαν ένοχοι για βαριά εγκλήματα, ενώ άλλοι δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους; Πού αλλού θα κόμπαζε μια κυβέρνηση ότι ξεπέρασε τους στόχους του προϋπολογισμού, παίρνοντας τους υπερβολικούς φόρους που πληρώνουν οι μεν για να μοιράζει επιδόματα στους δε, αντί να προωθεί παραγωγικές πολιτικές;

Φθάσαμε να θεωρούμε «κανονικότητα» καταστάσεις και συμπεριφορές της συμφοράς. «Αποκατάσταση της κανονικότητας σημαίνει ανάκτηση της κυριαρχίας μας στο πλαίσιο της Ευρωζώνης, αλλά όχι επιστροφή στο παρελθόν. Δεν θα επαναλάβουμε τα λάθη που οδήγησαν στην κρίση», δήλωσε ο κ. Τσίπρας χθες. Ενα απ’ αυτά τα λάθη, όμως, είναι άλλα να λέμε και άλλα να πράττουμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή