Δημιουργικές διακοπές στην πόλη

Δημιουργικές διακοπές στην πόλη

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί ανάμεσα στο τελευταίο κουδούνι του σχολικού έτους και στις οικογενειακές καλοκαιρινές διακοπές, οι γονείς καλούνται να λύσουν την πιο δύσκολη εξίσωση της χρονιάς: πού και πώς θα απασχοληθούν τα παιδιά τις ώρες που οι ίδιοι βρίσκονται στην εργασία τους. Συχνά τη λύση δίνει το οικογενειακό ή το φιλικό περιβάλλον, υπάρχουν όμως εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες που αναζητούν δομές που θα αναλάβουν τη φύλαξη και την απασχόληση των παιδιών. Την τελευταία δεκαετία έχουν πολλαπλασιαστεί οι φορείς και οι χώροι που οργανώνουν και λειτουργούν camps κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών. Πολιτιστικοί οργανισμοί και μουσεία (Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου – Τεχνόπολις, Μουσείο Γουλανδρή, Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» στο Μέγαρο Μουσικής), δήμοι, κέντρα δημιουργικής απασχόλησης, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, ναυτικοί όμιλοι, αθλητικοί σύλλογοι, σχολές χορού, αθλητικά κέντρα και παιδότοποι δημιουργούν υποδομές και καταρτίζουν ενδιαφέροντα προγράμματα δημιουργικής απασχόλησης για τη φιλοξενία χιλιάδων παιδιών νηπιαγωγείου, δημοτικού και γυμνασίου.

Οι προσφερόμενες δραστηριότητες φυσικά ποικίλλουν ανάλογα με τη φυσιογνωμία και τον χαρακτήρα της δομής, ενδεικτικά ωστόσο μπορούμε να αναφέρουμε τα: εργαστήρια εκπαιδευτικής ρομποτικής, video animation, ζωγραφική, χορό και δημιουργική κίνηση, αστρονομία, ιστορία, κεραμική, μουσική, θέατρο και θεατρική έκφραση, εικαστικά, εκπαιδευτικά παιχνίδια, κατασκευές, ξεναγήσεις και περιπάτους, αθλητικές δραστηριότητες (ποδόσφαιρο, βόλεϊ, μπάσκετ, τοξοβολία, τένις, κολύμβηση), χειροτεχνία, προβολές, βιωματικό παιχνίδι, εκπαιδευτικές επισκέψεις και ημερήσιες εξορμήσεις, αναρρίχηση, σπηλαιολογία, mountain bike, μαγειρική και φυσικά ελεύθερο παιχνίδι. Τον συντονισμό και τη συνοδεία των παιδιών αναλαμβάνουν παιδαγωγοί, καλλιτέχνες, αθλητές, γυμναστές και διασκεδαστές.

Συνήθως το πρόγραμμα ξεκινά από τις 8 το πρωί και διαρκεί έως τις 4 το μεσημέρι και υπάρχουν διαλείμματα για ξεκούραση και φαγητό – σε κάποια camps προσφέρονται σνακ και μεσημεριανό, σε κάποια άλλα τα παιδιά θα πρέπει να τα φέρνουν από το σπίτι. Η χρονική διάρκεια λειτουργίας των camps διαφοροποιείται κατά περίπτωση· κάποια ξεκινούν από τα μέσα του Ιουνίου, αμέσως μετά το κλείσιμο των σχολείων, και διαρκούν έως τα μέσα Αυγούστου, άλλα κλείνουν νωρίτερα. Υπάρχουν αυτά που οργανώνονται σε κύκλους, σε 10ήμερα ή σε εβδομαδιαία προγράμματα, τα περισσότερα ωστόσο μπορεί να τα παρακολουθήσει κανείς χωρίς χρονικό περιορισμό. Οι τιμές ξεκινούν από 50 ευρώ και μπορούν να φτάσουν και τα 150 ευρώ την εβδομάδα, ενώ υπάρχουν εκπτώσεις για όσους καταβάλουν εφάπαξ το ποσό, για αδέρφια, για όσους κλείσουν περισσότερες από μία εβδομάδες, για όσους κρατήσουν θέσεις νωρίς κ.ά.

Τι θα πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Τα θέματα της ασφάλειας είναι φυσικά εξαιρετικά σημαντικά και θα πρέπει να εξετάζονται κατά προτεραιότητα. Καλό θα ήταν να ελέγξετε την άδεια λειτουργίας και τα πιστοποιητικά ασφάλειας που διαθέτει η δομή που θα επιλέξετε. Επίσης, να ζητήσετε διευκρινίσεις σχετικά με την ύπαρξη ή μη ιατρικού ή νοσηλευτικού προσωπικού. Ελέγξτε τις συνθήκες υγιεινής στους κοινόχρηστους χώρους, στα αποδυτήρια, στα μπάνια, στις τουαλέτες και φυσικά στην κουζίνα και στην τραπεζαρία. Επίσης, σε περίπτωση που το φαγητό παρέχεται από το camp, μάθετε το διαιτολόγιο, ώστε να βεβαιωθείτε ότι το παιδί θα τρέφεται σωστά. Επίσης, αν η προμήθεια του φαγητού γίνεται από κάποια εταιρεία παρασκευής γευμάτων, καλό θα ήταν να γνωρίζετε ποια είναι, ώστε να αναζητήσετε πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα που χρησιμοποιεί, τους κανόνες υγιεινής που εφαρμόζει κ.λπ. ■

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή