Κέρδη στο Χ.Α. και υψηλό έτους για τις τράπεζες

Κέρδη στο Χ.Α. και υψηλό έτους για τις τράπεζες

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ουσιαστικούς και ίσους μοναδικούς πρωταγωνιστές τις μετοχές των τραπεζών οι οποίες έστειλαν τον τραπεζικό δείκτη στα υψηλά έτους, το Χ.Α. φαίνεται πως οδεύει στον δεύτερο θετικό μήνα για το έτος, μετά τους «ταραχώδεις» Φεβρουάριο και Μάρτιο. Ο Μάιος πάντως αναμένεται με αρκετό ενδιαφέρον, καθώς θα «αποδείξει» το κατά πόσον τα stress tests των τραπεζών είχαν όντως αποτιμηθεί από την αγορά.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε κέρδη 1,61% στις 849,26 μονάδες, φέρνοντας έτσι τα συνολικά κέρδη από τις αρχές του μήνα στο 8,8%, που αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη μηνιαία επίδοση φέτος, μετά το σχεδόν +10% τον Ιανουάριο. Οδηγός της ανόδου ήταν ξεκάθαρα ο τραπεζικός κλάδος, καθώς προσείλκυσε το 60% του τζίρου, σημειώνοντας άνοδο 6,93%, στις 1.010,25 μονάδες, επίπεδο όπου και έγιναν οι αυξήσεις κεφαλαίου πριν από περίπου δύο χρόνια.

Στους αρνητικούς πρωταγωνιστές τοποθετείται η μετοχή της Folli Follie μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κερδοφορίας και τη μη διανομή μερίσματος, οποία έκλεισε στο -5,11%, ενώ οι πιέσεις συνεχίστηκαν στη ΔΕΗ (απώλειες 1,39%), με το βρετανικό fund Lansdowne Partners να έχει αυξήσει αυτή την εβδομάδα τις καθαρές αρνητικές θέσεις του στη μετοχή.

Καύσιμα στην αγορά έδωσε η έκθεση της Wood, η οποία δήλωσε αισιόδοξη για τις ελληνικές μετοχές στο υπόλοιπο του 2018, καθώς θεωρεί πως πολλοί τίτλοι είναι υποτιμημένοι και εκτιμά ότι το ελληνικό χρηματιστήριο θα επιστρέψει στην κανονικότητα. Οι αναλυτές της τοποθετούν στις κορυφαίες επιλογές την Alpha Bank από τις τράπεζες, λόγω της αποτίμησής της αλλά και της ισχυρής κεφαλαιακής της θέσης, ενώ εκτός του χρηματοοικονομικού κλάδου, ελκυστικές λόγω αποτιμήσεων θεωρεί τις ΟΠΑΠ και Μυτιληναίος, ενώ υποβαθμίζει τη μετοχή της Coca Cola σε «πώληση» από «διακράτηση», καθώς τη θεωρεί «ακριβή» σε όρους αποτιμήσεων. Από τις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις ξεχωρίζει τις Fourlis, Σαράντης, Αegean και OΛΠ ως πολύ καλές ακροαστικές ευκαιρίες.

Οι λόγοι της πολύ θετικής στάσης της Wood για το Χ.Α. είναι, όπως εξηγεί, οι εξής: 1) οι πολύ χαμηλές αποτιμήσεις και η ισχυρή κεφαλαιακή βάση των τραπεζών, 2) η καλή εικόνα που παρουσιάζουν πολλές εταιρείες της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης εκτός χρηματοπιστωτικού κλάδου και γ) η βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή