Bloomberg: Το αναπτυξιακό σχέδιο Τσακαλώτου και οι φόβοι των πιστωτών

Bloomberg: Το αναπτυξιακό σχέδιο Τσακαλώτου και οι φόβοι των πιστωτών

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού, επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και σύσταση «Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας», περιλαμβάνονται στο αναπτυξιακό σχέδιο του Υπ. Οικονομικών σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πήραν μια γεύση από τα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στην Σόφια, καθώς ο Έλληνας Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσίασε το σχέδιό του «ολιστική ανάπτυξη» για το μέλλον.

Αυτό περιλαμβάνει την αποκατάσταση των «συλλογικών διαπραγματεύσεων» στην αγορά εργασίας, τη «σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού» και τη δημιουργία «Ελληνικής Τράπεζας Ανάπτυξης», σύμφωνα με αντίγραφο της παρουσίασης που έχει στη διάθεσή του το Bloomberg, που σημειώνει ωστόσο ότι οι πιστωτές αντιτάχθηκαν στη δημιουργία κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας εξαιτίας των φόβων ότι θα παρουσιαστούν φαινόμενα ευνοιοκρατίας.

Το σχέδιο φέρεται να περιλαμβάνει σειρά δεσμεύσεων για μεταρρυθμίσεις που έχουν «παγώσει» επί χρόνια, όπως την δημιουργία πλήρους κτηματολογίου και την επιτάχυνση των δικαστικών διαδικασιών, με δεδομένο ότι χιλιάδες υποθέσεις λιμνάζουν στα δικαστήρια και αποθαρρύνουν τις επενδύσεις.

Η Αθήνα υπόσχεται επίσης πως θα μειώσει περαιτέρω το «γραφειοκρατικό βάρος» και θα ενθαρρύνει τις ιδιωτικές επενδύσεις και το περιβάλλον για έρευνα και ανάπτυξη (R&D).

«Η ανάπτυξη μιας στρατηγικής ανάπτυξης είναι ένας από τους όρους που συνδέονται με την τελική επανεξέταση της γραμμής επιβίωσης της χώρας, καθώς οι πιστωτές αναμένουν ότι το πιο χρεωμένο κράτος της Ευρώπης θα απελευθερωθεί από τα δεινά του, περιορίζοντας την ανάγκη για πρόσθετες παραχωρήσεις σχετικά με τους όρους αποπληρωμής των δανείων διάσωσης» σημειώνει το Bloomberg.

Ωστόσο, το πρακτορείο υπενθυμίζει ότι το ποσοστό ανεργίας εξακολουθεί να υπερβαίνει το 20%, ως εκ τούτου, οι προτεινόμενοι εκ μέρους της ελληνικής πλευράς αυστηρότεροι κανόνες για την αγορά εργασίας αλλά και οι μισθολογικές αυξήσεις μπορεί να είναι αντίθετοι με την καθιερωμένη οικονομική λογική.

Τέλος, το Bloomberg σημειώνει ότι η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας είναι ασθενέστερη της αναμενόμενης, καθώς το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν αυξήθηκε κατά 1,4% πέρυσι έναντι αρχικής πρόβλεψης της Κομισιόν για 2,7% και διαπιστώνει ότι η χώρα έχει υποχωρήσει χαμηλότερα στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας, ενώ ο πληθυσμός της γηράσκει και συρρικνώνεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή