Πιθανή επίσκεψη Τραμπ στην Ιερουσαλήμ για τα εγκαίνια της νέας πρεσβείας

Πιθανή επίσκεψη Τραμπ στην Ιερουσαλήμ για τα εγκαίνια της νέας πρεσβείας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι ενδέχεται να επισκεφθεί το Ισραήλ για τα εγκαίνια της νέας πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

Τον περασμένο Δεκέμβριο ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

«Η πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ ήταν υπόσχεση πολλών προέδρων. Όλο τους έδιναν προεκλογικά υποσχέσεις και δεν είχαν ποτέ το θάρρος να τις θέσουν σε εφαρμογή. Εγώ, το έκανα. Επομένως, θα μπορούσα να πάω» είπε, στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ.

Το ΝΑΤΟ βοηθά «περισσότερο» τους Ευρωπαίους παρά τους Αμερικανούς, υποστήριξε ακό,η ο Τραμπ στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο με την καγκελάριο της Γερμανίας.

«Το ΝΑΤΟ είναι υπέροχο αλλά βοηθά περισσότερο την Ευρώπη από εμάς» είπε, την ίδια ημέρα που διεξαγόταν στις Βρυξέλλες η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των χωρών-μελών της Συμμαχίας.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ζητά κυρίως να αυξήσουν την οικονομική συμβολή τους οι συμμαχικές χώρες.

«Οι άλλες χώρες θα έπρεπε να πληρώνουν περισσότερα. Δεν μιλώ μόνο για τη Γερμανία. Οι άλλες χώρες θα έπρεπε να πληρώνουν περισσότερα. Προστατεύουμε την Ευρώπη και εν τούτοις πληρώνουμε περισσότερα από όλους τους άλλου»", πρόσθεσε.

Ο Τραμπ θέλει από τις χώρες-μέλη να τηρήσουν τη δέσμευση που ανέλαβαν τον Σεπτέμβριο του 2014 και να δαπανούν το 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα.

Νωρίτερα, ο νέος Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο μετέφερε στους ομολόγους του του ΝΑΤΟ το ίδιο μήνυμα.

Μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο κ. Τραμπ αναφέρθηκε  και στο θέμα της Βορείου Κορέας, διαμηνύοντας ότι η πρακτική της άσκησης μέγιστης πίεσης στη χώρα θα συνεχιστεί μέχρι την αποπυρηνικοποίησή της.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι αισθάνθηκε ενθαρρυμένος από την ιστορική συνάντηση των ηγετών της Βόρειας και της Νότιας Κορέας, που έγινε λίγες ώρες νωρίτερα πάνω στα σύνορα των δύο χωρών. Πρόσθεσε ότι ευελπιστεί ότι και η συνάντηση που θα έχει ο ίδιος με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν θα είναι «παραγωγική».

Για το θέμα του Ιράν, είπε ότι θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Τεχεράνη δεν θα αποκτήσει πυρηνικά όπλα.

Όσον αφορά τα θέματα εμπορίου, μετά και την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, ο Τραμπ δήλωσε ότι έχει δεσμευτεί να διορθώσει τις εμπορικές ανισορροπίες με την Ευρώπη.

Επανέλαβε επίσης την πάγια θέση του ότι οι χώρες της Μέσης Ανατολής θα πρέπει να αυξήσουν τη συμβολή τους στον αγώνα για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή