Συμφωνία ειρήνης και αποπυρηνικοποίησης στην κορεατική χερσόνησο

Συμφωνία ειρήνης και αποπυρηνικοποίησης στην κορεατική χερσόνησο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να τερματίσουν την εμπόλεμη κατάσταση και να εργαστούν για την «πλήρη αποπυρηνικοποίηση» της διχοτομημένης χερσονήσου συμφώνησαν οι ηγέτες των δύο κορεατικών κρατών κατά τη χθεσινή, ιστορική σύνοδο κορυφής στο παραμεθόριο χωριό Πανμουντζόμ. Τα στιγμιότυπα εγκαρδιότητας στις χθεσινές συναντήσεις τους και το ίδιο το περιεχόμενο της κοινής τους διακήρυξης επιβεβαιώνουν τη θεαματική αλλαγή της ατμόσφαιρας σε μια περιοχή που, λίγους μήνες πριν, βρισκόταν αντιμέτωπη με το φάσμα μιας μεγάλης στρατιωτικής σύρραξης. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έγινε ο πρώτος ηγέτης της κομμουνιστικής Βόρειας Κορέας που πέρασε το σύνορο για να συναντηθεί με τους Νότιους γείτονές του, κάτι που ούτε ο παππούς του, Κιμ Ιλ Σουνγκ, ούτε ο πατέρας του, Κιμ Γιονγκ Ιλ, είχαν αποφασίσει. Οι δύο προηγούμενες συναντήσεις κορυφής του 2000 και του 2007, επί Κιμ Γιονγκ Ιλ, πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας, Πιονγιάνγκ.

«Μια καινούργια ιστορία αρχίζει σήμερα. Μια εποχή ειρήνης», έγραψε ο Κιμ στο βιβλίο επισκεπτών, αφού έγινε δεκτός στη μεθοριακή γραμμή από τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας Μουν Τζάε Ιν, σταθερό υποστηρικτή της συμφιλίωσης ανάμεσα στα δύο κορεατικά κράτη.

Στην κοινή διακήρυξη που παρουσίασαν στους δημοσιογράφους οι δύο ηγέτες, τονίζουν τη δέσμευσή τους να εργαστούν για την «πλήρη αποπυρηνικοποίηση» της κορεατικής χερσονήσου, χωρίς ωστόσο να μπουν σε λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα και τα πρακτικά βήματα που θα οδηγήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Στο παρελθόν, η Βόρεια Κορέα συνέδεε τον πυρηνικό αφοπλισμό της με την απαίτηση να απομακρυνθούν τα αμερικανικά στρατεύματα που βρίσκονται στο νότιο τμήμα της χερσονήσου από το 1953, όταν τελείωσε ο κορεατικός πόλεμος. Πρόσφατα, η Πιονγιάνγκ προχώρησε σε μονομερές μορατόριουμ τόσο των πυρηνικών όσο και των πυραυλικών της δοκιμών.

Επιπλέον, οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν ότι θα εργασθούν σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και την Κίνα, ώστε να κηρυχθεί επισήμως αυτήν τη χρονιά ο τερματισμός της εμπόλεμης κατάστασης και να μετατραπεί η συνθήκη ανακωχής σε σύμφωνο διαρκούς ειρήνης. Υπό αυτό το πρίσμα, προβλέπεται η μετατροπή της βαρύτατα θωρακισμένης, με συρματοπλέγματα, νάρκες και όπλα, μεθοριακής ζώνης σε περιοχή ειρήνης και να τερματιστούν οι εχθρικές, προπαγανδιστικές επιχειρήσεις και από τις δύο πλευρές.

Χαιρέτισε ο Τραμπ

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρέτισε μέσω Twitter τους καρπούς της «ιστορικής» συνάντησης, αν και δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι «μόνο ο χρόνος θα δείξει» αν υπάρξει αίσια κατάληξη. Ο Αμερικανός πρόεδρος προβλέπεται να συναντηθεί με τον Κιμ προς τα τέλη Μαΐου ή στις αρχές Ιουνίου, σε τόπο που δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί. Στη συνάντηση, ο Κιμ αναμένεται να θέσει επί τάπητος την άρση των οικονομικών κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στη χώρα του και να ζητήσει εγγυήσεις ασφαλείας, ώστε να προχωρήσει σε πρακτικά βήματα αποπυρηνικοποίησης.

Ρωσία και Κίνα τόνισαν την υποστήριξή τους στη διαδικασία προσέγγισης μεταξύ Σεούλ και Πιονγιάνγκ και την ετοιμότητά τους να την ενισχύσουν με κάθε τρόπο. Σε πιο επιφυλακτικούς τόνους, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε καλωσόρισε μεν την κορεατική σύνοδο, τονίζοντας ωστόσο ότι η χώρα του θα παρακολουθεί από πολύ κοντά τα συγκεκριμένα βήματα της Πιονγιάγνκ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή