Ευρωλίγκα – Ολυμπιακός: Τρία σημεία της κατάρρευσης

Ευρωλίγκα – Ολυμπιακός: Τρία σημεία της κατάρρευσης

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ολυμπιακός βιώνει το φάσμα του αποκλεισμού του από το φάιναλ φορ της Ευρωλίγκας, έχει απολέσει τον τίτλο του ελληνικού Κυπέλλου και θα επιχειρήσει να επουλώσει τα προβλήματα των τραυματιών του και να βρει την απαιτούμενη ενέργεια για να διεκδικήσει τον τίτλο του πρωταθλητή, με μειονέκτημα έδρας. Η Ζαλγκίρις απέδειξε περίτρανα ότι δεν ήταν η… περυσινή Εφές που ανέτρεψε το πλεονέκτημα έδρας του Ολυμπιακού, αλλά ηττήθηκε στο τέταρτο παιχνίδι στην Κωνσταντινούπολη και οι «ερυθρόλευκοι» προκρίθηκαν στο φάιναλ φορ. Οι Λιθουανοί ήταν πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι από τον Ολυμπιακό, έπαιξαν πλήρεις και έδειξαν ότι διαθέτουν αστείρευτα ψυχολογικά και αγωνιστικά αποθέματα.

Τρία σημεία έγειραν την πλάστιγγα εις βάρος του Ολυμπιακού, παρά το πλεονέκτημα έδρας και τη σταθερότατη πορεία του σε 30 αγωνιστικές: Πρώτον, ο Ολυμπιακός αντιμετώπισε με σοβαρά προβλήματα τη Ζαλγκίρις. Η αφαίρεση δύο κάλων στο πόδι του Πρίντεζη αποδείχθηκε αξεπέραστο εμπόδιο για τη συμμετοχή του, παρά τις 12 ενέσεις που έκανε σε διάστημα δύο εβδομάδων. Η συμμετοχή του Κώστα Παπανικολάου στο παιχνίδι πρωταθλήματος με τον Πανιώνιο προκάλεσε υποτροπή στο γόνατο. Ο Μιλουντίνοφ τραυματίστηκε στον πρώτο αγώνα και η αξιοποίησή του ήταν ελλειμματική στα δύο παιχνίδια του Κάουνας. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος επέμενε στον ηρωισμό και στην αυταπάρνηση των τραυματιών και δεν έδωσε μεγάλο χρόνο συμμετοχής και ευθύνης στους υγιείς παίκτες, όπως ο Τόμπσον και ο Γουίλτζερ, καθώς η απόδοση του δεύτερου στον τέταρτο αγώνα, επιβεβαιώνει την εκτίμηση για την εσφαλμένη προπονητική επιλογή.

Το δεύτερο οφθαλμοφανέστατο πρόβλημα είναι η καθίζηση του Ολυμπιακού στην πιο ακατάλληλη «στροφή». Η ομάδα που έδειξε και στις 30 αγωνιστικές της Ευρωλίγκας ότι μπορούσε να κάνει «μακιγιάζ» στις απουσίες, κέρδιζε τον χαρακτηρισμό της «Λερναίας Υδρας» και αντιδρούσε άμεσα ύστερα από βαρυσήμαντες ήττες, παρουσιάστηκε «άδεια» από ενέργεια. Σε κάθε ομάδα η προπονητική ευθύνη είναι αποκλειστική στο φορμάρισμα των παικτών. Ο κόπος εξασφάλισης του πλεονεκτήματος έδρας εξαλείφθηκε από την αγωνιστική καθίζηση στα πλέι οφ.

Το τρίτο ζητούμενο είναι η ποιότητα των ξένων παικτών του Ολυμπιακού και το κόστος τους. Διοίκηση και προπονητής έχουν αποφασίσει τη διατήρηση του ελληνικού «κορμού» που κοστίζει περισσότερο από το 60% του ετήσιου προϋπολογισμού. Στις επιλογές των ξένων, όμως, και ανεξαρτήτως κόστους, υπάρχει διαχρονική αστοχία, με μικρές εξαιρέσεις παικτών που δεν έμειναν, όμως, περισσότερο μιας περιόδου, λόγω μη πλειοδοσίας του Ολυμπιακού στις προσφορές που δέχθηκαν από άλλες ευρωπαϊκές ομάδες.

«Θύελλα» στον Πανιώνιο

Η πρόσληψη του Στιβ Γιατζόγλου στον πάγκο του Πανιωνίου, αντί του Βαγγέλη Ζιάγκου για τις τρεις τελευταίες αγωνιστικές του πρωταθλήματος, με προσωπική απόφαση του μεγαλομετόχου Σταύρου Αλευρογιάννη, προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από την πλειονότητα των φιλάθλων και οδήγησε στη ματαίωσή της. Οι λόγοι ήταν η πολιτική τοποθέτηση του Γιατζόγλου στη Χρυσή Αυγή και η έντονη αμφισβήτηση στην προπονητική αξία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή