Μηνύματα από Αθήνα και ΠΓΔΜ στην τελική ευθεία

Μηνύματα από Αθήνα και ΠΓΔΜ στην τελική ευθεία

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προκειμένου να πάρει πρόσκληση στο ΝΑΤΟ η ΠΓΔΜ, θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία στο erga omnes, είπε χθες ο Νίκος Κοτζιάς, μετά το πέρας του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Νωρίτερα είχε προηγηθεί η συνάντηση του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, στα Σκόπια, όπου εξεπέμφθη θετικό σήμα για τις ενταξιακές προοπτικές της γειτονικής χώρας στην Ε.Ε. «Καταστήσαμε σαφές», δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, «ότι προκειμένου να πάρει πρόσκληση η ΠΓΔΜ για το ΝΑΤΟ, θα πρέπει να υλοποιηθεί η απόφαση του Βουκουρεστίου του 2008, καθώς και τα αποτελέσματα της διαπραγμάτευσης. Πρέπει να γίνει κατανοητό από την άλλη πλευρά, ότι πρέπει να συμφωνήσει στο erga omnes και να προχωρήσουμε σε μια συνολική θετική συμφωνία».

«Εχουμε μπροστά μας έναν συγκεκριμένο στόχο. Δεν βρεθήκαμε ποτέ πιο κοντά στο να λάβουμε μια ημερομηνία που θα ανοίξει τις ενταξιακές συνομιλίες με την Ε.Ε.», είπε χθες ο κ. Ζάεφ, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κ. Τουσκ, ο οποίος, επίσης, αναφέρθηκε με ιδιαιτέρως θερμά λόγια στη γειτονική χώρα. Ο κ. Ζάεφ υπογράμμισε ότι η κυβέρνησή του εργάζεται στην κατεύθυνση της «επιτυχούς λύσης της ονοματολογικής διαφοράς», τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο «θα ανοίξει τις πόρτες ώστε να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., αλλά και η ένταξη στο ΝΑΤΟ. Μάλιστα, υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα διπλασιάσει τις προσπάθειες της, ώστε να διασφαλίσει «πιο ορατές, συγκεκριμένες και αποτελεσματικές μεταρρυθμίσεις».

Με τη σλαβομακεδονική

Ο κ. Τουσκ, από την πλευρά του, επέλεξε να κάνει δηλώσεις χρησιμοποιώντας τη σλαβομακεδονική γλώσσα, το κύριο ιδίωμα που ομιλείται στην ΠΓΔΜ, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον κ. Ζάεφ. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, απευθυνόμενος στον κ. Ζάεφ, αναφέρθηκε στις προσπάθειες για ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και επισήμανε ότι «ένα νέο και πολλά υποσχόμενο κεφάλαιο στην ιστορίας της χώρας σας θα αρχίσει σύντομα». Ο κ. Τουσκ ανέφερε, επίσης, ότι ελπίζει πως η ΠΓΔΜ θα λύσει τις διαφορές της με την Ελλάδα κατά το πρότυπο της συμφωνίας με τη Βουλγαρία. Υπενθυμίζεται ότι μόλις προ τριών ημερών ο επίτροπος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν, εκτιμούσε πως εντός των επόμενων δύο εβδομάδων είναι δυνατόν να υπάρξει λύση στο ονοματολογικό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή