H Apple κερδίζει κάθε μέρα όσα κερδίζουν 2.500 νοικοκυριά κάθε χρόνο στις ΗΠΑ

H Apple κερδίζει κάθε μέρα όσα κερδίζουν 2.500 νοικοκυριά κάθε χρόνο στις ΗΠΑ

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα τελευταία χρόνια τα κέρδη που εμφανίζουν οι μεγάλες αμερικανικές τεχνολογικές εταιρείες Apple, Google, Facebook, Microsoft και Amazon προκαλούν δέος. Αυτές οι πέντε είναι οι εταιρείες με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση στον κόσμο. Ωστόσο δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό μόνο από την ανακοίνωση των εταιρικών κερδών πόσο πλούτο παράγουν. Αθροιστικά η κεφαλαιοποίηση των πέντε αυτών εταιρειών ανέρχεται στα 3,5 τρισ. δολ. Μόνο τέσσερις χώρες στον πλανήτη, οι ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία και Γερμανία, έχουν υψηλότερο ΑΕΠ. Η κεφαλαιοποίηση των πέντε είναι υψηλότερη από αυτή των επόμενων 11 μεγαλύτερων αμερικανικών εταιρειών, στις οποίες περιλαμβάνονται εταιρείες κολοσσοί όπως οι JPMorgan, Johnson & Johnson και Walmart.

H Apple κερδίζει κάθε ημέρα 151 εκατ. δολ., όσο είναι δηλαδή το μέσο ετήσιο εισόδημα 2.500 αμερικανικών νοικοκυριών. Για να το θέσουμε αλλιώς, το ημερήσιο κέρδος της Apple το 2017 ήταν σχεδόν τριπλάσιο από αυτό του πετρελαϊκού γίγαντα ExxonMobile (54 εκατ. δολ.). Το πρώτο τρίμηνο του 2018 η Facebook είχε κέρδη 5,1 δισ. δολαρίων ή 56 εκατ. δολ. την ημέρα, 2,3 εκατ. δολ. την ώρα ή 39.000 δολ. το λεπτό. Οι δύο τεχνολογικές εταιρείες τις οποίες οι χρήστες δεν πληρώνουν σχεδόν ποτέ απευθείας –Google και Facebook– έχουν την πολυτέλεια να προσφέρουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους επειδή έχουν αλώσει τον κλάδο της ψηφιακής διαφήμισης. Οι δύο εταιρείες προβλέπεται πως θα έχουν το 2018 έσοδα από διαδικτυακή διαφήμιση ύψους 61 δισ. δολ., σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών eMarketer. Μόλις δύο εταιρείες ελέγχουν πάνω από το 25% της συνολικής διαφημιστικής πίτας στις ΗΠΑ (221 δισ. δολ.).

Την Πέμπτη ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Facebook, έγινε πλουσιότερος κατά 6,6 δισ. δολ. Το προηγούμενο βράδυ η εταιρεία είχε ανακοινώσει κέρδη τριμήνου και την Πέμπτη η μετοχή της είχε ενισχυθεί κατά 9%. Ο Ζούκερμπεργκ κατείχε στις 31 Δεκεμβρίου 457,1 εκατ. μετοχές της εταιρείας. Βέβαια γίνεται φτωχότερος όταν υποχωρεί η μετοχής της Facebbok, όπως για παράδειγμα όταν είχε χάσει 6 δισ. δολάρια σε μία ημέρα μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου της Cambridge Analytica. Η δε Amazon αύξησε τα κέρδη της κατά 2 δισ. δολάρια με μόνο μία απλή κίνηση: η εταιρεία ανακοίνωσε την Πέμπτη πως θα αυξήσει κατά 20 δολάρια το κόστος ετήσιας συνδρομής στην υπηρεσία Prime (παρέχει πρόσβαση σε τηλεοπτικό και κινηματογραφικό υλικό, μουσική, δωρεάν μεταφορικά για αγορά προϊόντων κ.ά.) που προσφέρει σε περίπου 100 εκατομμύρια πελάτες της (αν υποθέσουμε πως δεν θα εγκαταλείψουν την υπηρεσία). Και κάτι ακόμη: αν είχατε επενδύσει 10 χιλιάδες δολάρια στην Apple το 1997, όταν είχε επιστρέψει ως διευθύνων σύμβουλος ο Στιβ Τζομπς, οι μετοχές σας σήμερα θα άξιζαν 2,1 εκατ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή