Selfie, αποξένωση και επίπεδοι πλανήτες

Selfie, αποξένωση και επίπεδοι πλανήτες

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

​​​​Ολοι ανεβαίνουν στην Ακρόπολη για να τραβήξουν selfie, όχι τον Παρθενώνα. Eίναι η απόλυτη αποθέωση του εαυτού μας!» είπε ο Βρετανός συγγραφέας Ιαν Μακ Γιούαν την Πέμπτη στο Μέγαρο Μουσικής στο πλαίσιο της διοργάνωσης «Αθήνα, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου 2018». Πώς να ξεχωρίσει κανείς στα απέραντα νερά των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αν όχι με την υπερπροβολή; Γρήγορη επικοινωνία, εύκολες σχέσεις, πολυδιάσπαση σε μυριάδες ερεθιστικά δεδομένα, απώλεια προσανατολισμού, σύγχυση που αφαιρεί την όραση από το βλέμμα. Οπισθοδρόμηση μέσα σε έναν κόσμο υπερπροόδου.

«Μας έλεγε ότι είναι έγκυος και τέτοια, αλλά όλοι πιστεύαμε ότι το κάνει από εγωκεντρισμό», είπε φίλη της 22χρονης τραγικής βρεφοκτόνου. Δραματική απόσταση από την πραγματικότητα, κάθε εξομολόγηση αντιληπτή μόνον ως προσπάθεια εντυπωσιασμού και επιβολής. «Δεν ήθελα να κάνω έκτρωση και να σκοτώσω το παιδί», όμως «πανικοβλήθηκα, δεν έπρεπε να βρει η μητέρα μου το μωρό στο σπίτι». Περιχαράκωση μέσα στην αποξένωση και τον φόβο. Μαζί μια ανοικτή και μια περίκλειστη ζωή.

Μολονότι η επιστήμη άνοιξε τον ορίζοντα και μέσα από αυτόν το ανθρώπινο μάτι ανακάλυψε το άπειρο, ο κόσμος είναι ξανά ένας χώρος πεπερασμένος όπου χαράσσεται εύκολα η γεωγραφία της κόλασης. Ενας κόσμος φτωχός σε σχεδιασμούς και ουτοπίες. Το παρελθόν εμφανίζεται καλύτερο από το παρόν και η ομαλότητα ένας χαμένος παράδεισος.

Σταθερές του σύγχρονου κόσμου είναι σε συνεχή έκπτωση. Το γραμμικό ξεδίπλωμα του χρόνου προς ένα διαρκώς καλύτερο μέλλον. Η έννοια της αλλαγής ως χρονική διαδοχή και ενσάρκωση της κίνησης των ανθρώπων προς τα εμπρός. Η ατράνταχτη πίστη στα επιστημονικά δεδομένα. Λέγεται ότι ζούμε σε μια νέα περίοδο σκοταδισμού και βαρβαρότητας. Μεταναστεύσεις πληθυσμών, θρησκευτικός φανατισμός, αντιλήψεις που δεν κλονίζονται ακόμα και μπροστά σε αδιαμφισβήτητα στοιχεία, προλήψεις, μια περιφρόνηση προς ό,τι έφερε η εξέλιξη να καλύπτει το υπαρκτό σαν υπερφυσικό παραπέτασμα… Μολονότι είναι ισχυρή η λατρεία των τεχνολογικών επινοήσεων, αναβιώνει η ροπή προς τη μεταφυσική, ο χρόνος πέρα από τον χρόνο, η επικράτεια των άσπιλων και των κολασμένων, των αγγέλων και των διαβόλων.

Είναι μια εποχή τρομακτικών αντιφάσεων που γεννά παραδοξότητες και κοινωνικά εξαμβλώματα. Το 28% των Ελλήνων πιστεύει ότι μας ψεκάζουν, το 80% ότι τα νήματα κινούν μυστικές οργανώσεις που δρουν στο παρασκήνιο (έρευνα διαΝΕΟσις). Αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο πληθαίνουν οι οπαδοί των θεωριών συνωμοσίας, του «κινήματος» των αρνητών ιστορικά αποδεδειγμένων γεγονότων, των αναθεωρητών του Ολοκαυτώματος, τα τρολ που επευφημούν κάτω από κάθε ανάρτηση με θέμα την άρνηση. Υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν στην ύπαρξη μιας φυλής υπερανθρώπων, εξωγήινων που ζουν σε ένα παράδεισο στο κέντρο του κούφιου πλανήτη μας και μας κατασκοπεύουν με διαστημόπλοια και ιπτάμενους δίσκους που εκτοξεύουν από το εσωτερικό της Γης. Υπάρχουν υποστηρικτές της θεωρίας της επίπεδης Γης ενάντια σε όλα τα δεδομένα, επιστημονικά και εμπειρικά και μετά τα τόσα ταξίδια έξω από τη γήινη ατμόσφαιρα και τις χιλιάδες φωτογραφίες του στρογγυλού πλανήτη μας από το Διάστημα – ο ράπερ B.o.B. διατείνεται ότι έχει φτιάξει τον δικό του πύραυλο που θα εκτοξεύσει για να αποκαλύψει την πλεκτάνη της επιστήμης αναφορικά με το σχήμα της Γης. Τίποτα δεν μπορεί να ταράξει τον νου που έχει ναρκωθεί μέσα σε άκαμπτα πιστεύω.

Ας μην πάμε μακριά. «Είναι πολλαπλά τα θαύματα που είχε κάνει με τη βοήθεια του Θεού ο Αγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης βλέποντας με τα δικά του μάτια τα γεωλογικά στρώματα του υπεδάφους καλύτερα και από κάθε σεισμολογική έρευνα, τους γαλαξίες και το σύμπαν ολόκληρο πιο μακριά και από το πιο προηγμένο αστρονομικό τηλεσκόπιο» (από το ιστολόγιο του νέου προέδρου του ΕΛΔΟ).

Παραφροσύνες και πυρετοί που θριαμβεύουν εις βάρος της λογικής και μας κάνουν να ανταγωνιζόμαστε τους θεούς, αλλά και μηδενισμός και φόβοι που οδηγούν σε μια σταθερή απώλεια φωτός, σε μια τραγική διάλυση μέσα στη νύχτα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή