Β.Κορέα-Ν.Κορέα: Βόλτα στη γέφυρα, ποπ και νουντλς

Β.Κορέα-Ν.Κορέα: Βόλτα στη γέφυρα, ποπ και νουντλς

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι επίχρυσες πόρτες του μεγαλοπρεπούς κρατικού κτιρίου της Βόρειας Κορέας, στο μεθοριακό χωριό Πανμουντζόμ, άνοιξαν διάπλατα και ο Κιμ Γιονγκ Ουν, φορώντας παραδοσιακή μαύρη στολή σε στυλ Μάο, κατέβηκε τα σκαλιά για να προχωρήσει προς τα σύνορα. Στην απέναντι πλευρά, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζάε Ιν, στεκόταν μπροστά από τα γαλάζια κτίρια και τον περίμενε, φορώντας σκούρο μπλε κοστούμι και γαλάζια γραβάτα. Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν χαμόγελα και χειραψίες προτού ο Κιμ διασχίσει το σύνορο. Αμέσως μετά, σε μια εκτός προγράμματος χειρονομία του, κάλεσε τον Μουν να περάσει και αυτός το σύνορο, προς την αντίθετη πλευρά.

Ετσι ξεκίνησε μια ιστορική, κατά γενική αναγνώριση, ημέρα για τα δύο κορεατικά κράτη. Ο ηγέτη της Βόρειας Κορέας συνοδευόταν από τον Κιμ Γιονγκ Τσολ, υπεύθυνο για τις σχέσεις με τον Νότο, και από την αδελφή και έμπιστη σύμβουλό του, Κιμ Γιο Γιονγκ. Η τελευταία είχε παίξει καταλυτικό ρόλο στην προσέγγιση με τη Σεούλ, εκπροσωπώντας τη χώρα της στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες, στη Νότια Κορέα, τον Φεβρουάριο. Από την πλευρά του, ο Μουν πλαισιωνόταν από τον επικεφαλής της κρατικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και τον διευθυντή της προεδρίας.

Γεύμα και πεύκο

Υστερα από την πρώτη, κεκλεισμένων των θυρών, συνάντηση των δύο ηγετών, ο Κιμ πέρασε ξανά τα σύνορα για να γευματίσει, προτού επιστρέψει για τη συνέχεια της επίσκεψής του, που ήταν φορτωμένη με συμβολισμούς. Οι δύο ηγέτες φύτεψαν ένα πεύκο ηλικίας 65 χρόνων –όσα και τα χρόνια της διαίρεσης της χερσονήσου– πάνω στη μεθοριακή γραμμή, σύμβολο της κοινής τους θέλησης για ειρήνη, συμφιλίωση και επανένωση. Στη συνέχεια έκαναν μια βόλτα οι δυο τους, κρατώντας σε απόσταση σωματοφύλακες και δημοσιογράφους, για να συνεχίσουν τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, πίνοντας τσάι στην άκρη μιας γαλάζιας γέφυρας, επί περίπου 30 λεπτά.

Η ατμόσφαιρα ήταν χαλαρή και οι δύο ηγέτες έμοιαζαν να διασκεδάζουν ο ένας με τα αστεία του άλλου.

Δόθηκε συνέχεια

Μετά την απογευματινή τους συνάντηση, Κιμ και Μουν παρουσίασαν από κοινού –αν και με διαφορετικές αποχρώσεις ο καθένας– την κοινή διακήρυξη της συνόδου. Λίγο αργότερα, έγινε γνωστό ότι ο Μουν θα επισκεφθεί επισήμως την Πιονγιάνγκ το φθινόπωρο, δίνοντας συνέχεια στη χθεσινή συνάντηση. Η πλούσια σε ουσία και συμβολισμούς ημέρα τελείωσε με το επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Νοτιοκορεάτης ηγέτης στον υψηλό προσκεκλημένο του. Σε αυτό συμμετείχε και η σύζυγος του Κιμ, η Ρι Σολ Γιου, η οποία πέρασε τα σύνορα με διαφορά κάποιων ωρών από τον σύζυγό της. Ο Κιμ είχε φέρει μαζί του βορειοκορεατικά νουντλς από κρύο ζωμό κρέατος, μοσχαρίσιο κρέας, ραπανάκι, αγγούρι και αυγό, κατά παραγγελία του Μουν. Υπό τους ήχους ποπ μουσικής, οι δύο ηγέτες έβγαλαν τις τελευταίες αναμνηστικές φωτογραφίες, προτού ο Κιμ επιβιβαστεί στη μαύρη Mercedes Benz, για να επιστρέψει στην Πιονγιάνγκ έπειτα από μια πολύ παραγωγική ημέρα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή