Ποιοι ενοχλήθηκαν από την παραδοχή Τσακαλώτου

Ποιοι ενοχλήθηκαν από την παραδοχή Τσακαλώτου

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κραδασμούς και συγκρουσιακό κλίμα προκαλεί σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ η είσοδος στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του προγράμματος, καθώς καταγράφονται αποκλίνουσες στρατηγικές από μεμονωμένα στελέχη αλλά και επιμέρους ομαδοποιήσεις, με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη ημέρα, στα χαρακτηριστικά της αλλά και στο ποιος θα καρπωθεί τα οφέλη ή θα φορτωθεί το κόστος ενδεχόμενης εμπλοκής. Το αποκορύφωμα μιας σειράς επιμέρους περιστατικών ήταν οι επικρίσεις που διατυπώθηκαν μέσω της ΕΡΤ κατά του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, οι οποίες προκάλεσαν ισχυρές αναταράξεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Η δήλωση του κ. Τσακαλώτου στους Financial Times ότι η μεταμνημονιακή παρακολούθηση της πορείας της ελληνικής οικονομίας θα είναι περισσότερο ενισχυμένη σε σχέση με εκείνη των άλλων χωρών που βγήκαν από μνημόνια, προκάλεσε ενόχληση στην κυβερνητική ηγεσία. Η παραδοχή του υπουργού Οικονομικών ότι για την περίπτωση της Ελλάδας θα γίνονται 3-4 αξιολογήσεις ετησίως αντί των εξαμηνιαίων που ίσχυσαν στις άλλες χώρες, ήρθε να «θολώσει» το κεντρικό κυβερνητικό αφήγημα της καθαρής εξόδου.

Αυτό που φάνηκε να κάνει την ενόχληση ακόμα μεγαλύτερη, ήταν η χρονική συγκυρία κατά την οποία έγιναν οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών. Το Μέγαρο Μαξίμου επιθυμούσε την περασμένη Πέμπτη να κυριαρχήσει στην επικαιρότητα ένα πανηγυρικό κλίμα αναφορικά με τις προοπτικές εξόδου της χώρας από το μνημόνιο, δεδομένης και της βεβαιότητας ότι η επίσκεψη του επικεφαλής της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα θα εξέπεμπε αυτό το μήνυμα.

Κατευθυνόμενη

Μέσω της ΕΡΤ δόθηκε το στίγμα της δυσαρέσκειας, με τις δηλώσεις του κ. Τσακαλώτου να συγκρίνονται με αναφορές της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος αποτελεί «κόκκινο πανί» για την κυβέρνηση. Και οι αναφορές αυτές προκάλεσαν με τη σειρά τους ενόχληση στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς θεωρήθηκε ότι η «ευαισθησία» της ΕΡΤ υπήρξε κατευθυνόμενη. Από την πλευρά του Μαξίμου αρνούνται ότι δόθηκε μήνυμα αποδοκιμασίας του υπουργού Οικονομικών από την κυβερνητική ηγεσία. Ωστόσο, αυτό δεν αποκλείει το μήνυμα να προήλθε από άλλο κυβερνητικό στέλεχος.

Οι διαφορετικές εκτιμήσεις για το πώς θα πρέπει η κυβέρνηση να διαχειριστεί την προοπτική ολοκλήρωσης του μνημονιακού προγράμματος, φέρνουν ευρύτερη αναταραχή που αναμένεται ότι θα συνεχισθεί, ιδιαίτερα καθώς καθίσταται σαφές ότι η πλευρά των εταίρων θα συνεχίσει να πιέζει για ένα μάλλον αυστηρό πλαίσιο και συνέχιση των μεταρρυθμίσεων. Ο κ. Αλέξης Τσίπρας κατέστησε σαφές ότι επιδιώκει να εξισορροπήσει τις αντίρροπες δυνάμεις που ασκούνται στη δεδομένη συγκυρία. Τόσο με την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στις αρχές της εβδομάδας, όσο και στις κοινές δηλώσεις με τον κ. Γιούνκερ, επιχείρησε να ρίξει τους τόνους της μεταμνημονιακής ευφορίας. Ο πρωθυπουργός καλείται να απαντήσει στην πίεση βουλευτών και κομματικών στελεχών, που ζητούν η έξοδος από το μνημόνιο να συνοδευθεί με την ανατροπή μνημονιακών δεσμεύσεων.

Το αίτημα των βουλευτών να μην προχωρήσει ο επανυπολογισμός των συντάξεων και η εφαρμογή των νέων μειώσεων που προβλέπονται, εντάσσεται σε αυτή την κατηγορία. Οι βουλευτές επιδιώκουν να μπορούν να παρουσιάσουν στο ακροατήριό τους κάτι χειροπιαστό, καθώς γνωρίζουν ότι η θεωρητική αναφορά σε τέλος της επιτροπείας και επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα δεν πείθει. Το ζήτημα τίθεται εσωκομματικά και σε θεωρητική-ιδεολογική βάση. Η εσωκομματική αντιπολίτευση πιέζει για αντιμνημονιακές παρεμβάσεις, υποστηρίζοντας ότι οι όποιοι συμβιβασμοί έχουν γίνει θα πρέπει σταδιακά να ανατραπούν και να υλοποιήσει η κυβέρνηση τη δική της, αριστερή ατζέντα. Η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι υπάρχουν δυνάμεις στο εσωτερικό της κυβέρνησης με διάθεση συνέχισης των συμβιβασμών και μοναδικό γνώμονα στις επιλογές τους τη διατήρηση της εξουσίας.

Αυτές τις αντίρροπες δυνάμεις επιχειρεί να εξισορροπήσει ο κ. Τσίπρας, ο οποίος χρησιμοποίησε ιδιαίτερα προσεκτικούς τόνους, διαβεβαιώνοντας πρωτίστως τους εταίρους ότι οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχισθούν και στέλνοντας ταυτόχρονα μήνυμα προς τους συνοδοιπόρους του ότι θα πρέπει να κρατούν μικρό καλάθι όσον αφορά την προσδοκία «ξηλώματος» των μνημονιακών συμφωνηθέντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή