Εφεση θα ασκήσει ο Κόσμπι

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφεση κατά της δικαστικής απόφασης πρόκειται να ασκήσουν οι δικηγόροι του Aμερικανού ηθοποιού Μπιλ Κόσμπι, ο οποίος κρίθηκε από δικαστήριο της Πενσιλβάνια, προχθές, ένοχος για σεξουαλική επίθεση εναντίον της Αντρεα Κόνσταντ το 2004, έπειτα από μια δίκη που διήρκεσε 3 εβδομάδες.

Ο 80χρονος κωμικός κρίθηκε ένοχος σε τρεις κατηγορίες και βρίσκεται αντιμέτωπος με κάθειρξη 30 ετών – 10 χρόνια για καθεμία από τις κατηγορίες. Το πιθανότερο είναι να του επιβληθεί μικρότερη ποινή, αλλά δεν αποκλείεται να περάσει την υπόλοιπη ζωή του στη φυλακή.

Το θύμα, η 45χρονη σήμερα Αντρεα Κόνσταντ, ήταν παρούσα στη δικαστική αίθουσα κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας από τους ενόρκους –επτά άνδρες και πέντε γυναίκες– έπειτα από διαβουλεύσεις 14 ωρών στη διάρκεια δύο ημερών. Τον Ιανουάριο του 2004, στην οικία του στο Τσέλτεναμ (Πενσιλβάνια), ο Μπιλ Κόσμπι είχε προτείνει στην υπάλληλο του Πανεπιστημίου Τεμπλ, την Κόνσταντ, να πιει ένα ποτήρι κρασί και μαζί τρία χάπια που όπως της είπε θα τη βοηθούσαν να χαλαρώσει, προτού την κακοποιήσει σεξουαλικά ενώ εκείνη δεν μπορούσε πλέον να αντισταθεί. Ο ίδιος είχε υποστηρίξει ότι η σεξουαλική τους συνεύρεση είχε γίνει με τη συναίνεσή της.

Ο Κόσμπι κατηγορήθηκε για σεξουαλική επίθεση από περισσότερες από 60 γυναίκες, κατηγορίες που είχαν παραγραφεί εκτός από την υπόθεση της Κόνσταντ.

Αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη δίκη με κατηγορούμενο δημόσιο πρόσωπο από τότε που εμφανίστηκε το κίνημα #MeToo. Το κίνημα υποστηρίζει ότι βγήκε ενισχυμένο από την καταδικαστική απόφαση και ότι τώρα περισσότερες γυναίκες θα θελήσουν να μιλήσουν για τη σεξουαλική παρενόχληση που έχουν υποστεί.

Κατά την ανάγνωση της ετυμηγορίας ο Κόσμπι ήταν αμίλητος, αλλά λίγο αργότερα ξέσπασε χαρακτηρίζοντας «μ…α» τον περιφερειακό εισαγγελέα Κέβιν Στιλ όταν εκείνος ζήτησε την άμεση προφυλάκιση του ηθοποιού επειδή έκρινε ότι είναι ύποπτος φυγής. Ο Κόσμπι αρνήθηκε ότι διαθέτει αεροπλάνο και φώναξε «τον βαρέθηκα πια!».

Ο δικαστής αποφάσισε ότι ο Κόσμπι μπορεί να παραμείνει ελεύθερος με εγγύηση εν αναμονή της ανακοίνωσης της ποινής του. Η ανακοίνωση της ετυμηγορίας έγινε δεκτή με ζητωκραυγές από το κοινό. Η Κόνσταντ παρέμεινε ψύχραιμη, στη συνέχεια αγκάλιασε τη δικηγόρο της και τα άλλα μέλη της πολιτικής αγωγής. «Αποδόθηκε δικαιοσύνη!», αναφώνησε η δικηγόρος Γκλόρια Oλρεντ, διάσημη για την υπεράσπιση θυμάτων σεξουαλικών επιθέσεων, η οποία εκπροσώπησε τέσσερις από τις μηνύτριες.

Η ετυμηγορία ανακοινώθηκε έπειτα από επανάληψη της δίκης του Κόσμπι, κάτι το οποίο οι εισαγγελείς έκριναν απαραίτητο ώστε να καταθέσουν ακόμη πέντε γυναίκες, οι οποίες είπαν ότι ο ηθοποιός τις νάρκωσε και τις βίασε.

Η επανάληψη της δίκης του Κόσμπι πραγματοποιήθηκε με φόντο το κίνημα #MeToo, το οποίο κατηγορεί ισχυρούς άνδρες, μεταξύ των οποίων ο παραγωγός Χάρβεϊ Ουάινσταϊν, ο παρουσιαστής του «The Today Show» Ματ Λάουερ, ο ηθοποιός Κέβιν Σπέισι και ο γερουσιαστής του Δημοκρατικού Κόμματος Αλ Φράνκεν. Οι ένορκοι αναγνώρισαν ότι ήταν ως πολίτες ενήμεροι για το κίνημα #MeToo, αλλά πριν ξεκινήσει η δίκη είχαν δηλώσει ότι δεν θα επηρεάζονταν από αυτό. Οι συνήγοροι του Κόσμπι κατέκριναν το κίνημα λέγοντας ότι ο πελάτης τους έπεσε θύμα του, συγκρίνοντάς τις πρακτικές του με λιντσάρισμα ή με κυνήγι μαγισσών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή