Ερείσματα στην «ευρύτερη δεξιά» αναζητεί ο Καμμένος

Ερείσματα στην «ευρύτερη δεξιά» αναζητεί ο Καμμένος

4' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί το νομοτελειακό τέλος της συνεργασίας των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που αναπόφευκτα προσδιορίζεται –το αργότερο– μέχρι τις επόμενες εκλογές, να πυροδοτήσει εξελίξεις στα δεξιά του πολιτικού φάσματος; Η απάντηση είναι καταφατική. Οπως φάνηκε από την πρόσφατη συνάντηση του Πάνου Καμμένου με τους Φαήλο Κρανιδιώτη και Κατερίνα Παπακώστα, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας αναζητά πλέον συμμαχίες που προέρχονται από τον φυσικό του πολιτικό χώρο, τραβώντας και αυτός με τη σειρά του σαφείς διαχωριστικές γραμμές με τον μεγάλο κυβερνητικό εταίρο.

Η συνάντηση, που σε επίπεδο συμβολισμού είχε στόχο να αναδείξει πως ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ παρά τη συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κόψει τον ομφάλιο λώρο με την «ευρύτερη δεξιά», είναι μόνο ένα κομμάτι του παζλ που το τελευταίο διάστημα επιχειρείται να συγκολληθεί. Σε αυτή την προσπάθεια τα επιτελικά πρόσωπα είναι πολλά και δεδομένου του περίπλοκου του εγχειρήματος δρουν πολλές φορές παράλληλα.

Βέβαιον είναι πως εις εκ των πρωταγωνιστών είναι ο πρώην γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου επί Αντώνη Σαμαρά, Τάκης Μπαλτάκος. Ο νομικός συνομιλεί –και δεν το κρύβει– με ένα ευρύ φάσμα κομμάτων, φορέων και μεμονωμένων προσώπων που ήδη υπάρχουν στα δεξιά με στόχο την «ομοσπονδιοποίησή τους», χωρίς ωστόσο να ενδιαφέρεται ο ίδιος να ηγηθεί κάποιου σχήματος. Το βασικό επιχείρημα που τίθεται στο τραπέζι είναι πως κανείς μόνος του δεν έχει πολιτική τύχη, αντίθετα όλοι μαζί μπορούν να πετύχουν την είσοδό τους στη Βουλή.

Ποιοι είναι

Η αναλυτική καταγραφή των κομμάτων και κομματιδίων με αμιγώς δεξιό πρόσημο δείχνει πόσο δύσκολο είναι το εγχείρημα. Πλην των ΑΝΕΛ, που είναι κοινοβουλευτικό κόμμα, υπάρχει η Νέα Δεξιά του Φ. Κρανιδιώτη, η Ελληνική Λύση του Κυρ. Βελόπουλου, το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα του Νικ. Νικολόπουλου, η Εθνική Ενότητα του Γ. Καρατζαφέρη, αλλά και μεμονωμένα πρόσωπα που κινούνται στη «λαϊκή δεξιά», όπως ο Βασίλης Καπερνάρος που είχε ιδρύσει τον Ριζοσπαστικό Εθνικό Συναγερμό, ο πρώην υφυπουργός Χρήστος Ζώης με τη Νέα ΜΕΡΑ, αλλά και το ΡΕΥΜΑ, η κίνηση του πρώην ευρωβουλευτή της Ν.Δ., Μανώλη Αγγελάκα και του πρώην γενικού διευθυντή της Ν.Δ. επί Αντώνη Σαμαρά, Θανάση Σκορδά.

Γίνεται ευκόλως αντιληπτό πως η συγκόλληση των ανωτέρω μόνο απλή δεν είναι, καθώς έχουμε να κάνουμε με μία πανσπερμία φορέων, που παρά την κοινή ιδεολογική τους ρίζα έχουν προσωπικές κόντρες και φιλοδοξίες. Επί παραδείγματι, ο Κ. Βελόπουλος προέρχεται από τον ΛΑΟΣ του Γ. Καρατζαφέρη, όπως ο Β. Καπερνάρος υπήρξε βουλευτής των ΑΝΕΛ. Επιτελικοί παράγοντες που συμμετέχουν στην προσπάθεια ομοσπονδιοποίησης, λένε στην «Κ» πως ακόμα και ένα κομμάτι εξ αυτών να συνενωθεί κάτω από μία κοινή ομπρέλα, το εγχείρημα μπορεί να σταθεί. Η συζήτηση πάντως δεν αφορά διάλυση των υπαρχόντων κομμάτων, αλλά τη δημιουργία «δεξιάς Ελιάς», όπως είχε σημειωθεί σε παλαιότερο ρεπορτάζ της «Κ».

Στο πλαίσιο αυτό η κινητικότητα εντείνεται ιδιαιτέρως όσο το ενδεχόμενο εκλογικού αιφνιδιασμού από τον κ. Τσίπρα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Την περασμένη εβδομάδα υπήρξε τετ α τετ των κ. Νικολόπουλου και Μπαλτάκου ακριβώς για αυτό το θέμα, με το αποτέλεσμα να είναι «απόλυτη σύμπνοια». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές υπάρχει και ένα δεύτερο πλάνο, υποστηρικτής του οποίου φέρεται να είναι ο κ. Νικολόπουλος. Αυτό προβλέπει τη δημιουργία ενός εντελώς νέου κόμματος, με νέο πρόσωπο στην ηγεσία, ώστε να ξεπεραστεί το αναπάντητο και δυσεπίλυτο τούτη την ώρα ερώτημα ποιος από τους ήδη υπάρχοντες αρχηγούς θα πάρει τα ηνία. Το σενάριο μπορεί να ενεργοποιηθεί στην περίπτωση που οριστικοποιηθεί το ναυάγιο στις συζητήσεις και οι εν εξελίξει ζυμώσεις αποδειχθούν ατελέσφορες. Μάλιστα, σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει το ενδεχόμενο να προταθεί η ηγεσία σε κάποιον… κληρικό, που θα συμβολίζει τη στενή σχέση με την Εκκλησία.

Κείμενο πολιτικών θέσεων

Το θεωρητικό χρονοδιάγραμμα ευόδωσης του σεναρίου έχει στόχο τις αρχές του φθινοπώρου. Κομβικό και επίσης αναπάντητο είναι το ερώτημα πώς θα δρομολογηθεί κάτι τέτοιο. «Αυτή η συζήτηση μπορεί να γίνει πράξη μόνο πάνω σε ένα προγραμματικό πλαίσιο αρχών και θέσεων», λέει χαρακτηριστικά ο πρώην ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μανώλης Αγγελάκας, θέση την οποία φέρεται να συμμερίζονται και άλλα στελέχη που λαμβάνουν μέρος στις διεργασίες. Πάνω σε αυτό το κοινό πλαίσιο δεν είναι απαραίτητο να υπάρξει απόλυτη σύγκλιση, αλλά τουλάχιστον ταύτιση σε βασικά θέματα. «Σε κανένα κόμμα δεν συμφωνούν όλοι σε όλα», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Μπαλτάκος.

Ενα τέτοιο κοινό πλαίσιο έχει και έναν επιπλέον στόχο: όχι μόνο να «ντύσει» ιδεολογικά το εγχείρημα αλλά και να καταδείξει πως η προσπάθεια δεν είναι ευκαιριακή με μόνο στόχο την είσοδο στη Βουλή και ως εκ τούτου δεν θα διαλυθεί την επόμενη μέρα εις τα εξ ων συνετέθη. Το μεγάλο αγκάθι πάντως σε αυτή την πρώιμη φάση δεν είναι η σύγκλιση σε ιδεολογικό επίπεδο αλλά όπως προαναφέρθηκε, το ποιος θα ηγηθεί. Η κουβέντα εκεί περιστρέφεται αναπόφευκτα γύρω από τα πρόσωπα των Πάνου Καμμένου και Γιώργου Καρατζαφέρη, με τον ΥΕΘΑ να έχει για πολλούς «προβάδισμα επειδή οι ΑΝΕΛ είναι κοινοβουλευτικό κόμμα».

Αντώναρος – Παπακώστα

Στην εξίσωση το τελευταίο διάστημα έχει προστεθεί και ο Ευάγγελος Αντώναρος, ο οποίος σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη άφησε να εννοηθεί πως μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ιδρύσει τον δικό του φορέα, ο οποίος όμως θα εστιάζει στο «κοινωνικό κέντρο». Η πολιτική τοποθέτηση του Ευ. Αντώναρου είναι σε άλλο μήκος κύματος από όσους προαναφέρθηκαν, καθώς ο ίδιος τοποθετεί τον εαυτό του στο «κοινωνικό κέντρο» τραβώντας σαφείς διαχωριστικές γραμμές με τα όσα πρεσβεύει «η καθαρόαιμη δεξιά», στην οποία κινούνται οι περισσότεροι από τους προαναφερθέντες.

Ο πρώην υπουργός ωστόσο είναι σε επαφή με την κ. Παπακώστα με την οποία δεν κρύβει την κοινή του οπτική στα πολιτικά τεκταινόμενα. Δεν αποκλείεται δε το επόμενο διάστημα να αναλάβουν κάποια κοινή δράση. Οι κινήσεις πάντως του πρώην κυβερνητικού εκπροσώπου της κυβέρνησης Καραμανλή, κάθε άλλο παρά έχουν τη συγκατάθεση του πρώην πρωθυπουργού. Η κινητικότητα μάλιστα του πρώην συνεργάτη του κ. Καραμανλή έχει προκαλέσει τη σαφή δυσαρέσκεια της Παναγή Κυριακού, με τις πληροφορίες να λένε πως όχι απλά εκφράζει προσωπικές απόψεις αλλά ότι πλέον «οι δρόμοι είναι χωριστοί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή