Η επιβράδυνση της ανάπτυξης στο επίκεντρο της ΕΚΤ

Η επιβράδυνση της ανάπτυξης στο επίκεντρο της ΕΚΤ

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως ήταν αναμενόμενο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της την Πέμπτη 26 Απριλίου, εμμένοντας στη δέσμευσή της για αγορά ομολόγων ύψους 30 δισ. ευρώ μηνιαίως έως το τέλος του Σεπτεμβρίου. Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αναγνώρισε ότι η δυναμική της οικονομίας της Ευρωζώνης εξασθένησε στην αρχή του έτους, επαναλαμβάνοντας ωστόσο την εμπιστοσύνη του ότι η επέκτασή της αναμένεται να παραμείνει σταθερή και ευρεία, καθώς οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης παραμένουν σε γενικές γραμμές ισορροπημένοι. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε προσωρινούς δυσμενείς παράγοντες, όπως οι καιρικές συνθήκες, οι απεργίες και η ημερομηνία εορτασμού του Πάσχα. Εντούτοις, εξέφρασε την αβεβαιότητά του στο κατά πόσον η επιβράδυνση αυτή οφείλεται περισσότερο σε έναν περιορισμό της προσφοράς ή της ζήτησης, καθώς και στο αν πρόκειται για την αρχή μιας πιο γενικευμένης πτωτικής πορείας της οικονομικής δραστηριότητας ή απλώς μια εξομάλυνση από μια περίοδο πολύ υψηλών ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης στο τέλος του προηγούμενου έτους, προειδοποιώντας ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με παγκόσμιους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένου του αυξημένου εμπορικού προστατευτισμού, έχουν καταστεί πιο εμφανείς. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ δεν έδωσε καμιά κατεύθυνση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της επόμενης κίνησης αναφορικά με τη νομισματική πολιτική της κεντρικής τράπεζας, τονίζοντας ότι το διοικητικό συμβούλιο δεν έκανε λόγο για τη νομισματική πολιτική αυτή καθεαυτήν, αλλά επικεντρώθηκε στη συζήτηση για την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας.

Ο τόνος του προέδρου της ΕΚΤ ερμηνεύτηκε ως ήπιος από τις αγορές, με την ισοτιμία ευρώ/δολάριο να πέφτει σε χαμηλό 3½ μηνών –στο 1,2065 στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή–, ύστερα από σύντομη άνοδό του την προηγούμενη ημέρα στο 1,2210 κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου της ΕΚΤ. Στις αγορές κυβερνητικών ομολόγων, η απόδοση του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου υποχώρησε και κυμαινόταν χαμηλότερα, κοντά στο 0,57%, στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, περίπου 9 μ.β. χαμηλότερα από το υψηλό των έξι εβδομάδων, 0,66%, στο οποίο βρέθηκε την Τρίτη. Πτωτική πορεία παρουσίασε και η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου στο τέλος της εβδομάδας, η οποία αποκλιμακώθηκε στο 2,97% στις αγορές της Ευρώπης την Παρασκευή, έχοντας αγγίξει υψηλά 4ετίας, 3,04% στα μέσα της εβδομάδας, λόγω ενισχυμένων ανησυχιών για μεγάλη αύξηση του κυβερνητικού χρέους της Αμερικής ως συνέπεια της επεκτατικής δημοσιονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, αλλά και λόγω της αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων, κάτι που ενδεχομένως να ασκήσει ανοδική πίεση στον πληθωριστικό. Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, η διαφορά μεταξύ των 10ετών αμερικανικών και των γερμανικών κρατικών ομολόγων εκτοξεύτηκε ενδοσυνεδριακά την Παρασκευή σε νέα υψηλά 29 ετών στις 240 μ.β.

* Τομέας οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή