Ισότητα των δύο φύλων στη σημερινή γερμανική κυβέρνηση

Ισότητα των δύο φύλων στη σημερινή γερμανική κυβέρνηση

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις ηγετικές θέσεις των δύο μεγαλύτερων γερμανικών κομμάτων βρίσκονται γυναίκες. Η Αγκελα Μέρκελ στους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) και η Αντρέα Νάλες στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD). Ετσι θα μπορούσε να φανταστεί κανείς ότι οι γυναίκες είναι ισάξιες με τους άνδρες στη Γερμανία, αναφέρει δημοσίευμα του Politico.

Αλλά και μία ματιά στην κυβέρνηση της κ. Μέρκελ θα μας έπειθε για του λόγου το ασφαλές. Η καγκελάριος τήρησε τη δέσμευσή της για ισότητα των δύο φύλων, διορίζοντας τρεις γυναίκες και τρεις άνδρες υπουργούς από το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα και την Ανεγκρέτ Κραμπ – Κάρενμπαουερ ως γενικό γραμματέα της κυβέρνησης και πιθανή διάδοχό της. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, ως κυβερνητικός εταίρος στον «μεγάλο συνασπισμό», υποστηρίζει ότι επίσης δεσμεύεται στην ισότητα των δύο φύλων στα κυβερνητικά πόστα.

Αλλά λίγο κάτω από την επιφάνεια είναι σαφές ότι παρά τις εμφανίσεις, η ενίσχυση των γυναικών δεν έχει περάσει στο δεύτερο επίπεδο ηγεσίας στη γερμανική πολιτική σκηνή, ούτε και στον ιδιωτικό τομέα.

Μία φωτογραφία του υπουργού Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ και της ηγετικής ομάδας του που δημοσιεύθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου είχε μία εμφαντική παράλειψη: δεν περιελάμβανε καθόλου γυναίκες, πυροδοτώντας αστεία και επικρίσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

«Θεωρήθηκε πρόβλημα απλώς και μόνο λόγω της δημόσιας κατακραυγής», εξηγεί η Κάτια Ντόρνερ, η οποία είναι μέλος του Κοινοβουλίου από το 2009 και αναπληρώτρια πρόεδρος του Κόμματος των Πρασίνων από το 2013. Γενικά στη χώρα, επισημαίνει η Ντόρνερ, οι γυναίκες πόρρω απέχουν από το να έχουν την ίδια μεταχείριση με τους άνδρες.

«Δομές και δίκτυα όπου κυριαρχούν οι άνδρες εξακολουθούν να υπάρχουν. Απαιτούνται σαφή μέτρα προκειμένου να υποστηριχθούν οι γυναίκες σε ένα πρωτογενές επίπεδο», τόνισε η Ντόρνερ.

Και το υπουργείο Εσωτερικών δεν αποτελεί εξαίρεση. Τα υπουργεία Οικονομικών, Μεταφορών και Γεωργίας επίσης δεν διαθέτουν γυναίκες στις ηγετικές τους ομάδες, παρότι η υπουργός Γεωργίας Τζούλια Κλόκνερ είναι γυναίκα.

Η κατάσταση δεν βελτιώνεται. Το ποσοστό των γυναικών στο γερμανικό Κοινοβούλιο είναι το χαμηλότερο της τελευταίας εικοσαετίας, στο 30,9%. Η Γερμανία βρίσκεται πίσω από την Ισπανία (40%) και τη Γαλλία (39%). Αυτό συμβαίνει λόγω της έλευσης της Εναλλακτικής για τη Γερμανία και την επιστροφή των φιλελεύθερων Ελεύθερων Δημοκρατών. Οι γυναίκες κατέχουν το 10,9% των εδρών της Εναλλακτικής για τη Γερμανία και το 23,8% των εδρών των Ελεύθερων Δημοκρατών.

Αλλά και το μπλοκ της κ. Μέρκελ, οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές (CDU/CSU), παρά τη συγκέντρωση πολλών γυναικών στα υψηλόβαθμα αξιώματα, δεν κατάφερε να εκλέξει γυναίκες παρά στο 1/5 των εδρών του στην Κάτω βουλή. Δύο κόμματα, οι Πράσινοι και το die Linke, κατάφεραν να στείλουν περισσότερες γυναίκες στο Κοινοβούλιο μέσω της εισαγωγής ποσοστώσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή