Airbnb: «Είναι σαν μία κανονική δεύτερη δουλειά χωρίς ωράριο»

Airbnb: «Είναι σαν μία κανονική δεύτερη δουλειά χωρίς ωράριο»

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Αλεξάνδρα ετοιμάζεται για δύο μήνες καλοκαιρινών διακοπών. Η Χριστίνα γράφει ένα μυθιστόρημα. Η Ελευθερία αποφάσισε να κάνει παιδί. Ο Μανώλης αποπλήρωσε το μερίδιο του στο ταξί. Η κινητήριος δύναμη πίσω από την προσωπική εξέλιξη του καθενός είναι η άνθηση της Airbnb στη χώρα μας, που προσφέρει επιπλέον εισόδημα στους ιδιοκτήτες ακινήτων και όχι μόνο. Μια πλειάδα επαγγελματιών απασχολείται στον χώρο της βραχύβιας μίσθωσης και έτσι μπορούν και πάλι να… ανασάνουν.

«Παλιά, όποτε ερχόταν ο λογαριασμός της ΔΕΗ πάθαινα στηθάγχη» ομολογεί η Αλεξάνδρα, «δύο φορές μου είχαν κόψει το ρεύμα». Η 27χρονη, πτυχιούχος εκπαιδευτικός που είχε εις μάτην ελπίσει σε κάποιο διαγωνισμό ΑΣΕΠ, είχε μέχρι πρόσφατα ως μοναδικό εισόδημα τα ιδιαίτερα. Πριν από δύο χρόνια ένας παλιός της γείτονας, που έχει μεταναστεύσει στο εξωτερικό, της ζήτησε να έχει τα κλειδιά του και να αναλαμβάνει τη διαδικασία «check-in» και «check-out» σε ξένους επισκέπτες. Καθώς η Αλεξάνδρα τα κατάφερε περίφημα με τους ξένους, η μία δουλειά έφερε την άλλη. «Σήμερα, έχω υπό την ευθύνη μου, δηλαδή αναλαμβάνω την αλληλογραφία και τη συνεννόηση για σπίτια στο Φάληρο, το Καλαμάκι, το Κουκάκι, το Κολωνάκι, τις Σπέτσες, την Υδρα και τη Μύκονο», αναφέρει περιχαρής. Μόνο η καθαριότητα είναι ευθύνη άλλου, ωστόσο ούτε αυτό η Αλεξάνδρα το αφήνει στην… τύχη. «Επιθεωρώ μετά τον χώρο, κάποιες φορές και αιφνιδιαστικά», διευκρινίζει, «είμαι απαιτητική, γιατί ειδικά στα νησιά οι επαγγελματίες καθαρίστριες ζητούν 10 ευρώ την ώρα». Από κάθε κράτηση κρατά 20%. «Με έχουν σώσει οι πολύ καλές κριτικές», αναφέρει στην «Κ», «όλα στηρίζονται στην επικοινωνία».

Ακόμα και μία φορά που η ασφάλεια του εξοχικού σπιτιού κάηκε και σημειώθηκε επιδρομή από… μυρμήγκια, η ίδια πήρε άριστα στην αξιολόγηση, «γιατί σε χρόνο ρεκόρ τους έστειλα ηλεκτρολόγο και καθαρίστρια». Ως μοναδικό, βέβαια, αρνητικό της δουλειάς της είναι ότι οφείλει να είναι μονίμως online.

Από όλο τον κόσμο

Στο ψυγείο της, στο Θησείο, «φιγουράρουν» καρτ ποστάλ από όλο τον κόσμο από όσους έχουν φιλοξενηθεί εδώ. «Και είναι πάρα πολλοί από την Κούβα μέχρι τη Νορβηγία, την Κίνα και την Ινδονησία, από μέρη που ούτε καν ήξερα πού πέφτουν», λέει γελώντας στην «Κ» η Χριστίνα, που μπήκε στον κόσμο της Airbnb δειλά το 2013.

Εχοντας κληρονομήσει δύο ορόφους σε μία πολυκατοικία, άρχισε να μισθώνει τον ένα. Το κατώφλι της έχουν περάσει άνθρωποι από 17 έως 70 ετών, καθώς μπορούν να μείνουν άνετα ολόκληρες οικογένειες με περίπου 60 ευρώ τη νύχτα. «Προσπαθώ να διατηρώ μια “μαμαδίστικη” ατμόσφαιρα, γιατί αυτοί οι άνθρωποι με διάλεξαν, αλλά τους προσφέρω και ορισμένα κομφόρ ξενοδοχείου: το κρεβάτι στρωμένο “φάκελο”, όπως το κάνει η κοπέλα που με βοηθάει στο καθάρισμα». Αν και το σπίτι είναι κατειλημμένο μόνον έξι μήνες, η ίδια ζει αξιοπρεπώς όλο τον χρόνο χωρίς να εργάζεται.

Μερικά χιλιόμετρα πιο μακριά, η Ελευθερία έχει μεν σταθερή εργασία εδώ και δώδεκα χρόνια, «δεν με έκανε όμως ποτέ να νιώσω αρκετή ασφάλεια για να πάρω την απόφαση για παιδί» ομολογεί. «Εδώ και τρία χρόνια νοικιάζω τον από κάτω όροφο του σπιτιού μου», περιγράφει, «μου αποφέρει περισσότερα από το επίσημό μου επάγγελμα». Σημαντικότερη είναι η ανανέωση που φέρνουν οι ταξιδιώτες στη ζωή της. «Βυθιζόμουν στη ρουτίνα της δουλειάς και τη μιζέρια της Ελλάδας» παρατηρεί τώρα, «μέσω των επισκεπτών, ακόμα και αν μένουν δύο νύχτες, ανοίγουν τα μάτια μου». Από τα δωμάτιά της, «έχουν περάσει κριτικοί τέχνης, μόδιστροι, συγγραφείς, φωτογράφοι, ορειβάτες, επενδυτές κ.ά., που με γυρίζουν στα φοιτητικά μου χρόνια στην Ευρώπη». Εξ ου και δεν είναι λίγες οι φορές που τελικά τους βγάζει για φαγητό, για να έχουν την ευκαιρία να κουβεντιάσουν. «Η κούραση, ωστόσο, είναι πολλή, γιατί αναλαμβάνω όλο το πακέτο, από το σιδέρωμα μέχρι το άνοιγμα της πόρτας, είναι σαν μια κανονική δεύτερη δουλειά». Οι κόποι της, πάντως, έχουν αναγνωριστεί, καθώς η πλατφόρμα την έχει ανακηρύξει “superhost” και της προτείνει να πάρει υπ’ευθύνη της και άλλα σπίτια ή έστω να συμβουλεύει τους ιδιοκτήτες τους.

«Εφτασα στα όρια της υπερκόπωσης»

«Τον περασμένο Αύγουστο δεν υπήρχε στην Αθήνα δωμάτιο ξενοδοχείου ούτε για δείγμα», αναφέρει στην «Κ» ο Μανώλης, οδηγός ταξί που συνεργάζεται με ξενοδοχειακές μονάδες αλλά και πολλούς ιδιοκτήτες που νοικιάζουν τα ακίνητά τους σε τουρίστες μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών, τύπου Airbnb για βραχυχρόνιες μισθώσεις.

Ευγενής, γνώστης της αγγλικής, διαθέτει στο όχημά του Wi-Fi για τους επιβάτες, οι οποίοι πληρώνουν πάντοτε το προκαθορισμένο από το κράτος αντίτιμο. Και ο ίδιος είναι συνεχώς online, παρακολουθώντας τον πίνακα ανακοινώσεων στο «Ελ. Βενιζέλος». «Οταν υπάρχουν καθυστερήσεις ή ακυρώσεις, εγώ ενημερώνω τους ιδιοκτήτες» λέει με καμάρι, αλλά και χωρίς να κρύβει την κούρασή του.

«Εκανα πενήντα κούρσες την εβδομάδα αεροδρόμιο – κέντρο το περασμένο καλοκαίρι», θυμάται, «έφτασα στα όρια της υπερκόπωσης». Παρά την οικονομική ενίσχυση που προέρχεται από τους τουρίστες της Airbnb, o ίδιος δηλώνει πιο ενθουσιασμένος με τους Ελληνες «airbnbάδες», «έχουμε διαπροσωπικές σχέσεις εμπιστοσύνης,

είναι παιδιά με μπέσα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή