ΚΟΣΜΟΣ

Τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ - Μουν σχετικά με τη Βόρεια Κορέα

REUTERS

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Ο Aμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε σήμερα ότι οι προετοιμασίες για την πολυαναμενόμενη συνάντησή του με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν πηγαίνουν «πολύ καλά», έπειτα από συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας, Μουν Τζε-ιν, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον Κιμ, σε μία ιστορική στιγμή για την κορεατική χερσόνησο. 

Στην ιστορική συνάντηση, οι δύο ηγέτες δεσμεύθηκαν να εργασθούν υπέρ της αποπυρηνικοποίησης της χερσονήσου και της διαρκούς ειρήνης μεταξύ των δύο χωρών.

«Μόλις είχα μια μακρά και καλή συνομιλία με τον πρόεδρο Μουν της Νότιας Κορέας. Τα πράγματα πηγαίνουν πολύ καλά, καθορίζονται η ημερομηνία και ο τόπος της συνάντησης με τη Βόρεια Κορέα», έγραψε χαρακτηριστικά στο Twitter ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τραμπ ανέφερε επίσης πως ενημέρωσε τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε για «τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις».

Ο Τραμπ πρόκειται να συναντήσει τον Κιμ Γιονγκ Ουν κάποια στιγμή μέχρι τον Ιούνιο για μια ιστορική σύνοδο κορυφής. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ , Μάικ Πομπέο, είχε συναντηθεί, ενώ ήταν ακόμη επικεφαλής της CIA, με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου του (καθολικού) Πάσχα, ενώ βρισκόταν στη Βόρεια Κορέα, στο πλαίσιο μίας αποστολής που κρατήθηκε μυστική.

Χθες Παρασκευή, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως εξετάζονται «δύο ή τρεις» τόποι για τη συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν και στη συνέχεια έκανε λόγο για «δύο πιθανές χώρες». Προηγουμένως είχε μιλήσει για πέντε τόπους.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ