Νετανιάχου: Το Ιράν διαθέτει κρυφό πυρηνικό πρόγραμμα

Νετανιάχου: Το Ιράν διαθέτει κρυφό πυρηνικό πρόγραμμα

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ότι το Ισραήλ διαθέτει «νέες και πειστικές» αποδείξεις πως το Ιράν έχει κρυφή πυρηνική δραστηριότητα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στην έναρξη του τηλεοπτικού διαγγέλματος του σε σχέση με την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Επιπλέον, τόνισε ότι το Ιράν «είπε ψέματα», όταν υπέγραψε την συμφωνία το 2015.

Συγκεκριμένα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει στα χέρια του τα «μυστικά πυρηνικά αρχεία» της μεσανατολικής χώρας, τα οποία αποδεικνύουν ότι το Ιράν αναπτύσσει κρυφά το δικό του πυρηνικό οπλοστάσιο και συνεχίζει να εργάζεται για την επέκταση της εμβέλειας των πυραύλων του, που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές. Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, το Ιράν έχει αναπτύξει ένα μυστικό πρόγραμμα που προβλέπει τον σχεδιασμό, την παραγωγή και δοκιμή πυρηνικών κεφαλών.

Όπως ανέφερε, τα αρχεία αυτά αποτελούνται από 55.000 σελίδες, τα οποία το Ιράν είχε έντονα προσπαθήσει να διατηρήσει κρυφά. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έδειξε και ένα βίντεο, το οποίο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, δείχνει τις κρυφές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. 

Νετανιάχου: Το Ιράν διαθέτει κρυφό πυρηνικό πρόγραμμα-1

Μιλώντας στα αγγλικά από το υπουργείο Άμυνας στο Τελ Αβίβ, ο Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ κατάφερε να αποκτήσει τα μυστικά αρχεία του Ιράν, ορισμένα έγγραφα των οποίων χρονολογούνται πριν από χρόνια, μέσω των μυστικών υπηρεσιών του που δρουν στην Τεχεράνη.

Η συμφωνία του 2015 μεταξύ έξι μεγάλων δυνάμεων (ΗΠΑ, Βρετανία, Κίνα, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία) και του Ιράν, είχε σκοπό τη «χαλιναγώγηση» του πυρηνικού προγράμματος του τελευταίου, με αντάλλαγμα την άρση των οικονομικών κυρώσεων εις βάρος του.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, το Ιράν δεσμεύτηκε να περιορίσει σημαντικά τον αριθμό των φυγοκεντρητών του, των συσκευών εμπλουτισμού ουρανίου, το οποίο όταν είναι εμπλουτισμένο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο πυρηνικών όπλων. Eπιπλέον, είχε δεσμευθεί να μειώσει δραστικά τα αποθέματα σε εμπλουτισμένο ουράνιο.

Σήμερα, η συμφωνία προκαλεί τριβές στις σχέσεις ΗΠΑ – ΕΕ, με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ, να ζητά την αυστηροποίησή της, προειδοποιώντας ότι είναι έτοιμος να αποχωρήσει από αυτή.

Τέλος, ο Νετανιάχου επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ ενημέρωσε τις ΗΠΑ σχετικά με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι μυστικές υπηρεσίες του, και ότι η Ουάσιγκτον μπορεί να εγγυηθεί για τη γνησιότητά τους. Εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητά του, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ θα κάνει «το σωστό» κατά την επαναξιολόγηση της συμφωνίας.

Νετανιάχου: Το Ιράν διαθέτει κρυφό πυρηνικό πρόγραμμα-2

Εμπειρογνώμονες σε Γαλλία και Γερμανία

Ο Νετανιάχου δήλωσε επίσης ότι έχει συνομιλήσει με τους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερμανίας και ότι το Ισραήλ θα στείλει εμπειρογνώμονες στις δύο χώρες, για να κοινοποιήσουν τις πληροφορίες που κατέχει για τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν.

Το γραφείο του Νετανιάχου με ανάρτηση στο Twitter ανέφερε ότι το Ισραήλ «θα στείλει τις ερχόμενες μέρες ομάδες επαγγελματιών, για να κοινοποιήσουν στη Γερμανία και τη Γαλλία το λεπτομερές υλικό που κατέχει το Ισραήλ σχετικά με τις προσπάθειες του Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

Ο Νετανιάχου επίσης συνομίλησε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για τα μυστικά έγγραφα, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή