Τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ – Μακρόν μετά τις δηλώσεις Νετανιάχου για το Ιράν

Τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ – Μακρόν μετά τις δηλώσεις Νετανιάχου για το Ιράν

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με θέμα τη Συρία και το Ιράν, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, καθώς οι δύο ηγέτες συγκρούονται για το μέλλον της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Τραμπ και Μακρόν συνομίλησαν λίγο αργότερα από την τηλεοπτική παρέμβαση του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, κατά την οποία κατήγγειλε ότι «το Ιράν ψεύδεται» αφότου υπέγραψε τη συμφωνία, διαβεβαιώνοντας ότι έχει αποδείξεις για το «μυστικό» πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε νωρίτερα σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ότι θα αποφασίσει στις 12 Μαΐου ή νωρίτερα αναφορικά για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία.

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει στα χέρια του τα «μυστικά πυρηνικά αρχεία» της μεσανατολικής χώρας, τα οποία αποδεικνύουν ότι το Ιράν αναπτύσσει κρυφά το δικό του πυρηνικό οπλοστάσιο και συνεχίζει να εργάζεται για την επέκταση της εμβέλειας των πυραύλων του, που μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.

Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, το Ιράν έχει αναπτύξει ένα μυστικό πρόγραμμα που προβλέπει τον σχεδιασμό, την παραγωγή και δοκιμή πυρηνικών κεφαλών.

Όπως ανέφερε, τα αρχεία αυτά αποτελούνται από 55.000 σελίδες, τα οποία το Ιράν είχε έντονα προσπαθήσει να διατηρήσει κρυφά. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, έδειξε και ένα βίντεο, το οποίο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, δείχνει τις κρυφές πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Μιλώντας στα αγγλικά από το υπουργείο Άμυνας στο Τελ Αβίβ, ο Νετανιάχου είπε ότι το Ισραήλ κατάφερε να αποκτήσει τα μυστικά αρχεία του Ιράν, ορισμένα έγγραφα των οποίων χρονολογούνται πριν από χρόνια, μέσω των μυστικών υπηρεσιών του που δρουν στην Τεχεράνη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή