Στεφάνια, γαρύφαλλα και άρματα στις συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά (φωτογραφίες)

Στεφάνια, γαρύφαλλα και άρματα στις συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά (φωτογραφίες)

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με απεργιακές συγκεντρώσεις τίμησαν σήμερα τα εργατικά σωματεία και οι συνδικαλιστικοί φορείς την εργατική Πρωτομαγιά. Εκδηλώσεις – συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα, με τις μεγαλύτερες να γίνονται σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Στην Αθήνα

Λίγο πριν τις 3 ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο στην Αθήνα, στο οποίο συμμετείχαν οργανώσεις της αριστεράς, σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, και συλλογικότητες. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν αρχικά στο Μουσείο και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

«Μεγάλη τιμή και μεγάλη δόξα σε όλους τους πρωτοπόρους εργάτες της πατρίδας μας που επί δεκαετίες αγωνίστηκαν, έπεσαν και θυσιάστηκαν για τις εργασιακές κατακτήσεις και τα εργασιακά δικαιώματα. Δυστυχώς, βρισκόμαστε σε ένα σκοτεινό τούνελ στοχοποίησης, εξαθλίωσης κι αυταρχισμού. Σήμερα όσο ποτέ αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι μία μεγάλη ανατροπή. Η φετινή Πρωτομαγιά ελπίζουμε να είναι αφετηρία για να αναγεννηθεί το εργατικό λαϊκό κίνημα και για να ανδρωθεί ένας νέος συνδικαλισμός», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Με κεντρικό σύνθημα «τόσα χρόνια αγώνες η ίδια ιστορία, χούντες, πολέμοι, τρομοκρατία» οι συγκεντρωμένοι είπαν «όχι στην εργασιακή ζούγκλα» και απαίτησαν «δουλειά με δικαιώματα, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, ώστε να ζούμε με αξιοπρέπεια».

Κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων είχε διακοπεί η κυκλοφορία στους δρόμους γύρω από το κέντρο της Αθήνας.

Απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος πραγματοποίησαν ΓΣΕΕ -ΑΔΕΔΥ -ΕΚΑ, με κεντρικό σύνθημα το αίτημα για «Δημοκρατία, Δικαιοσύνη, Ισότητα, Ελευθερία, Ειρήνη, Εργασιακά Δικαιώματα».

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, Γιώργος Μυλωνάς, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «σήμερα είναι μια ημέρα μνήμης, διεκδικήσεων και ημέρα που πρέπει να ξαναθυμόμαστε αυτά που θεωρούσαμε δεδομένα τόσα χρόνια και είναι επίκαιρα δυστυχώς κάθε χρόνο όλο και περισσότερο».

Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, Γιώργος Γεωργακόπουλος, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «σήμερα ενδυναμώνουμε τον αγώνα απέναντι στον μνημονιακό χειμώνα που ζούμε 8 χρόνια, διεκδικώντας την έξοδο από αυτόν, που σημαίνει τέλος στη λιτότητα, ανάπτυξη, απασχόληση, παραγωγική ανασυγκρότηση».

Από τη μεριά του ο Δημήτρης Μπράτης, αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, ανέφερε στις δηλώσεις του ότι «τιμάμε σήμερα όσους έδωσαν τη ζωή τους για να υπάρχουν τα στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα που δυστυχώς τα τελευταία 8 χρόνια των μνημονίων καταπατούνται και αμφισβητούνται από όλες τις κυβερνήσεις».

Στην πλατεία Κλαυθμώνος οι κεντρικοί ομιλητές έστειλαν μήνυμα για συνέχιση των κινητοποιήσεων, ενώ ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή. Στους δρόμους για τη σημερινή ημέρα βρέθηκαν επίσης το ΠΑΜΕ που πραγματοποίησε τη δική του συγκέντρωση αλλά και κομματικές οργανώσεις.

Στεφάνια, γαρύφαλλα και άρματα στις συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά (φωτογραφίες)-1
Στεφάνια, γαρύφαλλα και άρματα στις συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά (φωτογραφίες)-2
Στεφάνια, γαρύφαλλα και άρματα στις συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά (φωτογραφίες)-3
Στεφάνια, γαρύφαλλα και άρματα στις συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά (φωτογραφίες)-4
Στεφάνια, γαρύφαλλα και άρματα στις συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά (φωτογραφίες)-5
Στεφάνια, γαρύφαλλα και άρματα στις συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά (φωτογραφίες)-6
Στεφάνια, γαρύφαλλα και άρματα στις συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά (φωτογραφίες)-7

Στη Θεσσαλονίκη

Με συγκεντρώσεις και πορείες εργατικά σωματεία, συνδικαλιστικοί φορείς, εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι και νεολαίοι τίμησαν στη Θεσσαλονίκη την Πρωτομαγιά, όπου κυριάρχησαν συνθήματα κατά των μνημονίων, της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των πολέμων.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) και η Ένωση Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ) πραγματοποίησαν συγκέντρωση μπροστά από το κτίριο του Εργατικού Κέντρου της πόλης. «Θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει οι αντεργατικές συνθήκες να θεωρούνται κανονικότητα» τόνισε στην ομιλία του ο ταμίας του ΕΚΘ Παναγιώτης Παγώνης.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η ανεργία, η «διαρροή εγκεφάλων», η φτώχεια και ο κοινωνικός αποκλεισμός, η υπερφολόγηση σε συνδυασμό με την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, τη γενίκευση των πλειστηριασμών, την αποδόμηση του ασφαλιστικού συστήματος έχουν διαμορφώσει ένας «ζοφερό περιβάλλον», όπου οι διογκούμενες ανισότητες θεωρούνται «κανονικότητα», ενώ χαρακτήρισε ως «μονόδρομο» τον αγώνα για την προστασία της αξιοπρέπειας των εργαζομένων.

Στεφάνια, γαρύφαλλα και άρματα στις συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά (φωτογραφίες)-8

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή