Αφγανιστάν: «Αγανακτισμένος» ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για τους θανάτους παιδιών και δημοσιογράφων

Αφγανιστάν: «Αγανακτισμένος» ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες για τους θανάτους παιδιών και δημοσιογράφων

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες είναι «αγανακτισμένος» μετά τη «σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων στο Αφγανιστάν», στις οποίες έχασαν τη ζωή τους πολλά παιδιά και πολλοί δημοσιογράφοι, τονίζει ανακοίνωση που έδωσαν στη δημοσιότητα οι υπηρεσίες του τη Δευτέρα.

«Οι επιθέσεις στην Καμπούλ και στην Κανταχάρ προκάλεσαν πολυάριθμα θύματα μεταξύ των αμάχων» και ιδίως μεταξύ «των μαθητών», καταγγέλλει στην ανακοίνωση ο Γκουτέρες.

Στην επίθεση που διαπράχθηκε στην Κανταχάρ, με αυτοκίνητο παγιδευμένο με εκρηκτικά το οποίο στοχοθέτησε οχηματοπομπή του NATO, σκοτώθηκαν 11 παιδιά.

«Η εσκεμμένη στόχευση δημοσιογράφων» στην επίθεση που διαπράχθηκε το πρωί της Δευτέρας στην Καμπούλ «υπογραμμίζει για μια φορά ακόμη τους κινδύνους με τους οποίους έρχονται αντιμέτωποι οι επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης όταν κάνουν την απαραίτητη δουλειά τους», προσθέτει ο Γκουτέρες.

«Οι υπεύθυνοι για τέτοια εγκλήματα θα πρέπει να οδηγηθούν το ταχύτερο ενώπιον της δικαιοσύνης», αξιώνει ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Η διπλή επίθεση βομβιστών-καμικάζι, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), το πρωί της Δευτέρας στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν στοίχισε τη ζωή σε 25 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής φωτοειδησεογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου στην Καμπούλ, του Σα Μαράι, 41 ετών. Άλλοι οκτώ δημοσιογράφοι σκοτώθηκαν στη δεύτερη έκρηξη, καθώς ο καμικάζι είχε παρεισφρήσει ανάμεσα στους εργαζόμενους στα ΜΜΕ.

Εξάλλου στη Χοστ (νοτιοανατολικά), ένας αφγανός δημοσιογράφος του BBC σκοτώθηκε από σφαίρα.

Οι επιθέσεις αυτές σημειώθηκαν λίγες ημέρες αφότου οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν επίσημα την έναρξη της εαρινής εφόδου τους, απορρίπτοντας έτσι έμπρακτα τις πρόσφατες εκκλήσεις της αφγανικής κυβέρνησης για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Πηγή: ΑΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή