ORIS Carl Brashear Chronograph Limited Edition – Ένα εξαιρετικό ρολόι για έναν εξαιρετικό άνθρωπο

ORIS Carl Brashear Chronograph Limited Edition – Ένα εξαιρετικό ρολόι για έναν εξαιρετικό άνθρωπο

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάποιοι άνθρωποι ξεχωρίζουν στη ζωή τους κάνοντας κάτι το εξαιρετικό. Μία τέτοια προσωπικότητα ήταν ο Carl Brashear και η ιστορία του αφορά τη γενναιότητα και το πείσμα ενός ανθρώπου που κατάφερε να ξεπεράσει ρατσισμό και αντιξοότητες προκειμένου να πραγματοποιήσει το όνειρό του. Ο Brashear ήταν ο πρώτος Αφροαμερικανός Master Diver (η ανώτατη διάκριση στον τομέα των καταδύσεων) του Αμερικανικού Ναυτικού, οποίος μάλιστα συνέχισε να καταδύεται ακόμα και μετά τον σοβαρό ακρωτηριασμό του. Η ζωή του έγινε και ταινία το 2000. Το Men of Honor (Κώδικας Τιμής ήταν ο ελληνικός τίτλος) είχε στον πρωταγωνιστικό ρόλο τον βραβευμένο με Όσκαρ Cuba Gooding Jr. ενώ τον εκπαιδευτή-μέντορά του υποδυόταν ο Robert De Niro.

ORIS Carl Brashear Chronograph Limited Edition – Ένα εξαιρετικό ρολόι για έναν εξαιρετικό άνθρωπο-1

Με ένα πόδι!

Ο Brashear κατετάγη στο Πολεμικό Ναυτικό το 1948 σε ηλικία 17 ετών και, παρά τις αντιδράσεις και τη ρατσιστική αντιμετώπιση, αποφοίτησε από το πρόγραμμα καταδύσεων του Ναυτικού το 1954. Σε μία αποστολή ανέλκυσης από τον βυθό μίας βόμβας υδρογόνου, το 1966, έχασε το κάτω τμήμα του αριστερού του ποδιού, πάλεψε όμως προκειμένου να συνεχίσει να κάνει αυτό που αγαπούσε. Έπειτα από μία εξαντλητική περίοδο αποκατάστασης, έγινε ο πρώτος ακρωτηριασμένος δύτης του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, το 1968, και δύο χρόνια αργότερα εξασφάλισε τον τίτλο του Μaster Diver. Ήταν ο πρώτος Αφροαμερικανός που πέτυχε τέτοια διάκριση. Η καριέρα του στο Ναυτικό διήρκεσε πάνω από τριάντα χρόνια με πολλές διακρίσεις. Ο Brashear αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 1979 και απεβίωσε το 2006 σε ηλικία 75 ετών.

ORIS Carl Brashear Chronograph Limited Edition – Ένα εξαιρετικό ρολόι για έναν εξαιρετικό άνθρωπο-2

Το ρολόι

Στον θρυλικό αυτό δύτη είναι αφιερωμένος ο νέος καταδυτικός χρονογράφος Carl Brashear Chronograph Limited Edition της Oris, που παρουσιάστηκε στην Baselworld 2018. Και είναι κατασκευασμένος από ορείχαλκο, κοινώς μπρούντζο, ένα υλικό που χρησιμοποιείτο ευρέως στα πρώτα χρόνια της ιστορίας των καταδύσεων, αφού από αυτό κατασκευάζονταν τα σκάφανδρα βαθιάς κατάδυσης της δεκαετίας του 1950. Το πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του μπρούντζου είναι ότι με το πέρασμα του χρόνου το μέταλλο αλλάζει, καθώς ο χαλκός που περιέχει αντιδρά κατά την επαφή του με το διοξείδιο του άνθρακα, τον ιδρώτα και την υγρασία, και αποκτά μία ενδιαφέρουσα πατίνα. Εάν σας αρέσει λοιπόν αυτή η παλαίωση στο μέταλλο, τότε αυτό το ρολόι είναι για εσάς.

ORIS Carl Brashear Chronograph Limited Edition – Ένα εξαιρετικό ρολόι για έναν εξαιρετικό άνθρωπο-3

Το καθένα από τα 2.000 κομμάτια που απαρτίζουν την εν λόγω limited edition θα αναπτύξει με τον καιρό τη δική του πατίνα και θα είναι μοναδικό, αποκτώντας ταυτόχρονα και τη δική του ξεχωριστή σχέση με τον ιδιοκτήτη του. Ο συγκεκριμένος χρονογράφος είναι το δεύτερο συλλεκτικό μοντέλο από ορείχαλκο της ελβετικής εταιρείας (είχε προηγηθεί, το 2016, το αυτόματο καταδυτικό ORIS Carl Brashear Limited Edition).

ORIS Carl Brashear Chronograph Limited Edition – Ένα εξαιρετικό ρολόι για έναν εξαιρετικό άνθρωπο-4

Στεγανή μέχρι 100 μέτρα βάθος, η κάσα έχει διάμετρο 43 mm, φέρει βιδωτή μπρούτζινη κορόνα και σφραγίζει με ένα θολωτό κρύσταλλο ζαφειριού με εσωτερική αντι-αντανακλαστική επίστρωση. Είναι εφοδιασμένη με μονής κατεύθυνσης περιστρεφόμενη καταδυτική στεφάνη φτιαγμένη από μπρούντζο, με ανάγλυφη διαβάθμιση των λεπτών για την παρακολούθηση του χρόνου κατάδυσης. Στο εσωτερικό κρύβεται ο Oris Calibre 771, ένας αυτόματος μηχανισμός χρονογράφου με δύο μετρητές και 48 ώρες ενεργειακής αυτονομίας, ο οποίος βασίζεται στον Sellita SW 510 και εμφανίζεται για πρώτη φορά σε συλλογή της Oris.

ORIS Carl Brashear Chronograph Limited Edition – Ένα εξαιρετικό ρολόι για έναν εξαιρετικό άνθρωπο-5

Το σκούρο μπλε καντράν του είναι τύπου bicompax, δηλαδή με δύο υποκαντράν τοποθετημένα συμμετρικά, στην προκειμένη περίπτωση οριζοντίως: ο μετρητής 30 δευτερολέπτων βρίσκεται στο 3 και τα μικρά δευτερόλεπτα στο 9. Κλασικό σε αισθητική, έχει επίχρυσες στρογγυλές ενδείξεις της ώρας και επίχρυσους ευμεγέθεις δείκτες στο χρώμα του ροζ χρυσού, όλα με φωσφορίζουσα επίστρωση Super-LumiNova® σε vintage μπεζ χρώμα.

ORIS Carl Brashear Chronograph Limited Edition – Ένα εξαιρετικό ρολόι για έναν εξαιρετικό άνθρωπο-6

Στο πίσω μέρος της κάσας από ατσάλι (ώστε να μην προκαλεί ερεθισμούς στο δέρμα του χεριού) υπάρχει σκαλισμένο το σκάφανδρο του Brashear και το προσωπικό του μότο: It’s not a sin to get knocked down. It’s a sin to stay down. (Δεν είναι σφάλμα να πέσεις κάτω. Σφάλμα είναι να παραμείνεις κάτω).

ORIS Carl Brashear Chronograph Limited Edition – Ένα εξαιρετικό ρολόι για έναν εξαιρετικό άνθρωπο-7

Το Oris Carl Brashear Chronograph Limited Edition αγκαλιάζει τον καρπό με ένα vintage καφέ δερμάτινο λουρί και διατίθεται σε πολυτελή ξύλινη κασετίνα, η οποία στο εσωτερικό της φέρει αναμνηστικό μετάλλιο του Ιδρύματος Carl Brashear.

Περισσότερες πληροφορίες για την Oris εδώ.

Αποκλειστικός αντιπρόσωπος: Rist Hellas (τηλ.: 2310-471155) www.rist.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή