Νιγηρία: Δεκάδες νεκροί από διπλή επίθεση αυτοκτονίας της Μπόκο Χαράμ

Νιγηρία: Δεκάδες νεκροί από διπλή επίθεση αυτοκτονίας της Μπόκο Χαράμ

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Μούμπι, μια πόλη στη βορειοανατολική Νιγηρία, γνώρισε σήμερα τη «χειρότερη επίθεση» στην ιστορία της, η οποία είχε την υπογραφή της τζιχαντιστικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ και τραγικό απολογισμό δεκάδες νεκρούς, όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες. Η επίθεση έγινε στον απόηχο της επίσκεψης του προέδρου της Νιγηρίας στην Ουάσιγκτον, όπου ευχαρίστησε τον Αμερικανό ομόλογό του για την βοήθεια των ΗΠΑ στη μάχη εναντίον της εξτρεμιστικής οργάνωσης.

Στις 13.30 τοπική ώρα, ένας βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος σε ένα τέμενος στο Μούμπι, στην πολιτεία Ανταμάουα, και στη συνέχεια ένας δεύτερος βομβιστής αυτοκτονίας πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό του σε μια αγορά, σε κοντινή απόσταση, στην οποία είχαν καταφύγει πολλοί πιστοί, για να γλυτώσουν από την πρώτη επίθεση.

Ο εκπρόσωπος τύπου της αστυνομίας, Ότμαν Αμπουμπακάρ, επιβεβαίωσε τον θάνατο 24 ανθρώπων. Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Εκτάκτων Περιστατικών Ιμάμ Γκάρκι έδωσε έναν απολογισμό 26 νεκρών και 56 τραυματιών, εκ των οποίων οι 11 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, επισημαίνοντας ότι οι βομβιστές ήταν προφανώς «ανήλικοι». Ωστόσο, αυτόπτες μάρτυρες και ντόπιοι, που βρέθηκαν στα σημεία των επιθέσεων, μιλούν για περισσότερα θύματα.

«Συμμετείχα στην ταφή 68 ανθρώπων», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μουχάμαντ Χαμίντου, ένας κάτοικος του Μούμπι. «Είναι η χειρότερη επίθεση που γνώρισε το Μούμπι. Οι ανθρώπινες απώλειες είναι απίστευτες». Ένας άλλος κάτοικος της περιοχής, ο Αμπντουλαχί Λαμπαράν, που βοήθησε επίσης στην ταφή θυμάτων, διαβεβαίωσε ότι μέτρησε «73 τάφους που είχαν σκαφτεί» για τα θύματα των επιθέσεων. «Επικρατεί το χάος εδώ», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εθελοντής διασώστης, ο Χάμπου Σάλεχ, λίγο μετά την έκρηξη. «Μεταφέραμε δεκάδες νεκρούς και τραυματίες στο νοσοκομείο», περιέγραψε.

Η πόλη Μούμπι έχει επανειλημμένως βρεθεί στο στόχαστρο της τζιχαντικής οργάνωσης Μπόκο Χαράμ, που δρα ανεξέλεγκτη, σπέρνοντας τον τρόμο και τον θάνατο στη βορειοανατολική Νιγηρία.

Στο μεταξύ, η καταπολέμησης της βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ του προέδρου της Νιγηρίας, Μουχαμαντού Μπουχάρι, με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, τη Δευτέρα. «Είμαστε πολύ ευγνώμονες στις ΗΠΑ για τη σθεναρή στήριξή τους στη μάχη μας εναντίον της τρομοκρατίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Μπουχάρι, ο πρώτος πρόεδρος χώρας της υποσαχάριας Αφρικής που έγινε δεκτός σε επίσημη επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, μετά την ανάληψη καθηκόντων από τον Ρεπουμπλικανό πρόεδρο. «Εκτιμάμε επίσης πολύ τη συμφωνία σας για την πώληση δώδεκα στρατιωτικών αεροσκαφών Super Tucano A-29 και όπλων στη Νιγηρία, για να πολεμήσει με αποτελεσματικό τρόπο», συμπλήρωσε.

Οι ΗΠΑ έχουν πουλήσει φέτος έναντι του ποσού των 496 εκατομμυρίων δολαρίων οπλισμό στη Νιγηρία, ένα συμβόλαιο που αφορά κυρίως τα αεροσκάφη Super Tucano, το οποίο είχε εμποδίσει η κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα, μετά τον από λάθος βομβαρδισμό από την πολεμική αεροπορία της Νιγηρίας ενός καταυλισμού εκτοπισμένων, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 112 άμαχοι στο Ραν, στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή