ΕΛΛΑΔΑ

Στην αμερικανική πρεσβεία οι πορείες, στο ΕΜΠ τα επεισόδια

Οι πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις και πορείες, περισσότερες από τρεις και φέτος, ολοκληρώθηκαν χωρίς εξάρσεις χθες το μεσημέρι, ωστόσο τη λήξη τους «σήμαναν» οι συνήθεις συγκρούσεις μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομίας πέριξ του Πολυτεχνείου. Στη φωτογραφία, τουρίστες κοιτάζουν έκπληκτοι το κλείσιμο της οδού Τοσίτσα από αναρχικούς με κάδους απορριμμάτων, υπό το βλέμμα ανδρών των ΜΑΤ. Περίπου τριάντα άτομα άρχισαν να πετούν μολότοφ και πέτρες εναντίον των διμοιριών, που τους απώθησαν κάνοντας χρήση χημικών.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Μαζικές αλλά χωρίς ιδιαίτερες εξάρσεις ήταν οι πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις στην Αθήνα, με συνθήματα κατά των «ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων» να δίνουν τον τόνο φέτος. Και φέτος έγιναν περισσότερες από τρεις διαφορετικές συγκεντρώσεις. Τον περισσότερο κόσμο είχε η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, με κεντρικό σύνθημα «Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την τελική νίκη των λαών». Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε πως το μήνυμα της φετινής Πρωτομαγιάς «είναι η ανάγκη ενίσχυσης της εργατικής - λαϊκής πάλης και της οργάνωσης παντού, ενιαία, για την κατάργηση όλων των μνημονιακών αντεργατικών νόμων, ταυτόχρονα με την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο». Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε στη συνέχεια πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Αναιμική ήταν η συγκέντρωση των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ στην πλατεία Κλαυθμώνος, απ’ όπου το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΓΣΕΕ Γιώργος Γεωργακόπουλος δήλωσε πως «ενδυναμώνουμε τον αγώνα απέναντι στον μνημονιακό χειμώνα που ζούμε οκτώ χρόνια, διεκδικώντας την έξοδο».

Από τον χώρο του Πολυτεχνείου ξεκίνησαν πρωτοβάθμια σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς (ΑΝΤΑΡΣΥΑ κ.ά.) με κατάληξη την πρεσβεία των ΗΠΑ. Στο υπουργείο Εσωτερικών, διαδηλωτές έγραψαν συνθήματα και πέταξαν μπογιές σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους δύο νεκρούς εργαζομένους στον Δήμο Τήνου.

Στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις συμμετείχε και ο Γιάνης Βαρουφάκης, με ομάδα περίπου 30 μελών του κόμματος ΜεΡΑ 25. Σε τρικάκια που έριχναν καλούσαν σε «Αντίσταση στην τρόικα εξωτερικού-εσωτερικού». Παρουσία είχε και η ΛΑΕ με επικεφαλής τον Π. Λαφαζάνη.
Λίγο μετά τις 2 μ.μ., ομάδα περίπου είκοσι με τριάντα ατόμων του αντιεξουσιαστικού χώρου μπήκαν στον χώρο του Πολυτεχνείου και άρχισαν να πετούν μολότοφ και πέτρες εναντίον διμοιριών των ΜΑΤ, που τους είχαν ακολουθήσει. Οι αντιεξουσιαστές μετακίνησαν και αναποδογύρισαν κάδους απορριμμάτων, ενώ οι δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. έκαναν χρήση χημικών για να τους διαλύσουν.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ