Τουρκία: Κοινωνικές παροχές και ελάφρυνση χρεών υποσχέθηκε ο Γιλντιρίμ

Τουρκία: Κοινωνικές παροχές και ελάφρυνση χρεών υποσχέθηκε ο Γιλντιρίμ

1' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Προεκλογικές παροχές και αναδιάρθρωση χρεών ιδιωτών ύψους σχεδόν 6 δισ. δολαρίων ανακοίνωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ τη Δευτέρα, μία ημέρα αφότου ενταφιάστηκε οριστικά η δυνητικά «επικίνδυνη» για την κυβέρνηση προεδρική υποψηφιότητα του Αμπντουλάχ Γκιουλ.

Η τουρκική αντιπολίτευση κατήγγειλε ότι υπήρξε παρέμβαση των ενόπλων δυνάμεων εις βάρος του Γκιουλ, ο οποίος νωρίτερα είχε σημειώσει ότι η ίδια η αντιπολίτευση ήταν διχασμένη ως προς την υποψηφιότητά του. «Σε μία χρονική στιγμή κατά την οποία έχω μεγάλες ανησυχίες για το μέλλον, είχα πει ότι δεν θα διστάσω να κάνω το καθήκον μου, αν υπάρξει ευρεία συναίνεση. Εφόσον αυτό δεν συνέβη, δεν τίθεται πλέον ζήτημα υποψηφιότητάς μου», δήλωσε την Κυριακή ο πρώην πρόεδρος.

«Δεν σήκωσε ανάστημα»

«Ο Γκιουλ ποτέ δεν σήκωσε το ανάστημά του, σε τόσες κρίσιμες στιγμές και ποτέ δεν ανέβασε τους τόνους, πέρα από έμμεσες εκφράσεις δυσαρέσκειας», είπε στους Financial Times ο ερευνητής του Κέντρου Ιστορικών Αναλύσεων στη στρατιωτική ακαδημία Σάντχερστ, Ζιγιά Μεράλ. «Η ιδέα ότι θα αναλάβει, ξαφνικά, τεράστιο προσωπικό ρίσκο για να αναμετρηθεί με έναν από τους ισχυρότερους Τούρκους πολιτικούς στην ιστορία (σ.σ.: τον Ταγίπ Ερντογάν) ήταν σαν να περιμέναμε τον Γκοντό».

Αντιθέτως, το ρίσκο της υποψηφιότητας ανέλαβε ο επικεφαλής του μικρού ισλαμιστικού κόμματος Σααντέτ (Ευτυχία), Τεμέλ Καραμολάογλου. Το κόμμα δεν έχει ξεφύγει ποτέ από την περιοχή του 1%, αλλά αναλυτές θεωρούν ότι μπορεί να αφαιρέσει ψήφους ισλαμιστών από το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ, καθιστώντας πιο πιθανό το ενδεχόμενο δεύτερου γύρου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή