Αναφορά Ζάεφ σε πιθανή αλλαγή συντάγματος ΠΓΔΜ

Αναφορά Ζάεφ σε πιθανή αλλαγή συντάγματος ΠΓΔΜ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Παράθυρο» για την πιθανή αναθεώρηση του συντάγματος της ΠΓΔΜ, άφησε ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ, σε τελευταίες δηλώσεις του, όπως αυτές μεταδόθηκαν από το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΜΙΑ. Αν και ο κ. Ζάεφ παρουσίασε αυτή την πιθανότητα ως απορρέουσα από την ανάγκη ένταξης στην Ε.Ε., παράλληλα τη συνέδεσε και με τις ανησυχίες που πιθανώς έχει η Αθήνα στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό. Συγκεκριμένα, ο κ. Ζάεφ αναφέρθηκε στην κατάσταση που αναγκαστικά προκύπτει όταν μια χώρα εντάσσεται στην Ε.Ε. και οφείλει, ακολούθως, να υπαγάγει μέρος της εσωτερικής έννομης τάξης, περιλαμβανομένων και συνταγματικών διατάξεων, στο ευρωπαϊκό, ως υπερκείμενο δίκαιο. «Η ΠΓΔΜ σίγουρα θα ανοίξει το ζήτημα του συντάγματος πριν από την ένταξη στην Ε.Ε., ακριβώς όπως όλες οι άλλες χώρες-μέλη, μεταφέροντας ένα τμήμα της κυριαρχίας της στην Ενωση», είπε, ενδεικτικά, ο κ. Ζάεφ.

Επίσης, αναφέρθηκε ευθέως και στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα, η οποία –όπως είναι γνωστό– ζητάει την αλλαγή του συντάγματος της ΠΓΔΜ, καθώς θεωρεί ότι έτσι διασφαλίζεται και το εύρος χρήσης της συμφωνηθείσας ονομασίας (το λεγόμενο erga omnes). Επί τούτου, ο κ. Ζάεφ δήλωσε ότι: «Αν απαιτούνται πρόσθετες εγγυήσεις, ως ασφάλεια για τους Ελληνες πολίτες, τότε αυτό θα μπορούσε να συζητηθεί ως επιλογή», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ. Ως προς τη λύση η οποία συζητείται μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων, ο κ. Ζάεφ μίλησε για αναζήτηση «πιθανών δημιουργικών επιλογών». Στόχος, όπως είπε, είναι η λύση να είναι εφικτή, δηλαδή να μπορεί να εγκριθεί σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ. Στην περίπτωση, βέβαια, της ΠΓΔΜ, η θεσμική έγκριση απαιτεί να προηγηθεί και δημοψήφισμα. Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της λύσης όπως την αντιλαμβάνονται στα Σκόπια, ο κ. Ζάεφ δήλωσε: «Πιθανότατα έχω αναφέρει όλες τις επιλογές για μια λύση, αλλά λαμβάνοντας πάντα υπόψη ζητήματα αξιοπρέπειας και ταυτότητας». Σημειώνεται ότι ο κ. Ζάεφ θα συμπληρώσει τον Ιούνιο έναν χρόνο στην εξουσία στην ΠΓΔΜ και η κυβέρνησή του έχει ήδη αρχίσει να παρουσιάζει σημάδια κόπωσης, ως εκ τούτου η ένταξη στο ΝΑΤΟ, παραμένει ο σημαντικότερος στόχος της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή