Ο Τραμπ «υπαγόρευσε» τη γνωμάτευση που διαβεβαίωνε πως θα γινόταν ο υγιέστερος πρόεδρος στην ιστορία

Ο Τραμπ «υπαγόρευσε» τη γνωμάτευση που διαβεβαίωνε πως θα γινόταν ο υγιέστερος πρόεδρος στην ιστορία

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η γνωμάτευση του προσωπικού γιατρού του Ντόναλντ Τραμπ στη Νέα Υόρκη η οποία είχε δοθεί στη δημοσιότητα από την εκστρατεία του ρεπουμπλικάνου το 2015 και διαβεβαίωνε πως ο μεγιστάνας θα γινόταν «ο υγιέστερος άνθρωπος που θα εκλεγεί ποτέ στην προεδρία» των ΗΠΑ στην πραγματικότητα είχε υπαγορευθεί από τον ίδιο τον υποψήφιο, δήλωσε ο Χάρολντ Μπόρνστιν την Τρίτη.

«Υπαγόρευσε ολόκληρη την επιστολή. Δεν έγραψα αυτή τη γνωμάτευση», είπε ο Μπόρνστιν στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN.

Επανέλαβε τον ισχυρισμό σε χωριστή συνέντευξη αργότερα στο NBC News.

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως όταν του ζητήθηκε σχόλιο από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς για τη νέα εκδοχή των γεγονότων που έδωσε ο γιατρός.

Ο Μπόρνστιν, ο οποίος σημειώνει πως παρακολουθούσε τον Τραμπ από το 1980, φερόταν να είναι ο συγγραφέας της γνωμάτευσης που είχε προκαλέσει σάλο τότε, αφού ανέφερε μεταξύ άλλων ότι τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων στις οποίες είχε υποβληθεί ο υποψήφιος ήταν «μόνο θετικά», ότι τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων ήταν «απίστευτα άριστα», ότι «η φυσική του δύναμη και αντοχή» ήταν «καταπληκτική» πριν καταλήξει στο ότι «εάν ο Τραμπ εκλεγεί, μπορώ να δηλώσω χωρίς καμιά αμφιβολία ότι θα είναι ο υγιέστερος άνθρωπος που θα εκλεγεί ποτέ στην προεδρία».

Ο Μπόρνστιν είπε στο NBC News πως ο χαρακτηρισμός «ο υγιέστερος» μάλλον ήταν «μαύρο χιούμορ».

Ο Τραμπ του διάβασε την επιστολή ενώ ο γιατρός και η γυναίκα του κινούνταν με αυτοκίνητο στο Σέντραλ Παρκ, αφηγήθηκε ο Μπόρνστιν στο CNN. Η εκστρατεία του Τραμπ έδωσε την υποτιθέμενη ιατρική γνωμάτευση στη δημοσιότητα τον Δεκέμβριο του 2015.

Ο Τραμπ «υπαγόρευε» και «του έλεγα τι δεν μπορούσε να βάλει» στο κείμενο, ανέφερε.

Πριν να κάνει αυτόν τον ισχυρισμό, ο Μπόρνστιν διατεινόταν ότι είχε γράψει ο ίδιος τη γνωμάτευση, αλλά βιαστικά και καθώς εξέταζε άλλους ασθενείς. Άλλαξε την εκδοχή των γεγονότων αφού κατήγγειλε πως ένας πρώην σωματοφύλακας του Τραμπ, ο Κιθ Σίλερ, έκανε έφοδο στο γραφείο του και πήρε το ιατρικό ιστορικό του Τραμπ αφού ο μεγιστάνας των ακινήτων εξελέγη στην προεδρία.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Χάκαμπι Σάντερς δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι η ανάκτηση του ιστορικού του Τραμπ από τον γιατρό αποτελούσε μέρος μιας «τυποποιημένης διαδικασίας» και ότι το υλικό περιήλθε στην κατοχή της «ιατρικής μονάδας» της αμερικανικής προεδρίας.

Ερωτηθείσα αν η «διαδικασία» αυτή αποτελούσε έφοδο, η Χάκαμπι Σάντερς απάντησε «όχι, εξ όσων έχω αντιληφθεί».

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή