Διαδηλώσεις για την 1η Μαΐου

Διαδηλώσεις για την 1η Μαΐου

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΟΣΧΑ. Περισσότεροι από 100.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες στους δρόμους της ρωσικής πρωτεύουσας για να τιμήσουν την επίσημη αργία της Πρωτομαγιάς, ύστερα από έκκληση της Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων. Παρότι η ημέρα της Πρωτομαγιάς έχει σταθεί αφορμή τα τελευταία χρόνια για επίδειξη δύναμης από το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, εκατοντάδες διαδηλωτές στην Αγία Πετρούπολη εκμεταλλεύθηκαν την ευκαιρία για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για την περιστολή της ελεύθερης χρήσης του Ιντερνετ από τις ρωσικές αρχές. Τη Δευτέρα, διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα κατά της απαγόρευσης της χρήσης της εφαρμογής ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Δεκάδες διαδηλωτές συνέλαβε χθες η τουρκική αστυνομία σε πολλά σημεία της Κωνσταντινούπολης, ύστερα από απαγόρευση της πορείας προς την πλατεία Ταξίμ. Η τουρκική κυβέρνηση είχε απαγορεύσει τις διαδηλώσεις στην πλατεία Ταξίμ, προφασιζόμενη κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις είχαν αποκλείσει από χθες το πρωί τις προσβάσεις στην πλατεία, επιτρέποντας μόνο σε ολιγομελείς αντιπροσωπείες εργατικών σωματείων να καταθέσουν στέφανα στο μνημείο της Ταξίμ.

Συμβολική σημασία

Ομάδες διαδηλωτών προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό, ενώ 45 διαδηλωτές συνελήφθησαν από την αστυνομία. Η πλατεία Ταξίμ έχει μεγάλη συμβολική σημασία για το σύγχρονο εργατικό κίνημα της Τουρκίας, καθώς εκεί το 1977 άγνωστοι ένοπλοι άνοιξαν πυρ εναντίον διαδηλωτών, σκοτώνοντας 34 ανθρώπους.

Στην Πύλη του Βραδεμβούργου, στο κέντρο του Βερολίνου, διαδήλωσαν μέλη συνδικάτων της Γερμανίας, με περισσότερες από 500 πόλεις της χώρας να φιλοξενούν εκδηλώσεις για την εργατική Πρωτομαγιά με περισσότερους από 540.000 συμμετέχοντες, σύμφωνα με γερμανικά συνδικάτα. Στο Σέμνιτς, μέλη του ακροδεξιού κόμματος Τρίτος Δρόμος, πραγματοποίησαν διαμαρτυρία εναντίον της μεταναστευτικής πολιτικής της καγκελαρίου Μέρκελ, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Την παραδοσιακή πλέον «εθνικιστική Πρωτομαγιά» τίμησε χθες το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας, με τον ιδρυτή του και επίτιμο πρόεδρο Ζαν-Μαρί Λεπέν να συμμετέχει στην τελετή μπροστά στο άγαλμα της Ιωάννας της Λωρραίνης στην οδό Ριβολί στο Παρίσι. Την ίδια ώρα, η κόρη του και πρόεδρος του κόμματος Μαρίν Λεπέν δεξιωνόταν στις Κάννες ομοϊδεάτες της από χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονταν εκπρόσωποι του κόμματος του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν, του αυστριακού κόμματος FPO, του βελγικού αυτονομιστικού Vlams Bellang, αλλά και της Νέας Δεξιάς του Φαήλου Κρανιδιώτη.

Απεργία με αίτημα την αύξηση των ημερομισθίων τους πραγματοποίησαν χθες εργαζόμενοι εστιατορίων της αλυσίδας McDonald’s στη Βρετανία. Παρότι πολύ μικρό ποσοστό των εργαζομένων της αλυσίδας στη Βρετανία συμμετείχε στην απεργία, ειδικοί εκτιμούν ότι η κίνηση ήταν σημαντική, δημιουργώντας ενοχλητικό προηγούμενο για τον αμερικανικό κολοσσό του φαστ φουντ. «Η McDonald’s δραστηριοποιείται στη Βρετανία εδώ και 40 χρόνια. Παρότι οι εργαζόμενοι της αλυσίδας δικαιώθηκαν δικαστικά τον Σεπτέμβριο του 2017, η νίκη τους αφορούσε μόνον εργαζομένους με συμβάσεις αορίστου χρόνου και όχι την πλειοψηφία των εργαζομένων, που έχουν υπογράψει “εύκαμπτες” συμβάσεις “μηδενικού χρόνου”», εξήγησε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Γιορκ, Τόνι Ρόιλ, μιλώντας στην εφημερίδα Guardian.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή