Πτώση τιμών πετρελαίου, κέρδη σε Λονδίνο, Τόκιο

Πτώση τιμών πετρελαίου, κέρδη σε Λονδίνο, Τόκιο

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μικρή άνοδο έκλεισαν χθες τα χρηματιστήρια του Λονδίνου και του Τόκιο, καθώς σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρέμειναν κλειστά εξαιτίας της Πρωτομαγιάς. Στη Νέα Υόρκη Dow Jones, S&P 500 και Nasdaq υποχωρούσαν χθες βράδυ εξαιτίας της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και της εντεινόμενης ανησυχίας πως η επιβολή δασμών και η άνοδος του πληθωρισμού θα περιορίσουν την εταιρική κερδοφορία. Στο Λονδίνο ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,2% κυρίως χάρη στην υποχώρηση της στερλίνας κατά 1,15% έναντι του δολαρίου εξαιτίας της υποχώρησης της βρετανικής μεταποίησης στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 μηνών. Η μετοχή της BP έκλεισε με άνοδο 1,3% χάρη στην αύξηση της κερδοφορίας της κατά 71% το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 είχε κλείσει με άνοδο 0,2%, ενώ οι μετοχές της Αυστραλίας έκλεισαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά εβδομάδων χάρη στην άνοδο του μεταλλευτικού κλάδου. Στη Wall Street o δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης Dow Jones υποχωρούσε αργά χθες το βράδυ κατά 1,33% και ο (ευρύτερος και αντιπροσωπευτικότερος) S&P 500 έπεφτε κατά 0,77%. Μόνο ο Nasdaq ενισχυόταν, κατά 0,21%, χάρη στην άνοδο της μετοχής της Apple πριν από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τριμήνου μετά το κλείσιμο της αγοράς. Τα στοιχεία δείχνουν πως η μεταποιητική δραστηριότητα υποχώρησε τον Απρίλιο δεύτερο συνεχόμενο μήνα εξαιτίας της έλλειψης ειδικευμένων εργατών αλλά και της ανόδου της τιμής των πρώτων υλών, κυρίως του χάλυβα, λόγω της επιβολής δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ. «Η ανησυχία είναι πως θα επιβραδυνθεί η (αναπτυξιακή) ορμή μετά το 2018. Αρχίζουμε να βλέπουμε, και η αγορά να το συνειδητοποιεί, έναν συνδυασμό όπου εταιρικά κέρδη και ανάπτυξη φτάνουν ενδεχομένως στο αποκορύφωμά τους και περιβάλλον αύξησης των επιτοκίων δανεισμού», σχολίασε στο Ρόιτερς η Μόνα Μαχατζιάν, αναλύτρια της Allianz Global Investors. Το ευρώ υποχωρούσε κατά 0,55% στο 1,2011 έναντι του αμερικανικού δολαρίου. Το αμερικανικό νόμισμα ενισχυόταν κατά 0,51% έναντι δέσμης σημαντικών ξένων νομισμάτων. Οι τιμές του πετρελαίου δέχονταν ισχυρή πίεση, με το πετρέλαιο τύπου Brent να υποχωρεί κατά 2,12% στα 73,11 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό (WTI), επίσης, υποχωρούσε κατά 1,81%, στα 67,33 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή