ΚΟΣΜΟΣ

Λογοκρισία στην «Πέπα το γουρουνάκι»

Απαγορεύθηκε το αγαπημένο παιδικό καρτούν «Πέπα το γουρουνάκι» στην Κίνα.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

ΠΕΚΙΝΟ. Μπορεί να φαίνεται απίθανο, αλλά είναι αληθινό. Η σειρά «Πέπα το γουρουνάκι» απαγορεύθηκε σε έναν από τους πιο δημοφιλείς ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης της Κίνας, με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης να καταγγέλλουν ότι το διάσημο βρετανικό κινούμενο σχέδιο χρησιμοποιείται για «ανατρεπτικούς» σκοπούς.

Το Σάββατο, χρήστες του Douyin παρατήρησαν ότι τα βίντεο του κινουμένου σχεδίου είχαν κατεβεί από τον ιστότοπο και τη Δευτέρα η κρατική εφημερίδα Global Times ανέφερε σε δημοσίευμά της ότι το hashtag #PeppaPig έχει αφαιρεθεί από τον ιστότοπο αυτόν, ενώ, όπως φαίνεται, η αναζήτηση με τον όρο «Peppa Pig» (Πέπα το γουρουνάκι) δεν αποδίδει αποτελέσματα.

Μάλιστα, πολλές εφημερίδες της Κίνας δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο η πλατφόρμα να έχει προσθέσει τον όρο «Peppa Pig» στη μαύρη λίστα, όπου περιλαμβάνεται το απαγορευμένο περιεχόμενο.

Η «Πέπα το γουρουνάκι», παρόλο που απευθύνεται κυρίως σε παιδιά προσχολικής ηλικίας, τους τελευταίους μήνες έχει αποδειχθεί ότι αρέσει και σε πολλούς ενήλικους Κινέζους.

Οι χαρακτήρες του δημοφιλούς κινουμένου σχεδίου χρησιμοποιούνται συχνά ως memes, ακόμη και με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Ακατάλληλες εκδοχές

Η Global Times είχε αναφέρει τον Ιανουάριο ότι χρήστες των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης έχουν δημιουργήσει και αναρτήσει στο Διαδίκτυο «ακατάλληλες ψεύτικες εκδοχές» του κινουμένου σχεδίου, τα οποία έχουν αναφορές σε παιδόφιλους και γεννητικά όργανα.

Η τάση αυτή παρατηρήθηκε κυρίως στην πλατφόρμα μετάδοσης βίντεο Douyin, γεγονός που ίσως οδήγησε στην απαγόρευση της Πέπας σε αυτόν.

Αγαπητή σειρά

Η «Πέπα το γουρουνάκι» είναι εδώ και καιρό πολύ δημοφιλής σειρά στα μικρά παιδιά στην Κίνα, έχοντας συγκεντρώσει 34 δισεκατομμύρια θεάσεις σε τοπικές πλατφόρμες, όπου μπορεί κανείς να παρακολουθήσει βίντεο.

Η σειρά ξεκίνησε να μεταδίδεται στη χώρα γύρω στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και μέχρι στιγμής έχουν μεταδοθεί περισσότερα από εκατό μεταγλωττισμένα επεισόδια τόσο από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV όσο και από κάποιες ψηφιακές πλατφόρμες, όπως o ιστότοπος iQiyi.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ