Στις 2 Ιουλίου οι τρεις πρώτες ηλεκτρονικές δημοπρασίες ΑΠΕ

Στις 2 Ιουλίου οι τρεις πρώτες ηλεκτρονικές δημοπρασίες ΑΠΕ

2' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις πρώτες επενδύσεις στη βάση του νέου θεσμικού πλαισίου (4414/2016), που έβαλε τέλος στον άναρχο και κερδοσκοπικό σχεδιασμό των προηγούμενων δεκαετιών, ετοιμάζεται να υποδεχθεί η εγχώρια αγορά ΑΠΕ που με εξαίρεση τα μικρής κλίμακας πιλοτικά έργα της προηγούμενης χρονιάς παραμένει «παγωμένη». Η ΡΑΕ ανακοίνωσε τη διενέργεια τριών ηλεκτρονικών δημοπρασιών τον Ιούλιο του 2018 για την παραγωγή συνολικά 1.000 MW φωτοβολταϊκής και αιολικής ισχύος, απόφαση που σηματοδοτεί ουσιαστικά την επανεκκίνηση της εγχώριας αγοράς των ΑΠΕ με όρους βιωσιμότητας.

Οι δημοπρασίες θα διεξαχθούν στις 2 Ιουλίου και θα αφορούν 300 MW για φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, 300 MW για αιολικές εγκαταστάσεις και 400 MW από κοινού φωτοβολταϊκά και αιολικά.

Πρόκειται για τα πρώτα έργα ΑΠΕ που θα ενταχθούν στο σύστημα με το νέο καθεστώς στήριξης, που αποτελεί μετάβαση από το μέχρι πρόσφατα ισχύον σύστημα αποζημίωσης με σταθερές εγγυημένες τιμές, σε νέο μηχανισμό ενίσχυσης της λειτουργίας των μονάδων, ο οποίος προβλέπει τη συμμετοχή των μονάδων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας δίνοντάς τους μία προσαύξηση τιμής επιπλέον αυτής που διαμορφώνεται στη χονδρεμπορική αγορά. Η τιμή αυτή διαμορφώνεται μέσω μιας ανταγωνιστικής διαδικασίας, στην οποία η ΡΑΕ ορίζει ανώτατη τιμή ανά τεχνολογία ΑΠΕ και το έργο κατοχυρώνεται στον επενδυτή που θα προσφέρει τη χαμηλότερη τιμή.

Για τη διασφάλιση της διαφάνειας των δημοπρασιών, η ΡΑΕ ορίζει επίσης κατώτατο ποσοστό συμμετοχής για κάθε διαγωνιστική διαδικασία τουλάχιστον στο 75% πλέον της δημοπρατούμενης ισχύος. Επιπλέον, οι ενδιαφερόμενοι για να συμμετάσχουν στις δημοπρασίες πρέπει να καταθέσουν εγγυητική επιστολή συμμετοχής ύψους 1% επί του κόστους της συνολικής επένδυσης, καθώς και εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης έργου ύψους 4% επί του κόστους της επένδυσης. Οι εγγυητικές επιστολές επιστρέφονται στην περίπτωση που οι επενδυτές δεν επιλεγούν για την κατασκευή των έργων.

Προτεραιότητα δίνει η ΡΑΕ στα ώριμα έργα λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη επίτευξης των εθνικών ενεργειακών στόχων, γι’ αυτό και ορίζει ως προϋπόθεση συμμετοχής στις δημοπρασίες του Ιουλίου την ύπαρξης σύμβασης σύνδεσης σε ισχύ ή οριστικής προσφοράς σύνδεσης σε ισχύ κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης συμμετοχής στις διαγωνιστικές διαδικασίες. Eνόψει των δημοπρασιών, πάντως, έχει αναπτυχθεί έντονη κινητικότητα στον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ από επενδυτές που σπεύδουν να καταστήσουν τα έργα τους ώριμα υποβάλλοντας αιτήματα για οριστικές προσφορές σύνδεσης.

Σε ό,τι αφορά τα ανώτατα όρια τιμής, ορίζονται στα 85 ευρώ η μεγαβατώρα για φωτοβολταϊκούς σταθμούς ισχύος από 500 KW έως 1 ΜW, στα 80 ευρώ για φωτοβολταϊκά μεγαλύτερα του 1 MW και μικρότερα ή ίσα των 20 MW, στα 90 ευρώ για αιολικούς σταθμούς μέγιστης ισχύος μεγαλύτερης των 3 ΜW και μικρότερης ή ίσης των 50 MW. Εντός του Μαΐου και ενόψει της διεξαγωγής των δημοπρασιών, θα πραγματοποιηθούν τρεις ημερίδες (Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Ιωάννινα) με στόχο την ενημέρωση των εμπλεκομένων στην αγορά, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών.

Στις δημοπρασίες για τα έργα ΑΠΕ αναφέρθηκε με δηλώσεις του στο Bloomberg o υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης. «Από εδώ και στο εξής η παραγωγή και οι τιμές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα καθορίζονται από δημοπρασίες», τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Σταθάκης και προσέθεσε ότι «με αυτήν την κίνηση θα ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αξίας 2,5 έως τριών δισ. ευρώ, κυρίως στην αιολική ενέργεια».

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τους καθιερωμένους παίκτες στην αγορά αιολικής ενέργειας και θα υπάρξει ενδιαφέρον και από ξένους επενδυτές, κυρίως εταιρείες ιδιωτικών κεφαλαίων», υποστήριξε ο Δημήτρης Ασημάκης, εταίρος στη Norton Rose Fulbright, μία νομική εταιρεία που συμβουλεύει επενδυτές που θέλουν να τοποθετηθούν στον κλάδο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας της Ελλάδας, αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή