Μεγάλη μείωση ζημιών για την «Ελλάκτωρ»

Μεγάλη μείωση ζημιών για την «Ελλάκτωρ»

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγαλύτερη έμφαση στις επενδυτικές ευκαιρίες που διαφαίνεται να υπάρχουν στα υφιστάμενα έργα παραχώρησης των οδικών αξόνων αναμένεται να δώσει το προσεχές διάστημα η διοίκηση του ομίλου «Ελλάκτωρ», καθώς, όπως αναφέρει στις οικονομικές καταστάσεις για τη χρήση του 2017, προκύπτει η πιθανή πρόθεση αποεπένδυσης υφιστάμενων μετόχων. «Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος προτίθεται να εξετάσει πιθανή αύξηση των ποσοστών συμμετοχής του (ή/και νέας εισόδου)», σημειώνεται χαρακτηριστικά. Ο λόγος αφορά σε εταιρείες παραχώρησης ολοκληρωμένων έργων, όπως οι οδικοί άξονες και δη η Αττική Οδός, όπου την προσεχή εβδομάδα προβλέπεται να πωληθεί ποσοστό 9,88% από την Τράπεζα Πειραιώς.

Κατά την περυσινή χρήση, ο όμιλος «Ελλάκτωρ» κατέγραψε σημαντική μείωση των ζημιών σε 9,6 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 96,8 εκατ. ευρώ το 2016, καθώς η εντατικοποίηση των κατασκευών σε σειρά έργων, προεξαρχόντων των οδικών αξόνων και του έργου του μετρό στην Ντόχα του Κατάρ, ενίσχυσε την κερδοφορία του κλάδου των κατασκευών, που το 2016 είχε υστερήσει σημαντικά. Μάλιστα, τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να ήταν ακόμα καλύτερα, αν δεν είχαν προκύψει έκτακτες επιβαρύνσεις ύψους 54 εκατ. ευρώ, που αφορούσαν κυρίως την απομείωση κατά 23,7 εκατ. ευρώ της αξίας συμμετοχής στην εταιρεία Athens Resort Casino και 26,6 εκατ. ευρώ την απομείωση χρηματοοικονομικών στοιχείων διαθεσίμων προς πώληση στον τομέα των κατασκευών. Από την άλλη πλευρά, κατά τη χρήση του 2017 έχει συμπεριληφθεί και κέρδος 25,8 εκατ. ευρώ από αντιστροφή προβλέψεων βαριάς συντήρησης, που επανυπολογίστηκε στην Αττική Οδό. Συνολικά, ο κύκλος εργασιών του ομίλου υποχώρησε κατά 4%, σε 1,86 δισ. ευρώ.

Ανά κλάδο, στις κατασκευές, προέκυψαν ζημίες μετά από φόρους 24,3 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών μετά από φόρους 107,8 εκατ. ευρώ το 2016. Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο διατηρήθηκε στο ύψος των 2 δισ. ευρώ, με το 50% να αφορά σε έργα στο εξωτερικό. Αντίστοιχα, στον κλάδο των αιολικών πάρκων, όπου ο όμιλος δραστηριοποιείται μέσω της ΕΛΤΕΧ Ανεμος, που έχει αποτελέσει και αντικείμενο πρότασης εξαγοράς το τελευταίο διάστημα, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 9,6 εκατ. ευρώ, έναντι 10,6 εκατ. ευρώ, ενώ το περιθώριο λειτουργικής κερδοφορίας ανήλθε σε 44%. Ο κύκλος εργασιών άγγιξε τα 49,7 εκατ. ευρώ από 45,2 εκατ. ευρώ, λόγω της αυξημένης εγκατεστημένης ισχύος σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο. Ο κλάδος των παραχωρήσεων παρουσίασε καθαρά κέρδη μετά από φόρους ύψους 54,8 εκατ. ευρώ, έναντι 32,8 εκατ. ευρώ το 2016, ενώ ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 3,2% σε 223 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή