Μικρές προσδοκίες από την επίσκεψη Μνούτσιν στο Πεκίνο

Μικρές προσδοκίες από την επίσκεψη Μνούτσιν στο Πεκίνο

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κινεζική ηγεσία απορρίπτει τις δύο βασικές αξιώσεις που προβάλλει η κυβέρνηση του κ. Τραμπ, ώστε να μην επιβάλει στις κινεζικές εταιρείες νέους δασμούς 150 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν θα είναι επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας που θα μεταβεί στο Πεκίνο εντός της εβδομάδας. Ωστόσο, παρά τις μεγάλες διαφορές, και οι δύο πλευρές αποφεύγουν να μιλήσουν για διαφαινόμενο αδιέξοδο, προσπαθώντας να μην επαυξήσουν τους φόβους περί γενικευμένου εμπορικού πολέμου.

Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, η κινεζική ηγεσία διοργάνωσε τριήμερο σεμινάριο για να παρουσιάσει τις θέσεις της επί της διένεξης με τις ΗΠΑ για θέματα εμπορίου. Το κύριο συμπέρασμα είναι ότι το Πεκίνο δεν προτίθεται να συζητήσει τις δύο βασικές αμερικανικές αξιώσεις. Πρώτον, να μειώσει το εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ κατά τουλάχιστον 100 δισ. δολάρια (επί συνόλου 375 δισ. δολαρίων). Δεύτερον, να περιορίσει το φιλόδοξο σχέδιο εκσυγχρονισμού της κινεζικής βιομηχανίας «Made in China 2025». Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτεί το Πεκίνο με 300 δισ. δολάρια, με σκοπό να καταστήσει την κινεζική βιομηχανία πρωτοπόρο σε κλάδους όπως η τεχνητή νοημοσύνη, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και τα αεροσκάφη.

«Δεν περιμένω σε καμία περίπτωση συνολική συμφωνία», δήλωσε στους ΝΥΤ ο Ρουάν Ζόνγκτσε, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών. Οι θέσεις των ΗΠΑ και της Κίνας απέχουν σήμερα τόσο πολύ, ώστε το Πεκίνο να αμφιβάλλει κατά πόσον είναι εφικτή μια συμφωνία με τον κ. Μνούτσιν αυτή την εβδομάδα. Η κινεζική πλευρά έχει αναφερθεί στην πιθανότητα οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν τον επόμενο μήνα στην Ουάσιγκτον. Το Πεκίνο γνωρίζει πολύ καλά ότι η κινεζική οικονομία είναι πλέον αρκετά μεγάλη και αρκετά ανθεκτική ώστε να αντέξει την εμπορική αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ.

Επιπλέον, Κινέζοι αξιωματούχοι θεωρούν ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας και η μακρόχρονη παραμονή του Σι Τζινπίνγκ στην εξουσία αποτελούν διαπραγματευτικά ατού για τη χώρα, που είναι σε θέση να ακολουθήσει την ίδια πολιτική για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι ο κ. Τραμπ. Το Πεκίνο υποδεικνύει το πρόσφατο μερικό άνοιγμα της αγοράς αυτοκινήτου σε ξένες αυτοκινητοβιομηχανίες και το άνοιγμα της αγοράς χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών σε ξένους επενδυτές ως κινήσεις καλής θέλησης.

Σχετικά με το θέμα της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας, για το οποίο κατηγορεί η Ουάσιγκτον το Πεκίνο, Κινέζοι αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να σκληρύνει τη στάση της και να προστατεύσει τις ξένες εταιρείες και τα τεχνολογικά μυστικά τους από κρούσματα παράνομης αντιγραφής. Στο θέμα του περιορισμού του εμπορικού πλεονάσματος, το Πεκίνο ισχυρίζεται ότι είναι έτοιμο να συζητήσει το θέμα, αλλά ότι θέλει να το πετύχει αγοράζοντας αμερικανικά προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Τέλος, η κινεζική κυβέρνηση δεν είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί την εφαρμογή του προγράμματος «Made in China 2025», θεωρώντας ότι οι αμερικανικές απαιτήσεις αποτελούν σαφή προσπάθεια να εμποδιστεί η οικονομική και τεχνολογική εξέλιξη της Κίνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή