ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πιέσεις στη βρετανική οικονομία από την αβεβαιότητα σε επιχειρήσεις, νοικοκυριά

Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα έδειξαν επιβράδυνση της δραστηριότητας στον μεταποιητικό κλάδο στη Βρετανία και μείωση της ζήτησης για καταναλωτικά δάνεια στο χαμηλό των τελευταίων πεντέμισι ετών.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τα νέα στοιχεία για τη βρετανική οικονομία ενισχύουν τους φόβους για μεγαλύτερη εξασθένηση το β΄ τρίμηνο του 2018, μετά τις χαμηλές επιδόσεις που καταγράφηκαν στις αρχές του έτους. Το α΄ τρίμηνο του 2018, ο ρυθμός ανάπτυξης στη Βρετανία ενισχύθηκε μόνον 0,1% σε σχέση με το δ΄ τρίμηνο του 2017 – πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από το 2012. Χθες δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία που έδειξαν επιβράδυνση της δραστηριότητας στον μεταποιητικό κλάδο και μείωση της ζήτησης για καταναλωτικά δάνεια στο χαμηλό των τελευταίων πεντέμισι ετών.

«Η υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης το α΄ τρίμηνο του 2018 αποδόθηκε στις έντονες χιονοπτώσεις κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου. Πλέον, όμως, δεν υπάρχει κανένα έκτακτο γεγονός που να δικαιολογεί την εμφάνιση αρνητικών στοιχείων για τη βρετανική οικονομία τον Απρίλιο», σχολιάζει ο Ρομπ Ντόμπσον, διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας αναλύσεων IHS Markit. Η αντιπολίτευση στη Βρετανία επιρρίπτει ευθύνες στην αυστηρή δημοσιονομική πολιτική που ασκούν οι Συντηρητικοί την τελευταία οκταετία. Είναι μια αρκετά δυσάρεστη περίοδος για τις επιχειρήσεις, λόγω αφενός των σκληρών διαπραγματεύσεων μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών για τη μετά το Brexit εποχή και αφετέρου λόγω του κλίματος προστατευτισμού στο εμπόριο, που τείνει να καταστεί κυρίαρχο στην παγκόσμια οικονομία.

Η HIS Markit ανακοίνωσε χθες ότι ο δείκτης διευθυντών προμηθειών διαμορφώθηκε στις 53,9 μονάδες τον Απρίλιο από τις 54,9 μονάδες τον Μάρτιο, γεγονός που σημαίνει ότι η μεταποιητική δραστηριότητα στη Βρετανία υποχώρησε στο ναδίρ του τελευταίου 17μήνου. Παράλληλα, ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος υποχώρησε τον Απρίλιο σε χαμηλό πενταμήνου.

Η προοπτική της βρετανικής οικονομίας επιδεινώνεται, επίσης, από την αύξηση των καταναλωτικών δανείων μόνο κατά 254 εκατ. στερλίνες τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας. Πρόκειται για τη μικρότερη αύξηση της ζήτησης στην καταναλωτική πίστη που έχει εμφανιστεί από τον Νοέμβριο του 2012. Φαίνεται ότι οι Βρετανοί διστάζουν να λάβουν περισσότερα καταναλωτικά δάνεια, διότι νιώθουν αβεβαιότητα για το μέλλον. Εντείνονται, ως εκ τούτου, οι πιέσεις που δέχονται οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου. Ηδη οι εισηγμένες εταιρείες του κλάδου στο χρηματιστήριο του Λονδίνου παρουσιάζουν τις χαμηλότερες αποδόσεις από τις αρχές του έτους.

Η στερλίνα παρουσίασε νέα πτώση, διολισθαίνοντας κατά 0,5%, στο 1,3700 δολάριο. Το βρετανικό νόμισμα έχει υποχωρήσει τις δέκα από τις τελευταίες 11 ημέρες, καθώς οι επενδυτές αποθαρρύνονται εξαιτίας της επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος σε μια από τις ισχυρότερες ευρωπαϊκές οικονομίες.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ