Στις τσέπες των μετόχων τα κέρδη της μεταρρύθμισης Τραμπ

Στις τσέπες των μετόχων τα κέρδη της μεταρρύθμισης Τραμπ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από τις περικοπές προσωπικού και το κλείσιμο εργοστασίων που κόστισαν στην Catepillar, η διοίκηση του κολοσσού μηχανημάτων προβλέπει σταθερή αύξηση της ζήτησης και των πωλήσεων κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Ομως, παρά τα κίνητρα για επενδύσεις που προσφέρει η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ με τη φορολογική μεταρρύθμιση, τα υψηλόβαθμα στελέχη δεν σχεδιάζουν καμία επέκταση των δραστηριοτήτων τους. Αντ’ αυτού, η εταιρεία προχωρεί στην επαναγορά μετοχών για να ανταμείψει τους επενδυτές της για πρώτη φορά μετά το 2015.

Στα τέλη του 2017, οι Ρεπουμπλικανοί «πούλησαν» το νομοσχέδιο για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων ως την ιδανική φόρμουλα για να αυξηθούν οι επενδύσεις και έτσι να ενισχυθεί περαιτέρω η ανάπτυξη των ΗΠΑ. Με περισσότερο ρευστό στη διάθεσή τους, οι εταιρείες θα επέκτειναν τις δραστηριότητές τους και θα δημιουργούσαν νέες θέσεις εργασίας.

Μέχρι στιγμής, όμως, δεν επιβεβαιώνεται μεγάλη αύξηση των επενδύσεων από τα διαθέσιμα στοιχεία για την οικονομία, που να αποδίδεται στη φορολογική μεταρρύθμιση. Σε κάποιους κλάδους της οικονομίας παρατηρείται αύξηση των επενδύσεων – ειδικότερα, στον κλάδο της τεχνολογίας και στις εταιρείες σχιστολιθικού πετρελαίου. Αλλά τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών αυξάνονται πολύ περισσότερο, προκαλώντας μια διαμάχη για το εάν η φορολογική μεταρρύθμιση ευνοεί την οικονομία ή μια μερίδα επενδυτών.

Με βάση τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ το α΄ τρίμηνο του 2018, οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 6,1% ετησίως, αντί του 7,2% που είχε καταγραφεί την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Εξαιρουμένων του πετρελαίου και του φυσικού αερίου –κλάδοι που είναι εξαιρετικά εκτεθειμένοι στις διακυμάνσεις των τιμών εμπορευμάτων–, η αύξηση των επενδύσεων ήταν πολύ μικρή.

Ενώ τα στοιχεία για το α΄ τρίμηνο του 2018 ήταν ισχυρότερα από το 2015 και το 2016, όταν οι ενεργειακές εταιρείες ακύρωσαν επενδυτικά σχέδια διότι είχαν καταρρεύσει οι τιμές του πετρελαίου, δεν διαφέρουν αισθητά από την αύξηση των επενδύσεων που έχει καταγραφεί από το 2010. Αν και μέλη της κυβέρνησης χειροκροτούν την καταγεγραμμένη επέκταση των επενδύσεων, οικονομικοί αναλυτές είναι πιο επιφυλακτικοί. «Ούτως ή άλλως θα καταγραφόταν άνοδος των επενδύσεων, ανεξάρτητα από τη φορολογική μεταρρύθμιση», σχολιάζει ο Κιθ Πάρκερ, επικεφαλής για τις μετοχές των αμερικανικών εταιρειών στον ελβετικό τραπεζικό όμιλο UBS. Ο Σκοτ Γκρίμπεργκ, αναλυτής φορολογικών ζητημάτων στο ίδρυμα Tax Foundation, προειδοποιεί ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να κρίνει κανείς το αποτέλεσμα της φορολογικής μεταρρύθμισης των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Market Intelligence, οι δαπάνες για επενδύσεις των κολοσσών που περιλαμβάνονται στον δείκτη S&P 500 αυξήθηκαν κατά 23,5% το α΄ τρίμηνο του 2018, αντανακλώντας το υψηλότερο ποσοστό από το 2012. Οι τεχνολογικοί όμιλοι ξοδεύουν τα περισσότερα σε επενδύσεις.

Η Alphabet –μητρική της Google– σχεδόν τριπλασίασε τις δαπάνες για επενδύσεις στα 7,3 δισ. δολάρια και η Amazon τις αύξησε κατά 40% σε πάνω από 3 δισ. δολάρια. Αλλά τα προγράμματα επαναγοράς μετοχών αυξήθηκαν κατά 43% το α΄ τρίμηνο του έτους, φθάνοντας τα 43 δισ. δολάρια, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία της S&P Dow Jones Indices.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή