Γράμματα Αναγνωστών

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γραμματα Aναγνωστων

O ξεχωριστός Αγγελος Δεληβορριάς

Κύριε διευθυντά
Εκ μέρους του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Επιστημόνων - Καλλιτεχνών - Λογοτεχνών εκφράζουμε στην οικογένεια του εκλιπόντος Αγγελου Δεληβορριά και τη δική μας θλίψη.

«Αγγελε, η σύμπτωση είναι φοβερή, έφυγες στις 24 Απριλίου, την ημέρα που θα μας παρουσίαζες την ομιλία σου στην Ακαδημία, μετά την εκλογή σου ως Ακαδημαϊκός. Θα σε θυμόμαστε πάντα. Αφιέρωσες ολόκληρη τη ζωή σου στην οικογένειά σου, στην Αρχαιολογία, ως διδάκτωρ γερμανικού πανεπιστημίου και καθηγητής ΕΚΠΑ και με μεταδιδακτορικό στο Παρίσι, στον Πολιτισμό. Υπήρξες για 41 χρόνια διευθυντής στα Μουσεία Μπενάκη και δημιούργησες από την αρχή δύο μουσεία, το μουσείο Ισλαμικής Τέχνης και την πινακοθήκη Ν. Γκίκα, διοργάνωσες δε ένα πολύ μεγάλο αριθμό εκθέσεων. Υπήρξες ένα φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση, με το ήθος σου, τη σκληρή εργατικότητά σου -από τις 5 το πρωί ήσουν στο γραφείο σου- την ευγένεια, την καλοσύνη, την ανθρωπιά, τον σεβασμό προς τον άνθρωπο. Η απουσία σου μας άφησε ένα μεγάλο κενό».

Ο Αγγελος υπήρξε συμφοιτητής μου, καθώς και η σύζυγός του, και γνωριζόμαστε για πολλά χρόνια, και πάντα τον θαύμαζα και προσπαθούσα να τον μιμηθώ, γι’ αυτό έχω ένα λόγο παραπάνω να πονώ για τον χαμό του.

Η πρόεδρος ΕΕΕΚΛ, Ελπιδα Μητροπουλου, Διδάκτωρ Αρχαιολογίας Παν. Λονδίνου, τ. Υπότροφος Al. Von Humboldt Παν. Βερολίνου

Η «κανονικότητα» και η εποπτεία

Κύριε διευθυντά
Η ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, η οποία συνεπάγεται και το τέλος χρηματοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, φημολογείται ότι θα σηματοδοτήσει το τέλος μιας επίπονης και μακράς περιόδου οικονομικής προσαρμογής και θα επιτρέψει την επάνοδο στην περιβόητη κανονικότητα.

Τι σημαίνει όμως, «τέλος της οικονομικής προσαρμογής» και κατά πόσον είναι εφικτό; Ποια μορφή κανονικότητας οραματίζονται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί;

Λίαν συντόμως αναμένεται η τέταρτη αξιολόγηση, η οποία θα καθορίσει την έγκαιρη ολοκλήρωση του προγράμματος. Σε αυτήν θα πρέπει να έχουν εφαρμοστεί τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στην τρίτη αξιολόγηση, να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και να εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, διαβεβαιώνοντας ότι η δημοσιονομική πολιτική δεν θα διολισθήσει σε λάθος κατεύθυνση. Σκοπός όλων των ανωτέρω είναι η ομαλή έξοδος στις αγορές σε μια ευνοϊκή διεθνή οικονομική συγκυρία μετά μία πενταετία.

Ακόμη και αν όλα αυτά ολοκληρωθούν επιτυχώς, δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού για την Ελλάδα. Το τέλος του προγράμματος προσαρμογής δεν συνεπάγεται αποδέσμευση από υποχρεώσεις της χώρας μας προς τα ευρωπαϊκά και διεθνή θεσμικά όργανα. Πιο συγκεκριμένα, ο Κανονισμός 472/2013 προβλέπει αυτόματη άσκηση εποπτείας μετά το πρόγραμμα επί του κράτους-μέλους, μέχρι να αποπληρώσει το 75% των δανείων που έχει λάβει. Στον ίδιο Κανονισμό αναφέρεται και το ενδεχόμενο παροχής προληπτικής στήριξης είτε ως «πιστωτική γραμμή υπό προϋποθέσεις», είτε ως «πιστωτική γραμμή υπό ενισχυμένες προϋποθέσεις». Εν ολίγοις, ο Κανονισμός προβλέπει νέο μνημόνιο συνεργασίας με θεσμούς. Πέραν της εποπτείας, λοιπόν, για την αποπληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων, ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα είναι η δημιουργία αποθεμάτων ρευστότητας που θα διευκολύνουν την πρόσβαση στις αγορές σε περιόδους αστάθειας και αυξημένου κόστους αναχρηματοδότησης.

Το κρισιμότερο, όμως, ζήτημα είναι η αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Οι τράπεζες οφείλουν να ακολουθήσουν ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα προκειμένου να μειωθεί το σύνολο μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 37% έως το 2019. Αντιλαμβανόμαστε πως οι μελλοντικές προκλήσεις είναι πολλές, για τον λόγο αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη εθνικής αναπτυξιακής πολιτικής που δεν θα τεμαχίζεται από κυβερνήσεις αλλά θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχιση των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων, με κυριότερη, το φορολογικό σύστημα.

Η κανονικότητα δεν είναι όμοια με εκείνη του παρελθόντος αλλά σύμφωνη με τις επιταγές ενός νέου ανταγωνιστικού πολιτικοοικονομικού περιβάλλοντος. Η εμπιστοσύνη στο πρόσωπο της Ελλάδας πρέπει να ανακτηθεί.

Ελενα Καβαλλαρη, Πολιτικός επιστήμων με ειδίκευση στην Πολιτική Επικοινωνία & Στρατηγική, απόφοιτος Εθν. Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, University of Kent, Leiden University

Το Πεδίον του Αρεως και η Περιφέρεια

Κύριε διευθυντά
Για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών σας, σε σχέση με το άρθρο υπό τον τίτλο «Μια… Στέγη για το Πεδίον του Αρεως», της Τετάρτης 25ης Απριλίου 2018, σχετικά με το 5ο Onassis Fast Forward Festival (FFF5), θα θέλαμε να παρατηρήσουμε τα εξής:

Στη σχετική συνέντευξη Τύπου του Ιδρύματος Ωνάση, τη Δευτέρα 23 Απριλίου 2018, μετείχε, εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής, που παραχωρεί τον χώρο του Πεδίου του Αρεως (που είναι ένας από τους δύο κεντρικούς σταθμούς του φετινού προγραμματισμού του Φεστιβάλ, ο άλλος είναι το Μουσείο της Ακρόπολης), η αντιπεριφερειάρχης κεντρικού τομέα Αθήνας, Ερμίνα Κυπριανίδου. Η αντιπεριφερειάρχης, αφού χαιρέτισε την πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Φεστιβάλ, αναφέρθηκε στη σημασία συνεργειών της περιφέρειας είτε με τη Στέγη είτε με το Γαλλικό Ινστιτούτο, καθώς και άλλους, ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς πολιτισμού και αθλητισμού, στην κατεύθυνση της αναβάθμισης του Πεδίου του Αρεως.

Η ίδια τόνισε ότι το Φεστιβάλ της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση είναι ένας ακόμη κρίκος στην αλυσίδα «σειράς αθλητικών, πολιτιστικών, ψυχαγωγικών δράσεων και εκδηλώσεων που διοργανώνει η Περιφέρεια Αττικής στο Πεδίον του Αρεως ενώ έπονται και άλλα βήματα», στο πλαίσιο της προσπάθειας της περιφέρειας να γίνει το πάρκο «ο ανοικτός, δημόσιος χώρος πρασίνου, ψυχαγωγίας και πολιτισμού, στον οποίο έχουν δικαίωμα όλοι οι πολίτες».
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ο Κων/νος Τσάτσος για την απλή αναλογική

Κύριε διευθυντά
Σχετικά με τον νόμο περί απλής αναλογικής, ο οποίος θα ισχύσει με τις δεύτερες βουλευτικές εκλογές και από τις πρώτες δημοτικές έχω, όπως έχει και η πλειονότητα του ελληνικού λαού, μεγάλη ανησυχία ως προς την επιτυχή έκβαση αυτής της εκλογικής αλλαγής. Ο αείμνηστος Κων/νος Τσάτσος είχε πει τα εξής ως προς την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην ελληνική πραγματικότητα: «...Οι οπαδοί της απλής αναλογικής προτάσσουν τον σκοπό της δίκαιης κατανομής της εξουσίας στον σκοπό της δημιουργικής άσκησης της εξουσίας. Σε έναν ιδανικό κόσμο ασφαλώς η ιδανική αυτή κατανομή που θέλουν συμβιβάζεται με τη δημιουργικότητα και μάλιστα την αυξάνει. Αλλά στον πραγματικό κόσμο και δη στην ελληνική πραγματικότητα οφείλεις να δώσεις προτεραιότητα σε ένα από τα δύο. Τα αριστερά κόμματα, θέλοντας να διαβρώσουν την πολιτεία, προτιμούν την αναλογική, ώσπου να βεβαιωθούν ότι μπορούν ή να αποκτήσουν πλειοψηφία νόμιμα, ή παράνομα να τη φιμώσουν. Υπάρχουν όμως και μεταξύ των μετριοπαθών μερικοί που εκθειάζουν σχεδόν ως αρετή την αστάθεια και τους ενοχλεί η ισχυρή προσωπικότητα που τυχόν έχει ο αρχηγός ενός κόμματος και ζητούν να τον παραμερίσουν. Αυτή η σφαλερή αντίληψη έχει μια ψυχολογική εξήγηση, καθώς όλοι θέλουν να εξουσιάζουν, έστω και μερικά...».

Μια σύντομη αναδρομή στην πολιτική ιστορία της Ελλάδος καταδεικνύει ότι όποτε είχαμε οικουμενική ή συνασπισμού κυβέρνηση αυτή είχε πάντα βραχύβιο κατάληξη και αδυναμία παρουσίασης ενός σοβαρού δημιουργικού έργου. Η εκτίμηση είναι ότι η εφαρμογή της απλής αναλογικής από τις βουλευτικές του 2020 (εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας) θα έχει ολέθριες επιπτώσεις στην οικονομία και ειδικά στα εθνικά μας θέματα.

Παναγιωτης Καραμανωλης Αντιναύαρχος (ε.α.), Π. Φάληρο
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ