Το Κονκλάβιο (02/05/18)

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεπαγιάζοντας στην Αλεξάνδρεια

Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος, σαν που ταιριάζει σε που αξιώθηκες μια τέτοια πόλι… Δεν συνεχίζω άλλο, καθώς η σχέση του Καβάφη με την Αλεξάνδρεια και οι συμβολισμοί της συγκινούν μέχρι σήμερα. Πολλά και συγκινητικά λοιπόν σημειώθηκαν κατά την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αίγυπτο, πριν αποχαιρετήσει, χθες, το απόγευμα την Αλεξάνδρεια για την Αθήνα.

Δεν μπορώ, πάντως, να μη σημειώσω το κοντράστ ανάμεσα στη θερμότητα της υποδοχής του Προκόπη Παυλόπουλου και του Νίκου Αναστασιάδη από τον Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι –για το πρόγραμμα «Νόστος» που εντάσσεται στην τριμερή συνεργασία– και το γεγονός ότι οι αντιπροσωπείες… ξεπάγιασαν τη Δευτέρα στο δείπνο προς τιμήν τους –και όχι μόνο– που παρατέθηκε στη ναυτική βάση. Η αλήθεια είναι ότι οι Αιγύπτιοι το παράκαναν λίγο με τον κλιματισμό…

Τον νυμφώνα Σου βλέπω…

Το προσπερνώ, καθώς για την ψύχρα τους αποζημίωσε η παράσταση που έδωσαν επί μισή ώρα οι Αιγύπτιοι χορευτές στα ακούσματα του «Ζορμπά» και το μενού, όπου κυριάρχησε το αρνάκι. Κάπως βεβαρημένη, ή μάλλον φορτισμένη ήταν η ατμόσφαιρα κατά την επίσκεψη του Παυλόπουλου στο «Ελληνικό τετράγωνο» – όπου ο Πρόεδρος μίλησε με τους λιγοστούς Ελληνες που έχουν απομείνει και με παιδιά. Τελευταία, αλλά όχι λιγότερο σημαντική, η παρασημοφορία του ΠτΔ από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας. Το λέω επειδή πληροφορούμαι ότι εκεί ο Παυλόπουλος δεν έδωσε ρέστα όπως συνηθίζει με τα συνταγματικά, αλλά με τις θρησκευτικές του γνώσεις. Εκπληκτοι οι παρευρισκόμενοι άκουσαν τον Πρόεδρο να αναφέρεται σε παραβολές και μάλιστα σε αυτήν απ’ την οποία έχουν εμπνευστεί οι στίχοι του τροπαρίου «Τον νυμφώνα Σου βλέπω».

Κοσμοπολίτης

Κλαρκ

Μια ξεχωριστή τιμή επιφύλαξε ο Οικουμενικός Πατριάρχης σε έναν σημαντικό δημοσιογράφο και συγγραφέα, καθώς του απένειμε το οφίκιο του Αρχοντα Διερμηνέα σε τελετή που έγινε προ ημερών στην Ιερά Μονή Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή (κεντρική φωτο). Αναφέρομαι στον Μπρους Κλαρκ (Εconomist), ο οποίος δεν είναι άγνωστος ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Τουρκία. Θυμίζω ότι το βραβευμένο βιβλίο του «Δυο φορές ξένος», που εστιάζει στην υποχρεωτική ανταλλαγή πληθυσμών που υπαγόρευσε η Συνθήκη της Λωζάννης, είναι μια συναρπαστική αφήγηση για τον ξεριζωμό, η οποία συγκίνησε και στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Εξάλλου, ο κ.κ Βαρθολομαίος έκανε ειδική μνεία στο βιβλίο, σημειώνοντας ότι ο Κλαρκ γνωρίζει τι σημαίνει «ότι ο άνθρωπος έχει ανάγκη πατρίδος, αλλά και ότι είμαστε πολίτες του κόσμου». Ο Κλαρκ, πάντως, –με καταγωγή από τη Βόρεια Ιρλανδία– είναι πράγματι κοσμοπολίτης.

Καμία σχέση

Eντονα κυκλοφορεί εσχάτως η φημολογία ότι ο Κ. Αχ. Καραμανλής ετοιμάζεται να αναλάβει χρέη γραμματέα του κόμματος (θυμίζω ότι το εκλογικό συνέδριο της Ν.Δ., το οποίο και θα εκλέξει νέα όργανα και γραμματέα τοποθετείται, καλώς εχόντων των πραγμάτων, τον Δεκέμβριο). Μόνο που δεν ισχύει. Για την ακρίβεια, μαθαίνω ότι ο Καραμανλής δεν ενδιαφέρεται καθόλου να αναλάβει τέτοιο ρόλο. Δεν τον αδικώ.

Πρόεδρος ή δήμαρχος;

Στο Σικάγο βρέθηκε ο Κώστας Μπακογιάννης και πριν από την καθιερωμένη παρέλαση της ομογένειας για την επέτειο της εθνικής παλιγγενεσίας συναντήθηκε με τον δήμαρχο, Εμάνουελ Ραμ. Και όταν λέω συναντήθηκε, εννοώ στο γραφείο του, όχι στην κλασική χαιρετούρα με τους ομογενείς. Θυμίζω ότι ο Ραμ, γέννημα-θρέμμα του Σικάγου, διετέλεσε προσωπάρχης του Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο μέχρι το 2010, οπότε παραιτήθηκε για να διεκδικήσει τον δήμο Σικάγου, καθώς και ότι δεν θεωρείται ιδιαίτερα «εύκολος» στα ραντεβού. Συζήτησαν –τι άλλο;– τα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς αμφότεροι πιστεύουν ότι στην Αυτοδιοίκηση τα αποτελέσματα της πολιτικής φαίνονται.

Ο δε Μπακογιάννης τον ρώτησε κάτι του τύπου «πρόεδρος ΗΠΑ ή δήμαρχος;» και ο Ραμ απάντησε κατηγορηματικά «δήμαρχος». Η αλήθεια είναι πως ο θεσμός της προεδρίας δεν περνάει

και τις πιο ένδοξες μέρες του στην Αμερική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή