Μαρία Μανούσου: Head therapist στο Cocoon Urban Spa

Μαρία Μανούσου: Head therapist στο Cocoon Urban Spa

5' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«H κουλτούρα ενός τόπου πρέπει να αντικατοπτρίζεται ακόμα και στα spa του».

Το καλύτερο κομπλιμέντο της το έχει κάνει πελάτης: «Έφυγε το μυαλό μου. Ταξίδεψα». Αυτός είναι ο σκοπός του μασάζ, λέει η ίδια, και δεν εξαρτάται μόνο από τον θεραπευτή. Για το 100% της εμπειρίας, ο θεραπευόμενος πρέπει να χαλαρώσει βαθιά, σχεδόν σαν να κοιμάται.  Μετά τις σπουδές της στη φυσικοθεραπεία και τη μετεκπαίδευσή της στη ρεφλεξολογία, η Μαρία Μανούσου ασχολήθηκε με το αθλητικό μασάζ ως senior therapist στην Costa Navarino. Σήμερα εργάζεται ως head therapist στο αθηναϊκό Cocoon Urban Spa. Της ζητήσαμε να μας λύσει κάποιες βασικές απορίες, αλλά και να μας δώσει μια εικόνα για τις συνήθειες Ελλήνων και ξένων πελατών spa στη χώρα μας.

Ποια είναι η βασικότερη παροχή ενός spa που καθιστά απαραίτητη την επίσκεψη εκεί αντί για το μασάζ στο σπίτι;

Το τζακούζι, το χαμάμ και η σάουνα. Είναι μια πολύ βασική προετοιμασία για να χαλαρώσει το μυϊκό σύστημα, να ανοίξουν οι πόροι και να μπει ο επισκέπτης σε χαλαρωτική διάθεση, ώστε να αφεθεί μετά στα χέρια του θεραπευτή. Επιπλέον, παρέχονται οι πολυτέλειες του άνετου κρεβατιού, του ζεστού λαδιού και συνολικά της ατμόσφαιρας που δημιουργούν ο φωτισμός, η θερμοκρασία, η κατάλληλη μουσική, το τσάι μετά τη θεραπεία…

Ποιες θεραπείες προτιμούν οι Έλληνες;

Πιο δημοφιλείς είναι οι θεραπείες σώματος που συνδυάζουν πολλά πράγματα σε μία συνεδρία: πίλινγκ, αποτοξίνωση, μάσκα και μασάζ. Το θεραπευτικό αθλητικό μασάζ έχει επίσης μεγάλη ζήτηση και δεν αφορά μόνο αθλητές. Η καθιστική ζωή δημιουργεί τα λεγόμενα «trigger points», το μυϊκό πιάσιμο, που μπορεί να νιώθουμε συνήθως στον αυχένα και στην πλάτη. Το ίδιο παθαίνουν και όσοι κάνουν έντονη γυμναστική. Έτσι, με δυνατές κάθετες δαχτυλοπιέσεις προσπαθούμε να αποσυμφορήσουμε το μυϊκό σύστημα. Μια άλλη best seller θεραπεία για μυϊκούς πόνους γίνεται με ζεστά πουγκιά γεμισμένα με βότανα, όπως δεντρολίβανο και ευκάλυπτο.

Υπάρχουν «μόδες» στον χώρο σας; Βλέπετε να γίνονται υπερβολές;

Θεωρώ πως οι θεραπείες αισθητικής είναι μόδα. Επειδή το spa έχει να κάνει περισσότερο με γυναίκες, γίνεται μια προσπάθεια συνδυασμού της αισθητικής με τη θεραπεία· αλλά πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα. Το spa αφορά στη χαλάρωση, στην αποτοξίνωση και στην αποσυμφόρηση – κι ας έχει στο πρόγραμμά του και μερικές μάσκες κατά της κυτταρίτιδας, για παράδειγμα. Βλέπω να ανοίγουν στην Αθήνα πολλά κέντρα που προσφέρουν μασάζ των 10 ευρώ. Αυτό είναι λυπηρό, γιατί συνήθως οι άνθρωποι που εργάζονται εκεί δεν είναι φυσικοθεραπευτές και μπορεί να προκαλέσουν τραυματισμούς. Γίνονται πολλές υπερβολές. Χρησιμοποιούνται, για παράδειγμα, υλικά ή μέθοδοι που δεν δίνουν 100% το αποτέλεσμα που υπόσχονται. Αυτό που κάνει «αίσθηση» είναι η ονομασία τους, όπως στην περίπτωση της αρωματοθεραπείας –που δεν αρκεί από μόνη της για να βοηθήσει κάποιον που έχει άγχος– ή της σοκολάτας. Το θέμα είναι να κάνεις μια ολιστική θεραπεία που μπορεί να περιέχει πρώτα αθλητικό μασάζ για το πιάσιμο, αλλά και μία ώρα ρεφλεξολογία, για να βοηθηθεί το έντερο και το στομάχι, για παράδειγμα. Την τελευταία δεκαετία ανεβαίνουν δυναμικά η ρεφλεξολογία και ο βελονισμός.

Πώς επικοινωνεί ο θεραπευτής με τον θεραπευόμενο;

Είναι μια αμφίδρομη σχέση. Αν ο δέκτης είναι κλειστός και δεν έχει αφεθεί, ο θεραπευτής μπορεί να μπλοκαριστεί. Το καταλαβαίνουμε από τις ανάσες του που δεν έχουν φυσιολογικό ρυθμό και από τα σφιγμένα μέλη του σώματος. Όταν το μυϊκό σύστημα σκληραίνει, δεν μπορεί κανείς να δεχθεί αυτό που του προσφέρουμε. Υπάρχει περίπτωση να τραυματιστεί κιόλας.

Άλλοι επισκέπτες έχουν διάθεση να ανοιχτούν, να μιλήσουν. Πολλές φορές παίρνουμε τον ρόλο του ψυχολόγου, αλλά αυτό συμβαίνει κυρίως μετά τη θεραπεία, την ώρα που θα σερβίρουμε το τσάι στο σαλόνι και θα έχουμε χρόνο να μιλήσουμε. Την ώρα του μασάζ είναι πολύ σημαντικό να μη σκέφτεται κανείς και απλώς να αφεθεί.

Ποιο είναι το προφίλ των Ελλήνων επισκεπτών spa; Πόσα χρήματα διαθέτουν για θεραπείες;

Παλαιότερα, όλοι νόμιζαν ότι το μασάζ είναι πολυτέλεια. Σήμερα, ο κόσμος έχει καταλάβει ότι είναι ανάγκη, κάτι που προσφέρεις στον εαυτό σου. Το να αδειάζει το μυαλό και να έρχεται σε ισορροπία με το σώμα για μία ώρα τον μήνα ή το δεκαπενθήμερο είναι πάρα πολύ σημαντικό, έχει αντικαταθλιπτική δράση, είναι μυστικό μακροζωίας.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας και οικονομικής κατάστασης κάνουν μασάζ, απλώς με διαφορετική συχνότητα. Αυτοί που έρχονται μία φορά την εβδομάδα είναι κυρίως γυναίκες άνω των 45 ετών, άνδρες που γυμνάζονται και αθλητές που τους ξεκουράζουμε μετά τις προπονήσεις. Βλέπω γυναίκες που έχουν πάρα πολλά έξοδα, αλλά θα έρθουν κάθε εβδομάδα για μασάζ, επειδή το θεωρούν απαραίτητο. Οι τιμές ξεκινούν από 30 ευρώ, αλλά ο μέσος επισκέπτης θα ξοδέψει γύρω στα 60.

Μαρία Μανούσου: Head therapist  στο Cocoon Urban Spa-1

Φωτογραφία: Νίκος Κόκκας

Έχετε εργαστεί σε spa πόλης, αλλά και ξενοδοχείου. Ποιες οι διαφορές; Τι απαιτείται από εσάς στη μία και στην άλλη περίπτωση;

Κατ’ αρχάς ο κόσμος είναι διαφορετικός. Στην Αθήνα όλοι «τρέχουμε», αγχωνόμαστε να τα προλάβουμε όλα στον χρόνο που έχουμε. Ο επισκέπτης της πόλης συχνά έρχεται κατευθείαν μετά τη δουλειά του, οπότε είναι πιο δύσκολο να τον βάλεις σε διαδικασία να «κατεβάσει διακόπτες». Είναι πιο «βαρύ» να κάνεις θεραπεία σε μια μητέρα που δουλεύει απ’ ό,τι σε έναν Γερμανό τουρίστα που έχει έρθει διακοπές. Απ’ την άλλη, οι πελάτες spa ενός ξενοδοχείου, και δη της Costa Navarino, είναι άνθρωποι που έχουν κάνει μασάζ σε όλο τον κόσμο και είναι απαιτητικοί. Μπορεί να φέρουν τα δικά τους προϊόντα ή να ζητήσουν να τους αναλάβει μόνο ο head therapist. Σε κάθε περίπτωση, σε ένα spa πόλης η δουλειά είναι λιγότερη και γίνεται με πιο ήρεμους ρυθμούς. Έχεις χρόνο να αφιερωθείς περισσότερο σε κάθε ραντεβού και να έρθεις κοντά στους ανθρώπους για να καταλάβεις τις ανάγκες τους.

Ποιες περιοχές στην Ελλάδα έχουν τη δυναμική να γίνουν οι επόμενοι μεγάλοι προορισμοί για τουρισμό ευεξίας;

Λίγοι Έλληνες θα ταξιδέψουν αποκλειστικά για το spa. Θα το κάνουν όμως οι Ρώσοι, οι οποίοι μαζί με τους Γερμανούς είναι οι πιο απαιτητικοί πελάτες. Στην Αθήνα, επίσης, έχουμε πολλούς Αμερικανούς και Κινέζους.

Λείπουν πολλά από τα spa της Ελλάδας. Έχουν δρόμο να διανύσουν για να γίνουν 5 αστέρων. Οι ελλείψεις αφορούν στην ποιότητα τόσο των υπηρεσιών (επίπεδο εγκαταστάσεων, ζητήματα υγιεινής κ.ά.) όσο και των θεραπευτών, καθώς σε πολλές εταιρείες δεν είναι εξειδικευμένοι ή αλλάζουν συχνά, με αποτέλεσμα να πρέπει να εκπαιδευτούν από την αρχή.

Πολλά υποσχόμενοι προορισμοί είναι σίγουρα η Κρήτη και η Μεσσηνία – όχι μόνο λόγω της Costa Navarino, που είναι πολύ καλός λόγος από μόνη της, αλλά και γιατί όλη η περιοχή έχει υπέροχα σημεία αναφοράς, ενώ αξιοποιούνται τα τοπικά προϊόντα: το ελαιόλαδο, το μέλι, το σταφύλι, το φραγκόσυκο κ.λπ. Είναι πολύ σημαντικό να γίνεται αυτό, να αντικατοπτρίζεται η κουλτούρα ενός τόπου ακόμα και στα spa του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή