Λιβύη: Δώδεκα νεκροί από επίθεση καμικάζι στο κτίριο της Λιβυκής Εκλογικής Επιτροπής στην Τρίπολη

Λιβύη: Δώδεκα νεκροί από επίθεση καμικάζι στο κτίριο της Λιβυκής Εκλογικής Επιτροπής στην Τρίπολη

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι επτά τραυματίστηκαν σήμερα στην Τρίπολη, από επίθεση βομβιστών αυτοκτονίας στην έδρα της Ανώτατης Εκλογικής Επιτροπής της Λιβύης (HNEC), η οποία έχει αναλάβει να οργανώσει τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές στη μαστιζόμενη από το διχασμό και τις συγκρούσεις χώρα.

Συγκεκριμένα, τέσσερις ένοπλοι επιτέθηκαν στο κτίριο της HNEC νωρίς το πρωί, όπως ανέφερε ο Μοχάμαντ Αλ-Ντάμτζα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας της λιβυκής πρωτεύουσας. «Σκότωσαν τους φρουρούς και άρχισαν να πυροβολούν εναντίον των ανθρώπων που βρίσκονταν στο κτίριο», συμπλήρωσε.

Όταν έφτασαν στο σημείο οι άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας, τουλάχιστον οι δύο από τους δράστες πυροδότησαν τους εκρηκτικούς μηχανισμούς με τους όποιους ήταν ζωσμένοι, με αποτέλεσμα το κτίριο να τυλιχθεί στις φλόγες και να υποστεί σοβαρές ζημιές. Οι υπηρεσίες ασφαλείας έχουν πλέον θέσει την κατάσταση υπό έλεγχο.

Επίπλεον, όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, πυρά και τουλάχιστον δύο εκρήξεις ακούστηκαν επίσης από άλλο σημείο, κοντά στην έδρα της HNEC.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος, μέσω του «πρακτορείου» AMAQ της εξτρεμιστικής οργάνωσης. Εντούτοις, δεν έδωσε καμία απόδειξη για τον ισχυρισμό της.

Στην ανακοίνωσή της, η κυβέρνηση εθνικής ενότητας (GNA) του πρωθυπουργού Φαγιέζ Αλ-Σάρατζ έκανε λόγο για «τρομοκρατική επίθεση». «Αυτή η θρασύδειλη επίθεση δεν θα εμποδίσει την GNA να συνεχίσει να στηρίζει τη HNEC», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι έχει δεσμευτεί «να σέβεται τη δημοκρατική διαδικασία για τη διεξαγωγή των εκλογών».

Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη καταδίκασε επίσης την επίθεση, καλώντας τις αρχές «να οδηγήσουν τους δράστες στη δικαιοσύνη το συντομότερο δυνατόν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή